Αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν οι γιατροί από την Ιταλία για την πορεία της υγείας του 15χρονου Δημήτρη, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση ήπατος, βρίσκοντας έτσι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ο νεαρός νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως προβλέπεται στα πρώτα κρίσιμα 24ωρα μετά από μια τόσο σοβαρή επέμβαση, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι ο οργανισμός του αποδέχεται το μόσχευμα χωρίς επιπλοκές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές. Ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης παρακολουθεί στενά την υπόθεση και διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ιατρική ομάδα στην Ιταλία.
«Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Δέχτηκε το μόσχευμα. Βεβαίως εμείς οι γιατροί, ξέρετε, είμαστε πάντα φειδωλοί. Θα περιμένουμε το επίσημο 48ωρο της μετεγχειρητικής πορείας του, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε σε πάρα πάρα πολύ καλή θέση», επεσήμανε.
Ανάμεικτα συναισθήματα βιώνουν και οι γονείς του νεαρού, οι οποίοι πέρασαν ώρες μεγάλης αγωνίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο πατέρας του 15χρονου, Βασίλης Ζιώτας, δήλωσε: «Έχουμε μεγάλη αγωνία, χαρά, συγκίνηση. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Στο χειρουργείο μπήκε στις 9 παρά τέταρτο ώρα Ελλάδος και τελείωσε στις 5 και τέταρτο το απόγευμα».
Ο 15χρονος υποβλήθησε σε μεταμόσχευση στο «παρά πέντε»
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της διαδικασίας έπαιξε και η ταχύτητα με την οποία βρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα. Το μόσχευμα εντοπίστηκε εντός 48 ωρών, δηλαδή εντός του χρονικού πλαισίου που θεωρείται ιατρικά ασφαλές για τέτοιες επεμβάσεις.
Η περίπτωση του Δημήτρη, πέρα από το προσωπικό της δράμα και την ελπιδοφόρα εξέλιξη, αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση των μεταμοσχευτικών υποδομών στην Ελλάδα, προκειμένου ανάλογες περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Μέχρι τότε, η επιτυχία της επέμβασης και η σταθερή πορεία του 15χρονου αποτελούν λόγο αισιοδοξίας για την οικογένεια, τους γιατρούς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Δείτε επίσης: