Άνοιξε το Σάββατο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποχρεωτική απογραφή όλων των ανελκυστήρων στην Ελλάδα έως 30 Νοεμβρίου. Στο Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων, με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή ή του νόμιμου εκπροσώπου τους, θα δηλωθούν όλοι οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες εντός της επικράτειας, ανεξάρτητα από το στάδιο συμμόρφωσής τους με τα ισχύοντα για την ορθή και ασφαλή λειτουργία τους.
Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε κάτοικο σπιτιού, πολυκατοικίας -ιδιοκτήτη ή διαχειριστή- και τον υπεύθυνο λειτουργίας δημόσιου κτηρίου. Επίσης, η διαδικασία καταχώρισης μπορεί να γίνει και από τους υπεύθυνους συντηρητές ή εγκαταστάτες.
Μετά την ολοκλήρωση της, 30 Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τμηματική πιστοποίηση των ανελκυστήρων και αναβάθμισή τους, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.
Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται, τουλάχιστον για το επόμενο τετράμηνο, ο κίνδυνος προστίμων τα οποία κυμαίνονταν από 1.500 ευρώ εάν δεν υπήρχε πιστοποιητικό, έως και πάνω από 50.000 ευρώ σε περίπτωση που θα διαπιστωνόταν ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.
Η σύνδεση στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς gov/taxis και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ελάχιστα λεπτά, καθώς έχει ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια ώστε να είναι ιδιαίτερα απλή για τη διευκόλυνση των πολιτών.
Τι περιλαμβάνει η απογραφή
Η απογραφή περιλαμβάνει 7 υποχρεωτικά πεδία, που αποτελούν κοινή γνώση για τους υπόχρεους στην υποβολή της δήλωσης, τα οποία θα συμβάλλουν στη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
1. Διεύθυνση και τοποθεσία εγκατάστασης – KAEK Ακινήτου (θα γίνεται αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων μέσω διαλειτουργικότητας ή χειροκίνητη εισαγωγή όπου δεν υπάρχει ΚΑΕΚ).
2. Αριθμός ανελκυστήρων στην οικοδομή
3. Έτος τοποθέτησης ανελκυστήρα.
4. Αριθμός στάσεων ανελκυστήρα.
5. Αν έχει σήμανση CE.
6. Αν υπάρχει ενεργή ή παλαιότερη πιστοποίηση και η χρονική στιγμή αυτής.
7. Στοιχεία ιδιοκτήτη – διαχειριστή/στοιχεία συντηρητή-εγκαταστάτη (τα οποία θα προκύπτουν από τη διαδικασία ταυτοποίησης).
Οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονταν από την ΚΥΑ 28425/2008 για μη καταχώριση παύουν να ισχύουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η καθολική συμμετοχή. Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν στο σχέδιο νόμου για την Εθνική Πολιτική Ποιότητας, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης: «Η εύρυθμη λειτουργία των ανελκυστήρων αποτελεί σημαντικό θέμα ασφάλειας, αλλά και ποιότητας ζωής για τους πολίτες, τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια κτίρια. Ειδικά σε μία σεισμογενή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Είναι προφανής, συνεπώς, η ανάγκη καταγραφής και πιστοποίησης των ανελκυστήρων σε ολόκληρη τη χώρα. Η επιτυχία της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης, προϋποθέτει τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών».
Δείτε επίσης:
αυτο με τα ασανσερ ειναι απαραδεκτο.τα ασανσερ δουλευουν μια χαρα , η συντηρηση δινεται κανονικα αλλα επειδη δεν εχουν τα πιστοποιητικα που ζητουν σημερα τα βγαζουν ακαταλληλα και ζητουν απο τους ιδιοκτητες να πληρωσουν 1000 και 1500 ευρω ο καθενας για καινουργιο ασσανσερ.επειδη παιρνουν αυτοι 10 χιλιαρικα το μηνα μισθο νομιζοθν οτι δεν ειναι τιποτα να τα δωσεις αυτα τα λεφτα.στους περισσοτερους δεν μενει ουτε 10ρικο και αυτοι με ζηταν 1500 ευρω για να κανω ομορφο αανσερ.τελικα οντως στην κοσμαρα τους ειναι τα ατομα που μας κυβερναν