Υπόμνημα για τα Τέμπη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κατέθεσε ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη που έχασε την ζωή του στο σιδηροδρομικό έγκλημα. Στο 18σέλιδο έγγραφο, το οποίο συνέταξε ο δικηγόρος του, Γιάννης Μαντζουράνης, ο Π. Ασλανίδης απευθύνεται στην Δικαιοσύνη εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να χαθεί η τελευταία ευκαιρία για την διαλεύκανση της υπόθεσης και ζητά να αναγραφεί στην ληξιαρχική πράξη θανάτου του γιου του η ακριβής αιτία θανάτου.
Μέσω του υπομνήματος, ο κ. Μαντζουράνης ζητά την διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων με την αυστηρή τήρηση επιστημονικών πρωτοκόλλων και τη διασφάλιση ότι τα δείγματα θα σταλούν σε δημόσια εργαστήρια του εξωτερικού, στην Ολλανδία ή την Γερμανία.
Μολονότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από το έγκλημα στα Τέμπη και το διαθέσιμο δείγμα είναι περιορισμένο, επισημαίνεται ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να δοθούν σαφείς απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων.
Τα αιτήματα
- Διενέργεια εξειδικευμένης ιατροδικαστικής γενετικής (DNA) εξέτασης.
- Πραγματοποίηση τοξικολογικών και χημικών αναλύσεων για την ανίχνευση επιταχυντών καύσης, δεικτών εισπνοής καπνού ή τοξικών αερίων, καθώς και υδρογονανθράκων και προϊόντων καύσης.
- Αυστηρή τήρηση όλων των διαδικασιών δειγματοληψίας, εξέτασης και ταυτοποίησης, ώστε να διαπιστωθούν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τα αίτια του θανάτου και να ταυτοποιηθούν όλα τα τμήματα που τοποθετήθηκαν στο φέρετρο του Δημήτρη Ασλανίδη.
- Χορήγηση γραπτής άδειας στην τεχνική σύμβουλο της οικογένειας να εξετάσει τα ευρήματα μετά την εκταφή, να λάβει δείγματα για ιστολογικές, τοξικολογικές και χημικές εξετάσεις, καθώς και ελέγχους DNA, τα οποία να αποσταλούν σε πιστοποιημένο εργαστήριο της Γαλλίας για περαιτέρω ανάλυση.
Προκαταρκτική εξέταση
Η προκαταρκτική διαδικασία σχετικά με τις εκταφές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. H Αστυνομία έχει αποστείλει ειδοποιήσεις σε περίπου 40 συγγενείς θυμάτων, προκειμένου να δηλώσουν αν επιθυμούν να προχωρήσουν σε εκταφή και να προσδιορίσουν το είδος των εξετάσεων που ζητούν.
Από αυτούς, επτά έχουν απαντήσει θετικά. Μέχρι στιγμής, ο Παύλος Ασλανίδης και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης έχουν καταθέσει εγγράφως τον ακριβή τύπο των εξετάσεων που ζητούν. Για τους υπόλοιπους 5 που έχουν ζητήσει εκταφή, έχουν σταλεί νέες ειδοποιήσεις, ώστε μέσα σε 10 ημέρες να δηλώσουν εγγράφως τις επιθυμητές εξετάσεις -προθεσμία που λήγει στο τέλος της εβδομάδας.
Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, οι ιατροδικαστές που θα οριστούν ως πραγματογνώμονες θα αποφασίσουν οι ίδιοι ποιες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Παράλληλα, απομένουν 17 ακόμη συγγενείς να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, η Εισαγγελία θα αναζητήσει κατάλληλα εργαστήρια εντός Ελλάδας για τηn διενέργεια των εξετάσεων εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές. Μόνον εφόσον εξασφαλιστούν τα κατάλληλα εργαστήρια θα προχωρήσουν οι εκταφές, ώστε οι σοροί να μεταφερθούν απευθείας για εξέταση.
Δείτε επίσης:
- Τέμπη: «Γίνονται λάθος οι εκταφές, υπάρχουν σκοπιμότητες» λέει ο Κοκοτσάκης
- Τέμπη: Μαζική μήνυση κατά του Εισαγγελέα Τσόγκα – Απίστευτες καταγγελίες των συγγενών





ποιος τους έχει εμπιστοσύνη; έδιωξαν τον Ρούτσι από το συνταγμα και κάποιοι πανηγύριζαν λες και κέρδισαν την δική… που είναι τώρα; θα περασουν όλα στα χαμηλά με τον τρόπο που θέλουν και όλα καλά, μόνοι τους οι συγγενείς θα τρέχουν.