Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τη σπατάλη των τροφίμων στην Ευρώπη, η οποία παρήγαγε συνολικά σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνους (σ.σ. βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη) πεταμένα τρόφιμα πέρυσι (κατά μήκος όλης της αλυσίδας τροφίμων από την παραγωγή ως και την κατανάλωση), με τα νοικοκυριά να ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ!
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κάθε κάτοικο να σπαταλά κατά μέσο όρο 201 κιλά τροφίμων το 2023, πίσω μόνο από την Κύπρο (286 κιλά) και τη Δανία (261 κιλά).
Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια σπατάλη τροφίμων συνολικά (πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο-διανομή, εστίαση, νοικοκυριά) στην Ελλάδα, ανέρχεται σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων!
Η Eurostat ανέφερε ότι 130 κιλά τροφίμων σπαταλήθηκαν ανά άτομο στην ΕΕ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 0,7% από το 2022. Αυτό αντιστοιχεί σε 58,2 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των βρώσιμων όσο και των μη βρώσιμων μερών.

Περισσότερο από το ήμισυ αυτού του συνόλου προήλθε από νοικοκυριά, τα οποία πέταξαν 69 κιλά ανά άτομο, ενώ το υπόλοιπο προήλθε από την παραγωγή, την επεξεργασία, το λιανικό εμπόριο και τα εστιατόρια.
Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σπατάλη τροφίμων (1892/2025), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 16 Οκτωβρίου, θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους για το 2030.
Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων κατά 10% στην επεξεργασία και την κατασκευή και κατά 30% κατά κεφαλήν στο λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και των υπηρεσιών εστίασης.
Η Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» στα πεταμένα τρόφιμα
Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα απέρριψε 2,09 εκατομμύρια τόνους τροφίμων το 2023, που ισοδυναμούν με 201 κιλά ανά κάτοικο. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση από 196 κιλά το 2022 και 191 κιλά το 2020.
Ελληνικό παράδοξο; Όσο η ακρίβεια και το κόστος ζωής αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και η σπατάλη στα τρόφιμα!
Τα νοικοκυριά ήταν η κύρια πηγή αποβλήτων, αντιπροσωπεύοντας το 44,3% του συνόλου. Τα υπόλοιπα απόβλητα προήλθαν από την επεξεργασία και τη μεταποίηση, την πρωτογενή παραγωγή, τα εστιατόρια και την εστίαση, καθώς και το λιανικό εμπόριο και τη διανομή.
Συγκριτικά, ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 130 κιλά ανά άτομο, ενώ χώρες όπως η Ισπανία (65 κιλά), η Σλοβενία (78 κιλά) και η Ουγγαρία (88 κιλά) έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Η σπατάλη στη χώρα μας (2023)
- Συνολικά απόβλητα: 2,09 εκατομμύρια τόνοι
- Απόβλητα ανά κάτοικο: 201 κιλά
- Νοικοκυριά: 44,3% (926.509 τόνοι)
- Επεξεργασία και μεταποίηση: 23% (485.336 τόνοι)
- Πρωτογενής παραγωγή: 11,4% (238.604 τόνοι)
- Εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης: 11,3% (236.633 τόνοι)
- Λιανικό εμπόριο και διανομή: 9,7% (204.360 τόνοι)
Διαρθρωτικά προβλήματα πίσω από την… ξέφρενη σπατάλη στην Ελλάδα
Ο Δημήτρης Νέντας, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων της Ελλάδας δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός και το συνολικό κόστος ζωής έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί».
«Βλέπουμε περισσότερους να ζητούν να πάρουν σπίτι τα περισσεύματα ή να μαγειρεύουν λιγότερο όταν διοργανώνουν συγκεντρώσεις. Η ευαισθητοποίηση αυξάνεται, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Δεν είμαστε ακόμη αρκετά περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, ειδικά σε αυτό το θέμα», εξήγησε στην «Καθημερινή».
Ο κ. Νέντας επεσήμανε επίσης ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα ή κυρώσεις για την ενθάρρυνση της υπεύθυνης διαχείρισης τροφίμων.
«Στην Ιταλία, οι εταιρείες που δωρίζουν πλεονάζοντα τρόφιμα λαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ούτε φορολογικά κίνητρα, ούτε αποτρεπτικά μέσα, όπως τα τέλη υγειονομικής ταφής», είπε.
Μεταξύ σπατάλης και έλλειψης
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναφέρει ότι το 7% των Ελλήνων αντιμετωπίζει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, υπογραμμίζοντας την έντονη αντίθεση μεταξύ σπατάλης και έλλειψης.
Είναι δεδομένο ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων θα μπορούσε όχι μόνο να μετριάσει τις περιβαλλοντικές πιέσεις, αλλά και να υποστηρίξει τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και τα προγράμματα αναδιανομής τροφίμων.
Χωρίς ισχυρότερες εθνικές πολιτικές, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη ΕΕ κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους μείωσης για το 2030.
Δείτε επίσης:
- S&P: Δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία – Προειδοποιεί για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το δημογραφικό
- Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Τα προϊόντα με μειωμένη τιμή θα διαφέρουν ανά κατάστημα
μήπως να αλλάξουμε αυτούς που βγάζουν τέτοιες αρλούμπες, τις προωθούν και αποφασίζουν βασισμένα σε τέτοιες παραπλανητικές έρευνες?
προκαλεί το σανό που τρώμε!!
τι μακακιες είναι αυτές??? πως γίνεται όταν μειώνετε ο μισθός, οι αγορές από σουπερμάρκετ και λαϊκές, και να αυξάνονται τα απορρίματα? εκτός αν τα αγοράζουμε για να τα βλέπουμε μέχρι να χαλάσουν, αλλά η πονηριά είναι ότι δεν υπολογίζει τον τουρισμό! Η βαριά βιομηχανία σκ@του! Καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας, διαφόρων πόρων δυσανάλογα και σχεδόν τσάμπα! Ωραία, και ποια θα είναι η εθνική πολιτικη? μόνο για τα γηγενείς γκαρσόνια κορόιδα!