Σοβαρά προβλήματα άφησε πίσω του το ξαφνικό αλλά έντονο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τα Τρίκαλα το απόγευμα της Δευτέρας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο αστικό περιβάλλον, δυσχέρειες στην κυκλοφορία και –το σημαντικότερο– πλημμύρες στον υπόγειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.
Το μπουρίνι που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα συνοδεύτηκε από δυνατή βροχόπτωση, χαλάζι μικρού μεγέθους και ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να μετατραπούν δρόμοι της πόλης σε χειμάρρους και να καταγραφούν δεκάδες περιστατικά πτώσης δέντρων και φθορών σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Το νοσοκομείο στα Τρίκαλα στο έλεος της νεροποντής
Από τα πιο ανησυχητικά περιστατικά ήταν αυτό της εισροής υδάτων στο υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Το νερό, όπως επιβεβαιώνεται από τοπικά μέσα ενημέρωσης, έφτασε σε ορισμένα σημεία τα 20 εκατοστά, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία τόσο στο προσωπικό όσο και στους ασθενείς που βρίσκονταν στο κτήριο την ώρα της κακοκαιρίας.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, με υδραυλικούς και εργαζομένους να σπεύδουν στο σημείο, θέτοντας σε λειτουργία γεννήτριες άντλησης υδάτων, ώστε να απομακρυνθούν τα νερά το ταχύτερο δυνατόν και να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρότερων ζημιών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν κινδύνεψαν ζωές και δεν επηρεάστηκε –τουλάχιστον άμεσα– η λειτουργία των κλινικών και των ιατρικών τμημάτων, ωστόσο ο πλημμυρισμένος χώρος φιλοξενούσε βοηθητικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικό εξοπλισμό και σημεία κρίσιμης υποδομής, η ακριβής έκταση των ζημιών στους οποίους παραμένει ακόμη υπό αξιολόγηση.
Καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών στα Τρίκαλα
Οι υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αποτίμησης των ζημιών, ενώ έχει ζητηθεί πλήρης τεχνικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις του υπογείου για να διαπιστωθεί αν υπήρξε φθορά σε καλωδιώσεις, σωληνώσεις ή συστήματα αποθήκευσης.
Η πλημμύρα έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο χρόνια προβλήματα απορροής όμβριων υδάτων, με φρεάτια να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στον όγκο της βροχής. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του νοσοκομείου, καταγράφηκε υψηλή συσσώρευση υδάτων, γεγονός που καταδεικνύει πιθανές αδυναμίες του υφιστάμενου αποχετευτικού συστήματος.
Από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης του καιρικού φαινομένου, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και συνεργεία του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκαν επί ποδός για την καταγραφή και αντιμετώπιση περιστατικών. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν σε δεκάδες περιπτώσεις αντλήσεων υδάτων, κυρίως σε υπόγεια και ισόγεια κατοικιών, ενώ προχώρησαν και σε απομάκρυνση δέντρων που έπεσαν λόγω των ανέμων.
Καθησυχαστική η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά με σαφείς αιχμές
Σε ανεπίσημες δηλώσεις τους, στελέχη της Διοίκησης του Νοσοκομείου ανέφεραν ότι η κατάσταση τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο χάρη στην άμεση αντίδραση του προσωπικού, ωστόσο επισημάνθηκε η ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο αποχετευτικό σύστημα και στις εγκαταστάσεις προστασίας του νοσοκομείου από τέτοια καιρικά φαινόμενα.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την ενίσχυση της υποδομής προστασίας του νοσοκομείου, καθώς πρόκειται για κρίσιμο πυλώνα δημόσιας υγείας που δεν μπορεί να μένει απροστάτευτος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα που τείνουν να γίνονται όλο και πιο συχνά.
Αναγκαία η πρόληψη, όχι η εκ των υστέρων κινητοποίηση
Το περιστατικό αυτό υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο ότι η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, και ότι η πρόληψη μέσω έργων υποδομής είναι πλέον επιβεβλημένη και όχι προαιρετική. Ειδικά σε δημόσια κτήρια πρώτης ανάγκης, όπως τα νοσοκομεία, απαιτείται σύγχρονος σχεδιασμός αντιμετώπισης κινδύνων και συντήρηση των αποχετευτικών και τεχνικών συστημάτων με μεγαλύτερη συχνότητα και αυστηρότητα.
Το χρονικό ενός μπουρινιού με απρόβλεπτες συνέπειες
Το μπουρίνι της Δευτέρας ήταν ενδεικτικό του πόσο ευάλωτος μπορεί να γίνει ένας αστικός ιστός μέσα σε λίγα λεπτά, όταν τα φαινόμενα εντείνονται και οι υποδομές δεν αντέχουν την πίεση. Και μπορεί η χθεσινή επέμβαση να αποσόβησε τα χειρότερα, όμως η ουσία παραμένει: το πρόβλημα δεν είναι το νερό που εισέβαλε, αλλά οι θύρες που έμειναν ανοιχτές για να το υποδεχθούν.
Δείτε επίσης:
Τη λεει ο Φαντομας ολα ζαχαρι , ηρεμια .