Όλα καλά για το ζεύγος στην Έδεσσα. Αίσιο τέλος έχει η σοβαρή περιπέτεια υγείας ενός ζευγαριού, 55 και 65 ετών, που είχε νοσήσει από άγρια μανιτάρια. Ο σύζυγος τα είχε συλλέξει από το βουνό και τα κατανἀλωσαν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι δηλητηριώδη.
Έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο
Η 55χρονη δηλώνει ανακουφισμένη, καθώς –όπως την ενημέρωσαν οι γιατροί– ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της θα χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος. «Όλα έγιναν όπως έπρεπε. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, όλα πήγαν τέλεια. Έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Θα δούμε τι θα μας πουν οι γιατροί» δήλωσαν τα βράδυ της Παρασκευής.
Το ζευγάρι είχε παρουσιάσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά την κατανάλωση άγριων μανιταριών, που είχε μαζέψει ο 65χρονος στην Πέλλα. Μετά την επιδείνωση της κατάστασής τους, διακομίστηκαν εσπευσμένως σε δύο νοσοκομεία της Ιταλίας – η 55χρονη στην Ρώμη και ο σύζυγός της στην Πίζα. «Ευτυχώς δεν χρειάστηκε επέμβαση ή μόσχευμα, ούτε για μένα ούτε για τον σύζυγό μου», ανέφερε η γυναίκα.
Οι γιατροί που παρακολουθούσαν τους δύο ασθενείς διαπίστωσαν σταδιακή βελτίωση της υγείας τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι διαδικασίες ανεύρεσης μοσχεύματος.
«Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο νέο. Στην οξεία ηπατική ανεπάρκεια από δηλητηρίαση μανιταριών η μεταμόσχευση είτε γίνεται πολύ νωρίς, όταν ο ασθενής δεν αντέχει άλλο, είτε –αν ξεπεράσει την κρίσιμη φάση– μπορεί να ανακάμψει σταδιακά. Φαίνεται πως αυτό συμβαίνει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις» εξήγησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.
Δείτε το βίντεο
Οδηγίες ΕΦΕΤ
Με αφορμή το περιστατικό, ο ΕΦΕΤ απευθύνει προειδοποίηση επισημαίνοντας ότι πολλά άγρια μανιτάρια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και η κατανάλωσή τους ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο στην χώρα μας καταγράφονται 80 έως 140 περιστατικά δηλητηρίασης από άγρια μανιτάρια.
Δείτε επίσης:
- Στο ΑΧΕΠΑ ζευγάρι που κατανάλωσε μανιτάρια – Διαγνώστηκαν με ηπατική ανεπάρκεια
- Αυστραλία: Σε τρις ισόβια η δολοφόνος με τα μανιτάρια – Πώς έγινε το έγκλημα

