Ένας 63χρονος και ένας 46χρονος στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στην περιοχή Άγιος Παντελεήμονας έπεσαν στα δίχτυα των Αρχών αφού όπως διαπιστώθηκε, μπάζωσαν ένα ρέμα με με βαριές εργασίες και ανακατασκεύασαν μεγάλο πηγάδι για να ποτίζουν τα χωράφια τους!
Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης σχημάτισε δικογραφία εις βάρος τους για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2024.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο άνδρες με τη βοήθεια ενός χειριστή εκσκαφέα, όχι μόνο εκρίζωσαν δέντρα για να ανοίξουν δρόμο που θα τους οδηγούσε ρέμα, αλλά ανακατασκεύασαν και μεγάλο πηγάδι διαμέτρου περίπου 15 μέτρων και βάθους τουλάχιστον 20 μέτρων!
Μάλιστα, για να προστατέψουν το… δημιούργημά τους από τα νερά του ρέματος, εκρίζωσαν σχεδόν και όλη την παραποτάμια αυτοφυή δενδρώδη βλάστηση και τοποθέτησαν μια μεταλλική πόρτα για να μην υπάρχει πρόσβαση σε άλλους!
Δεν έμειναν μόνο εκεί όμως, καθώς έσκαψαν όλη την κοίτη του ρέματος και πέρασαν από κάτω αρδευτική σωλήνα, της οποίας η μία άκρη κατέληγε στο πηγάδι και η άλλη σε αγωγό που οδηγεί σε δεξαμενή ιδιοκτησίας τους, για το πότισμα χωραφιών τους.
Ελληνικό «δαιμόνιο»…

Χαλκιδική: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Από Αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών ηλικίας 63 και 46 ετών, για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας, έπειτα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι τον Αύγουστο του 2024, σε περιοχή της Χαλκιδικής, οι ανωτέρω, με τη βοήθεια έτερου ατόμου χειριστή εκσκαφέα (τύπου τσάπας), προέβησαν στην εκρίζωση δέντρων για τη διάνοιξη δρόμου που οδηγούσε στο κέντρο ρέματος, όπου ανακατασκεύασαν μεγάλο πηγάδι διαμέτρου περίπου (15) μέτρων και βάθους τουλάχιστον (20) μέτρων.
Προκειμένου να προφυλάξουν την κατασκευή τους από τα νερά του ρέματος εκρίζωσαν παραποτάμια αυτοφυή δενδρώδη βλάστηση και τοποθέτησαν μεταλλική πόρτα για να έχουν την αποκλειστική χρήση του.
Επιπρόσθετα, έσκαψαν όλη την κοίτη και πέρασαν από κάτω μαύρη αρδευτική σωλήνα, της οποίας η μία άκρη κατέληγε στο πηγάδι και η άλλη σε αγωγό που οδηγεί σε δεξαμενή ιδιοκτησίας τους για την άρδευση χωραφιών τους.
Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στα ανωτέρα σημεία από κλιμάκια αρμόδιων υπαλλήλων: α) του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Και Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Π.Ε.Χ.) και β) της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων (Π.Ε.Χ.), προέκυψε ότι όλες οι προαναφερόμενες εργασίες πραγματοποιήθηκαν παράνομα άνευ σχετικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων είναι η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής, η καταστροφή της κοίτης του ρέματος με διατάραξη της υδραυλικής και αντιπλημμυρικής προστασίας του, καθώς και υποβάθμιση του περιβάλλοντος με καταστροφή της παραποτάμιας αυτοφυούς δενδρώδους βλάστησης που έχει σοβαρές οικολογικές συνέπειες, καθιστώντας το έτσι ακατάλληλο για τις επιθυμητές του χρήσεις.
Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Πηγή φωτογραφιών: Ελληνική Αστυνομία