Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην Ευρυτανία, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις λύκων έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τα κοπάδια τους. Ο Χρήστος Τσιαμπόκαλος, κτηνοτρόφος από τη Βελαώρα, μίλησε στο Lamia Polis 87.7, περιγράφοντας με δραματικά λόγια την τελευταία επίθεση στο κοπάδι του:
«Το πρωί βρήκα μόνο τρία πόδια… τίποτα άλλο. Δεν μπορώ να το αποδείξω και αυτό σημαίνει πως δεν θα αποζημιωθώ. Κι έτσι η ζημιά μένει σε μένα», τόνισε, μετά την απώλεια έξι ζώων.
«Δεν φοβούνται ούτε τον άνθρωπο»
Οι λύκοι, όπως λέει, εμφανίζονται πλέον δίπλα σε χωριά και δρόμους, χωρίς κανέναν φόβο:
«Δεν φοβούνται πια ούτε τον άνθρωπο. Και το πρόβλημα μεγαλώνει. Εμείς βρισκόμαστε κάθε μέρα στην ύπαιθρο, στα μαντριά μας, και νιώθουμε απροστάτευτοι».
Ο κ. Τσιαμπόκαλος κατήγγειλε την αδυναμία του κράτους να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους:
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με το μπερδεμένο και άδικο σύστημα επιδοτήσεων αντί να μας στηρίζει, μας κουράζει με ελέγχους, γραφειοκρατία και λάθη. Κι όταν έρθει η ώρα της ζημιάς, οι αποζημιώσεις είναι αργές, ελλιπείς ή ανύπαρκτες. Εμείς μένουμε μόνοι μας με την πίκρα και τη ζημιά».
Με συγκίνηση, ο Ευρυτάνας κτηνοτρόφος μίλησε για τη σχέση του με τα ζώα:
«Δεν είναι απλά δουλειά. Η κτηνοτροφία είναι τρόπος ζωής. Είναι η παρέα μας, η καθημερινότητά μας. Από αυτά ζούμε, από αυτά περιμένουμε το γάλα, το τυρί, το κρέας. Όταν χάνονται, χάνεται και το μέλλον του κοπαδιού και μαζί ο κόπος μας».
Παρά τις δυσκολίες, δηλώνει πως επιμένει να μένει στον τόπο του, αν και κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη:
«Άφησα την πρωτεύουσα με επιλογή μου για να στηρίξω το χωριό και τον πρωτογενή τομέα. Δεν το μετάνιωσα, αλλά ένας άνθρωπος πρέπει να έχει πάντα ένα δεύτερο σχέδιο στο μυαλό του. Εγώ ακόμη επιμένω, αλλά δεν ξέρω για πόσο».
«Χωρίς κτηνοτρόφους δεν υπάρχει Ελλάδα»
Το μήνυμα του Χρήστου Τσιαμπόκαλου είναι ξεκάθαρο:
«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα, σεβασμό και στήριξη. Γιατί χωρίς τον κτηνοτρόφο δεν υπάρχει γάλα, δεν υπάρχει φέτα, δεν υπάρχουν χωριά. Και χωρίς χωριά, δεν υπάρχει Ελλάδα».
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Θρήνος στο Κάτω Ραπτόπουλο Ευρυτανίας: 56χρονος βρέθηκε νεκρός στο ποτάμι
- Ξάνθη: Η ευλογιά αιγοπροβάτων σαρώνει κοπάδια – Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση