Αναστάτωση επικρατεί στη Λευκάδα, καθώς η πλωτή γέφυρα «Αγία Μαύρα», που εδώ και 40 χρόνια συνδέει το νησί με την Αιτωλοακαρνανία, παραμένει κλειστή για τη διέλευση σκαφών αναψυχής από τις 13 Ιουλίου, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στον θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής.
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έληξε το πιστοποιητικό ασφαλείας της πλωτής γέφυρας, η οποία πλέον εξυπηρετεί μόνο οχήματα, ενώ παραμένει κλειστή για σκάφη αναψυχής, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που απαιτούν άδεια από το Λιμεναρχείο.
Πριν από τη διακοπή, η γέφυρα άνοιγε καθημερινά επτά φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά (στις 08:00, 10:00, 14:00, 17:00, 19:00, 21:00 και 22:00), επιτρέποντας τη διέλευση γιοτ, αλιευτικών και άλλων πλοιαρίων.
Η ξαφνική διακοπή προκάλεσε δραματική πτώση στον τζίρο επιχειρήσεων που βασίζονται στον θαλάσσιο τουρισμό, ενώ οι τουρίστες με σκάφη αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο του νησιού για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Το Επιμελητήριο Λευκάδας τόνισε σε ανακοίνωσή του:
«Η αναστολή της λειτουργίας της πλωτής γέφυρας δημιουργεί αναστάτωση στον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και στη γενικότερη εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος».
Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Αντώνης Δουβίτσας, δήλωσε στην Espresso πως:
«Η σύμβαση με νέο ανάδοχο για την ενοικίαση φεριμπότ είναι σε εξέλιξη. Το πρόβλημα θα λυθεί εντός 15-20 ημερών. Η γέφυρα θα συντηρηθεί και θα επανέλθει. Δεν έχει κλείσει το νησί· μπορεί να εξυπηρετηθεί και από άλλη είσοδο».
Ο ίδιος υποβάθμισε τη σοβαρότητα του προβλήματος, σημειώνοντας πως μόνο το 5% των σκαφών περνά συνήθως από το συγκεκριμένο σημείο, κάτι που δεν συμμερίζονται οι επαγγελματίες του κλάδου, που μιλούν για «τεράστια ζημιά».
Η πλωτή γέφυρα «Αγία Μαύρα» αποτελεί ένα μοναδικό τεχνικό έργο στην Ελλάδα, κατασκευασμένο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το 1985. Με μήκος 71 μέτρα, βάρος 390 τόνους και ειδικό μηχανισμό περιστροφής, ενώνει καθημερινά τη Λευκάδα με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε προχθές με στόχο την άμεση σύναψη σύμβασης για την ενοικίαση φεριμπότ, το οποίο θα αντικαταστήσει προσωρινά τη λειτουργία της πλωτής γέφυρας μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.
Η καθυστέρηση, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, με αρκετούς επαγγελματίες να ζητούν άμεση ενεργοποίηση εναλλακτικού σχεδίου, ώστε να μην χαθεί η υπόλοιπη τουριστική περίοδος.
*Φωτογραφία aromalefkadas.gr
Δείτε επίσης:
- Τραγικό περιστατικό στην Λευκάδα: 46χρονος πνίγηκε στους Εγκρεμνούς
- Λευκάδα: Καταγγελίες για εικόνες ντροπής σε περίπτερο στο πάρκινγκ του Λιμενικού Ταμείου