Στις 10 Νοεμβρίου ανοίγουν ξανά οι πόρτες για το κοινό (σ.σ. είχε κλείσει από τις 4 Δεκεμβρίου 2024) στο «σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ» στη Θεσσαλονίκη, καθώς ολοκληρώθηκε η μεγάλης κλίμακα ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Καλά διαβάσατε, εντός του ελληνικού εδάφους η Άγκυρα χρηματοδότησε το έργο αποκατάστασης και διαμόρφωσης του οικήματος που λειτουργεί ως μουσείο και προσελκύει χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες.
«Ευγενική χορηγία» του Μεταξά στην Τουρκία
Θυμίζουμε ότι το «σπίτι του Κεμάλ» το δώρισε στην Τουρκία ο Ιωάννης Μεταξάς (σ.σ. μέσω του διορισμένου δημάρχου Κωνσταντίνου Μερκουρίου) το 1938, μετονομάζοντας μάλιστα την οδό Αποστόλου Παύλου, σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ! Ευτυχώς που το 1955 επέστρεψε στο προηγούμενο όνομά της.
Ήταν μία κίνηση που θεωρήθηκε από το ελληνικό καθεστώς ως η «κορωνίδα» της ελληνοτουρκικής φιλίας…
Γι’ αυτό και η Τουρκία μπορεί να επεμβαίνει και να κάνει ανενόχλητη εργασίες εντός των ελληνικών συνόρων, «λαδώνοντας» κιόλας τα γρανάζια της προπαγανδιστικής της μηχανής.
Μιας μηχανής που λειτουργεί και διαφημίζει μέσω των τουρκικών ΜΜΕ την ανακαίνιση που χρηματοδότησε το τουρκικό κράτος… Αδιανόητο μεν, νόμιμο δε, χάρη στον Ιωάννη Μεταξά.
Και ειδική τελετή για τον σφαγέα
Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη για το «ιστορικό Μουσείο-Σπίτι Ατατούρκ στην πόλη, όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».
«Οι εργασίες ξεκίνησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και συντονίστηκαν από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA). Το έργο αποκατάστασης βασίστηκε σε ιστορικές φωτογραφίες και στα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, με στόχο την επιστροφή του κτιρίου στην αυθεντική του εμφάνιση του 1953», αναφέρει ακόμα το τουρκικό Προξενείο στη δήλωσή του.
Θα γίνει μάλιστα και ειδική τελετή προς τιμήν του σφαγέα Κεμάλ στις 10 Νοεμβρίου, την «Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ» δηλαδή, που στην Τουρκία είναι επέτειος, καθώς η 10η Νοεμβρίου 1938 είναι η ημερομηνία θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
«Το Σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, ακρογωνιαίος λίθος της πολιτιστικής διπλωματίας και των προσπαθειών διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας στο εξωτερικό, συνεχίζει να προσελκύει αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον.
Ο χώρος, ο οποίος δέχθηκε περίπου 17.000 επισκέπτες το 2010, είδε τον αριθμό να αυξάνεται σε περίπου 490.000 το 2024, πριν κλείσει προσωρινά για αποκατάσταση», επισημαίνεται ακόμα στην τουρκική ανακοίνωση.
Τουρκικές αναφορές στην ανακαίνιση στο «σπίτι του Κεμάλ»
Δείτε επίσης:
- «Η Τουρκία θέλει τα Eurofighter και για το Αιγαίο»
- Με ψήφους της ΝΔ πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ελληνοτουρκική συνεργασία σε υγεία και ιατρική
- Το καταχθόνιο τουρκικό κόλπο με τα επώνυμα των πολιτών της χώρας


Προδότες πολιτικοί, σκουλίκια, δοσίλογοι.
Θα τρέμουν τα κοκκαλα των ηρώων μας.
Μην ξεχνάτε πως στη Θεσσαλονίκη και στα πέριξ ζουν πολλοί τουρκόσποροι που το παίζουν Έλληνες!
ο Μεταξάς το χάρισε, που τον εχουν περι πολλού κάποιοι αγραμματοι και απογονοι δοσιλογων. Το πιστοτερο σκυλι του αγγλικου στεμματος και του σιτι.
εμείς κλείνουμε αυτοί ανοίγουν
εμείς ξεπουλάμε αυτοί αγοράζουν
εμείς μειώνουμε στρατό αυτοί αυξάνουν
εμείς αγοράζουμε αυτοί παράγουν
εμείς μειωνόμαστε αυτοί αυξάνονται
…και κάποιοι λένε για ισοζύγιο, για οικονομίες και παρλπiπες…
μήπως μπήκαν και σε πρόγραμμα εξοικονομώ και πήραν και την επιδότηση;