H δολοφονία της 54χρονης στα Τρίκαλα από τον ίδιο της τον γιο, η μητροκτονία με δράστη τον 18χρονο μονάκριβό της, είναι μαχαίρι στην καρδιά και ηχηρή υπενθύμιση. Ο νεαρός έπνιξε με πετσέτα την γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο χωρίς αφορμή και απρόκλητα ενόσω οι δυο τους έβλεπαν τηλεόραση.
Το παιδί δήλωσε με αγανάκτηση πως η μητέρα του είχε πολλούς συντρόφους, ευθυνόταν για το διαζύγιο με τον πατέρα του, τον παραμελούσε και… ζούσε την ζωή της. «Ζούσε και δεν της άξιζε» σε ελεύθερη μετάφραση όσων υποστήριξε ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος.
Μια γυναικοκτονία ακόμη στην Ελλάδα, την ευρωπαϊκή και προοδευτική αυτήν χώρα, όπου η αυτοδιάθεση και η προσωπική ελευθερία είναι θέσφατα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Εντούτοις, πρόκειται για δολοφονία by Proxy!
Ο πατέρας του δράστη έσπευσε να τον συντρέξει και να υπερθεματίσει εν πολλοίς αποκαλύπτοντας χρόνιες διαμάχες και καβγάδες με το θύμα. Ο 18χρονος, μάλιστα, το σκεφτόταν επί μακρόν να αφαιρέσει την ζωή της μητέρας του. Έτσι, την επισκέφθηκε στο σπίτι της, πήγε στο μπάνιο, άρπαξε μια πετσέτα και την έπνιξε. Δίχως αφορμή, χωρίς δισταγμό.
Δολοφονία διά αντιπροσώπου
Οι προκαταλήψεις και οι βαθιά φυτεμένες αντιλήψεις για την θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία σκοτώνουν και… διά αντιπροσώπου. Δολοφονούν by proxy. Οπλίζουν το χέρι ενός 18χρονου, ο οποίος μελετά επί χρόνια πώς θα τιμωρήσει την μάνα του για τον… άσωτο βίο που διάγει.
Ο οικογενειακός περίγυρος του θύτη στηρίζει το έγκλημα τιμής. Δικαιολογεί την οργή του γιου απέναντι σε μια μητέρα που δεν πληροί τις προδιαγραφές. Αθωώνει το αρσεινικό τέκνο που αντέδρασε και έδρασε ως αυτόκλητος δικαστής μιας ακατάλληλης μάνας, μιας ανάξιας γυναίκας.
Ο σπόρος
Ο 18χρονος στα Τρίκαλα δεν έκανε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από έναν κοινό γυναικοκτόνο: σύζυγο, πρώην ή νυν, σύντροφο απατημένο ή μη, εν διαστάσει ή διαζευγμένο, που απαγορεύει στο θύμα ακόμη και να αναπνέει χωρίς την μεγαλοθυμία του, δίχως την έγκρισή του.
Ο σπόρος στα σπλάχνα του δολοφόνου άνθισε και θέριεψε. Ο καρπός στο μυαλό του γιγαντώθηκε και σαν έτοιμος από καιρό -κατά δήλωσή του- έπραξε.
«Δεν της άξιζε να ζει…»
Δείτε επίσης:
- Μητροκτονία στα Τρίκαλα: «Τη σκότωσα γιατί είχε πολλούς συντρόφους» φέρεται να είπε ο 18χρονος
- Γυναικοκτονίες στη χώρα μας… Πώς φτάσαμε ώς εδώ;
Γυναικοκτονία η μητροκτονία; Θεωρούσε δηλαδή ο δράστης τη μητέρα του κτήμα του; Με την ίδια λογική, ο κάθε δολοφόνος ανεξαρτήτως φύλου του θύματος ή του ίδιου θεωρεί κτήμα του το θύμα μιας και του αφαιρεί τη ζωή. Σου έχει κάψει ο δικαιωματισμός τον εγκέφαλο αγαπητή αρθρογράφε;
Ανάλογα την ηλικία σου πετάς και τη μαλακία σου. Ούτε το νόημα του άρθρου είσαι ικανός/ή να καταλάβεις
Για πες μας εσύ ρε έξυπνη, ποιο είναι το νόημα του άρθρου που έγραψες; Ότι η κοινωνία όπλισε το χέρι του 18χρονου επειδή δεν έχει σε εκτίμηση τις γυναίκες ελευθερίων ηθών; Οι άνδρες που σκοτώνουν τις γυναίκες τους (αυτούς που εσείς οι αγράμματοι δημοσιογράφοι αποκαλείτε “γυναικοκτόνους”) δεν τις σκοτώνουν θεωρώντας τες ελευθερίων ηθών. Τις σκοτώνουν επειδή θεωρούν πως τους ντρόπιασαν στο κωλοχώρι που μένουν παρατώντας τους, επειδή τους πλήγωσαν και ο ψυχισμός τους δεν το άντεχε, επειδή δεν θα μπορούσαν να ζήσουν μακριά τους, ή στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή είχαν οι ίδιοι σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, ακραία ψύχωση κλπ). Γενικά όλοι οι δολοφόνοι αυτού του είδους είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις (όπως και ο δράστης του σημερινού εγκλήματος). Ποτέ κανείς στην Ελλάδα δεν στοχοποίησε γυναίκες ελευθερίων ηθών ως τέτοιες, με εξαίρεση τον Κυριάκο Παπαχρόνη και το Σπύρο Μπέσκο (επίσης ψυχιατρικές περιπτώσεις – εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Σύμφωνα με έρευνες που έχουν κατά καιρούς γίνει, πολύ πάνω από τις μισές γυναίκες κερατώνουν τους άνδρες τους (και οι άνδρες το ίδιο κάνουν φυσικά για να μη λες ότι μεροληπτώ). Δεν θα ‘πρεπε σύμφωνα με τη λογική σου να γίνονταν συνέχεια εγκλήματα τιμής όπως στο Αφγανιστάν από κανονικό κόσμο και όχι μόνο από τους λίγους μετρημένους στα δάχτυλα ψυχασθενείς κάθε χρόνο; Ο 18χρονος δολοφόνος σήμερα, είναι προφανές ότι ήταν αποδέκτης bullying από τους συμμαθητές του με θέμα τη μητέρα του (και όχι μόνο). Δεν σκότωσε δηλαδή ο 18χρονος τη μητέρα του επειδή ήταν ελευθερίων ηθών, αλλά επειδή στο πρόσωπό της του έβλεπε την αιτία όλων των δεινών της ζωής του. Συγχαρητήρια, έγραψες ένα οργισμένο κείμενο που κάνει επίκληση στο συναίσθημα και ταυτόχρονα αγνοεί τα επιστημονικά δεδομένα της ψυχιατρικής και της στατιστικής και φυσικά την ίδια την πραγματικότητα.