Με μία νέα έκθεση που «ανατρέπει οριστικά κάθε επίσημη αφήγηση» για την αλληλουχία των γεγονότων στο έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, η ομάδα του Βασίλη Κοκοτσάκη, αξιοποιώντας τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, επιζώντων, διασωστών και πυροσβεστών που βρέθηκαν στο δυστύχημα, καταλήγει με βάση τον -διεθνώς αναγνωρισμένο- κανόνα Bayes (Bayesian Inference), στο συμπέρασμα ότι το υλικό που προκάλεσε την πυρόσφαιρα, την φωτιά και τον θάνατο 27 (από τους 57) επιβατών, είναι κατά 99% εξωγενές πτητικό χημικό, που δεν έχει σχέση με τα συμβατικά υλικά και υγρά που έπρεπε να υπάρχουν στα τρένα.
Ο ίδιος μίλησε στο Newsbreak και εξήγησε ότι πλέον, με αυτή την τελευταία έκθεση, ολοκληρώνεται ο κύκλος όλων των στοιχείων που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι στο δυστύχημα των Τεμπών υπήρχε εμπλοκή υψηλά πτητικού μίγματος καυσίμου, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να προκαλέσουν τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί.
«Στα Τέμπη υπήρξε παρουσία εξωγενούς πτητικού χημικού»
«Η τελευταία έκθεσή μας περιγράφει την αλυσίδα των γεγονότων από τη στιγμή που έγινε η σύγκρουση και η πυρόσφαιρα, η έρπουσα φωτιά και και το χημικό νέφος που σκότωσαν 27 από τα 57 θύματα, μέχρι τα χημικά εγκαύματα των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο σημείο», λέει στο Newsbreak ο Βασίλης Κοκοτσάκης.
«Αξιοποιούμε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων τις οποίες συνδυάζουμε με τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, τις Ιατροδικαστικές εκθέσεις κ.α.. Η έκθεση βασίζεται σε αντικειμενικά παρατηρήσιμα φαινόμενα και αποδεικνύει την αιτιολογική σύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς θερμικού φαινομένου, του δευτερογενούς χημικού νέφους και των ιατροδικαστικών τραυμάτων», αναφέρει.
Η μέθοδος της Βεϋζιανής Επαγωγής
«Με τη μέθοδο της Βεϋζιανής Επαγωγής, αποδεικνύουμε ότι ότι η παρουσία πτητικής, λιποφιλικής οργανικής ουσίας είναι η μη-εναλλακτική εξήγηση για το σύνολο των παρατηρήσεων», μας λέει.
–«Τί είναι αυτή η μέθοδος», τον ρωτάμε.
«Ο κανόνας Bayes, αυτή η μέθοδος επαγωγής, καταγράφεται στα πρωτόκολλα των αμερικανικών ανακριτικών υπηρεσιών για ανάλογα φαινόμενα και χρησιμοποιείται από όλες τις σοβαρές αντίστοιχες υπηρεσίες παγκοσμίως», μας απαντάει. «Μπορεί να συνδυάζει στοιχεία από όλο το ανακριτικό υλικό και τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και να καταλήγει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, με μικρές πιθανότητες απόκλισης. Αυτή τη μέθοδο την είχαμε χρησιμοποιήσει και στις πρώτες μας εκθέσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τον αριθμό των θυμάτων που πέθαναν συνεπεία της φωτιάς. Τότε μας είχε βγάλει ότι πρέπει να είναι από 16 έως 30. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις έβγαλαν τον αριθμό 27».
–«Ο Ανακριτής χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο;», τον ρωτήσαμε.
«Η ανάκριση δεν έκανε τα βασικά. Προσκομίστηκε η σχετική έκθεση του κορυφαίου επιστήμονα παγκοσμίως σε θέματα εκρήξεων, του Αμερικανού Καθηγητή Faisal Khan, και δεν αξιολογήθηκε καν, ούτε η πρόθεση του να καταθέσει σχετικά. Αντίθετα, μπήκαν στην δικογραφία ως βαρύνουσες, θέσεις προσώπων που μέχρι που τις εξέθεσαν δεν είχαν καμία θεσμική ιδιότητα» μας λέει ο Βασίλης Κοκοτσάκης.

«Οι αυτόπτες κατέθεσαν 1,5 χρόνο μετά με δική τους πρωτοβουλία»
–«Τους αυτόπτες μάρτυρες, τα θύματα που επέζησαν, τους κάλεσε να καταθέσουν;» τον ρωτάμε.
«Οι μάρτυρες κατέθεσαν κατόπιν δικών τους αιτημάτων, που απέστειλαν μέσω των δικηγόρων τους, 1,5 χρόνο μετά το δυστύχημα», απαντάει στο Newsbreak ο Πραγματογνώμονας. «Περίμεναν όλοι ότι θα τους καλέσει κάποια στιγμή. Όταν κατάλαβαν ότι δεν έχει σκοπό να το πράξει, αναγκάστηκαν μόνοι τους να στείλουν εξώδικα για να τους πάρει καταθέσεις, προκειμένου αυτές να υπάρχουν στην δικογραφία».
–«Δεν γνωρίζουμε από τις ανακριτικές διαδικασίες αλλά εσείς ήσασταν χρόνια στις ανακριτικές υπηρεσίες της πυροσβεστικής. Αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική;», απορούμε.
«Προφανώς και όχι», μας λέει. «Στην κορυφή των αποδεικτικών στοιχείων μιας υπόθεσης, το νούμερο 2 είναι οι μαρτυρίες των αυτοπτών, ειδικά αν αυτοί είναι θύματα. Αυτό λέει η μεθοδολογία που ακολουθείται. Από την δική μου εμπειρία μπορώ να περιγράψω πολλές περιπτώσεις. Πάντα προσπαθούσαμε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν μαρτυρίες από τους αυτόπτες. Υπήρχαν περιπτώσεις που τα θύματα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και προσπαθούσαμε να πάρουμε άδεια από τους γιατρούς μήπως μπορέσουν να μας πουν έστω δύο λόγια. Διότι αυτά τα δύο λόγια μπορεί να είναι πολύτιμη πληροφορία για την ανάκριση».
«Η επιστημονική κοινότητα να πάρει θέση»
«Η έκθεση αυτή, όπως και όλες οι προηγούμενες είναι στη διάθεση της επιστημονικής και της εγκληματολογικής κοινότητας. Γι’ αυτό τις δημοσιοποιούμε. Προκειμένου όποιος θέλει να τις μελετήσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ακόμα κι αν θέλει κάτι να προσθέσει ή να μας καταδείξει κάποιο λάθος. Αρκεί αυτός που θα το κάνει να είναι σχετικός με το αντικείμενο», αναφέρει ο Βασίλης Κοκοτσάκης στο Newsbreak, καθώς κλείνει η κουβέντα μας.
«Καλούμε και τώρα, όπως και στο παρελθόν, την επιστημονική και την εγκληματολογική κοινότητα να κινητοποιηθεί, να μελετήσει την έκθεση και να πάρει θέση», καταλήγει.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση της ομάδας του Βασίλη Κοκοτσάκη, ή πατήστε πάνω στην εικόνα:
Τι Αποκαλύπτει η Έκθεση:
• Το Φαινόμενο της Πυρόσφαιρας: Τεκμηριώνεται ότι η καταγεγραμμένη πυρόσφαιρα 80m δεν μπορούσε να προέλθει από τα συμβατικά υλικά του συρμού. Απαιτούνταν πτητικό, οργανικό υλικό υψηλής ενεργειακής πυκνότητας.
• Το Μυστήριο του Χημικού Νέφους: Η Έκθεση συσχετίζει την οσμή «λευκού σπίρτου»/στεγνοκαθαριστηρίου που κατέθεσαν οι επιβάτες με την παρουσία ακαύστου Υλικού (Unburned Material), δηλαδή πτητικών οργανικών διαλυτών στο λευκό νέφος.
• Η Ιατροδικαστική Επιβεβαίωση: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη λιποφιλικών χημικών εγκαυμάτων στους πρώτους πυροσβέστες. Αυτός ο τραυματισμός, με διείσδυση διαμέσου της άθικτης προστατευτικής στολής, αποτελεί την τελική απόδειξη της παρουσίας εξαιρετικά διεισδυτικού Λιποφιλικού Αρωματικού Υδρογονάνθρακα (Λ.Α.Υ.) στο πεδίο του συμβάντος, πολύ χρόνο μετά την αρχική έκρηξη.
- Αιτιολογική Αλυσίδα: Πυρόσφαιρα, Χημικό Νέφος (Οσμή), Χημικά Εγκαύματα (Διείσδυση). Η μόνη κοινή αιτία είναι η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης, εξωγενούς, πτητικής ουσίας.
Ποια είναι η ομάδα του Βασίλη Κοκοτσάκη
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης είναι ο ένας από τους δύο πιστοποιημένους από τις δικαστικές αρχές, Δικαστικός Πραγματογνώμονας για θέματα πυρκαγιών και εκρήξεων που διαθέτει η χώρα. Υπήρξε 1ος Προϊστάμενος του Ανακριτικού Τμήματος της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, για 14 χρόνια (1996 – 2010). Έχει χειριστεί σωρεία σημαντικών υποθέσεων. Το 1998, με Βούλευμα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, του απονεμήθηκε η ιδιότητα του Ειδικού Δικαστικού Πραγματογνώμονα, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.
Η ομάδα του αποτελείται από τους:
Μάνο Παπαδάκη: Καθηγητής Μαθηματικών Μοντέλων, ειδικός στην ανάλυση ήχου και εικόνας.
Federico Carasco: Επιστήμονας Πληροφορικής, Κυβερνοασφάλειας και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μάρκος Χρυσός: Χημικός Μηχανικός και πραγματογνώμονας Επικίνδυνων Φορτίων.
Faizal Khan: Καθηγητής Χημείας -ειδικός επί των εκρήξεων και εκρηκτικών μειγμάτων – Διεθνούς Κύρους.
Δείτε επίσης:
- Τέμπη: Η τεχνική ανατροπή που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης
- Τέμπη: Μαζική μήνυση κατά του Εισαγγελέα Τσόγκα – Απίστευτες καταγγελίες των συγγενών
- Τέμπη: Παρέμβαση-κόλαφος από Κοκοτσάκη για την ανάλυση των σωμάτων και των μεταλλικών επιφανειών



Υποκλοπές, Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μιλάμε για ΤΡΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΆΣΕΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΑ και όχι απλά δεν έχει συλληφθεί η εγκληματική οργάνωση της ΝΔ, δεν έχει ούτε καν παραιτηθεί.
Ούτε στη Κολομβία του Εσκομπάρ δεν γινόντουσαν αυτά.
Μέσα στο χαμό με τα σκάνδαλα, φραπέδες και Πόρσε… τα Τέμπη σαν να πήγαν λίγο στην άκρη