Σε καθεστώς οριακής νομιμότητας λειτουργούν περισσότερες από 20.000 τουριστικά καταλύματα με πισίνες κυρίως παράνομες σε ξενοδοχεία της χώρας, επειδή οι απαιτήσεις που θέτει η νομοθεσία, τόσο για τη γνωστοποίηση νόμιμης λειτουργίας τους, με βεβαίωση μηχανικού, όσο και για τα προσόντα επόπτη ασφαλείας, είναι ανέφικτες, επισημαίνει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) η οποία ζητά άμεση παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού.
«Το θεσμικό καθεστώς που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τις πισίνες τουριστικών καταλυμάτων έως 50 δωματίων και ξενοδοχείων, με αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις που προωθήθηκαν από το υπουργείο Τουρισμού, προβλέπει πολύ αυστηρές απαιτήσεις, οι οποίες όμως είναι ανέφικτο να τηρηθούν από αντικειμενικούς λόγους της ελληνικής πραγματικότητας», λέει στο ecopress.gr ο Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.
Η Έκταση του Προβλήματος
Όπως σημειώνει: «Υπολογίζονται σε περισσότερες από 20.000 τα τουριστικά καταλύματα με πισίνες παράνομες σε μικρά ξενοδοχεία που δεν πιάνουν τις τυπικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, άρα είναι παράνομες».
Ο ίδιος αναφέρει ότι «αντί να διασφαλίζονται, το αποτέλεσμα είναι να διακυβεύονται τα μέτρα ασφάλειας στις πισίνες, οι ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων μονάδων του τουρισμού να βρίσκονται σε διαρκή ομηρεία, όπως να αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τυπικές παραβάσεις της νομοθεσίας σε περιπτώσεις ελέγχων».
Οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το δίλημμα να «διατηρούν τις πισίνες σε λειτουργία στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους ή να βάλουν λουκέτο και να τις μπαζώσουν». Παράλληλα, κινδυνεύουν «να καταστραφούν οικονομικά και κοινωνικά σε περίπτωση ατυχήματος ή δυστυχήματος».
«Ίσως αυτή να είναι και η τελική επιδίωξη του υπουργείου, να οδηγηθούν σε λουκέτο οι τουριστικά καταλύματα με πισίνες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού», λέει ο κ. Τοκούζης, εκφράζοντας προβληματισμό για το γεγονός ότι «για πρώτη φορά το υπουργείο Τουρισμού εκδίδει εγκυκλίους και κανονιστικές αποφάσεις μονομερώς, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη ΣΕΤΚΕ».
Η κρίσιμη ΚΥΑ και οι αδιέξοδες προθεσμίες
Η νομοθετική πορεία που έχει οδηγήσει σε αναγκαστικό καθεστώς παρανομίας χιλιάδες πισίνες κορυφώνεται με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 11814/2025, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2025, ερήμην της ΣΕΤΚΕ.
Η ΚΥΑ προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των τουριστικά καταλύματα πισίνες παράνομες για όλες τις υφιστάμενες κολυμβητικές δεξαμενές έχουν υποχρέωση εντός 90 ημερών, δηλαδή έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2025, να ακολουθήσουν νέα διαδικασία γνωστοποίησης, υποβάλλοντας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με ευθύνη και υπογραφή μηχανικού.
«Η χρονική στιγμή εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων εν μέσω της τουριστικής περιόδου και σε μια περίοδο κατά την οποία οι τεχνικοί κλάδοι, όπως οι μηχανικοί, υπολειτουργούν λόγω θερινών αδειών, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα εφαρμογής και πρακτικά καθίσταται αδύνατη η συμμόρφωση των επιχειρήσεων», τονίζει η ΣΕΤΚΕ.
Τα χρονικά περιθώρια συμμόρφωσης (90 ημέρες) χαρακτηρίζονται ασφυκτικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η πολυμορφία των μικρών επιχειρήσεων και η έλλειψη ενημέρωσης και τεχνικής υποστήριξης για την εφαρμογή της απόφασης.
Η Συνομοσπονδία ζητά:
- Άμεση αναστολή εφαρμογής του άρθρου 8 της Κ.Υ.Α. 11814/2025
- Διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα συμμόρφωσης
- Προσαρμογή των μεταβατικών διατάξεων στις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων
- Συμμετοχή της ΣΕΤΚΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων
- Το υπουργείο Τουρισμού καλείται να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να ισχύουν ρεαλιστικά μέτρα ασφαλείας και νομιμότητα, καθώς οι περισσότερες από τις τουριστικά καταλύματα πισίνες παράνομες είναι βάθους μόλις 1,10 έως 1,40 μέτρων και δεν αποτελούν υψηλού κινδύνου εγκαταστάσεις.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης: