Κοκοτσάκης στο Newsbreak: Η κίνηση Καρυστιανού είναι το «παιδί» της θεσμικής ασφυξίας που νοιώθει η κοινωνία

«Δεν θα επιδιώξω πολιτική θέση ή καρέκλα, αλλά στην προσπάθεια αυτή έχουμε όλοι υποχρέωση να βάλουμε πλάτη», αναφέρει ο δικαστικός πραγματογνώμονας

Logo

Περίληψη άρθρου

Η επικείμενη πολιτική κίνηση της Μαρίας Καρυστιανού έχει ήδη φέρει τα πάνω κάτω στη δημόσια πολιτική συζήτηση, πριν καλά καλά ανακοινωθεί επισήμως. Οι τοποθετήσεις γύρω από αυτό το ενδεχόμενο, πολλές και ιδιαίτερα έντονες, είναι ενδεικτικές τόσο της ανησυχίας, όσο και των προσδοκιών.

Το Newsbreak επέλεξε να μιλήσει με έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά την κα Καρυστιανού, έχοντας ζήσει μαζί της, ως τεχνικός σύμβουλος, όλο τον μακροχρόνιο αγώνα της να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη για τον θάνατο του παιδιού της και άλλων 56 ανθρώπων. Από την τραγική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, μέχρι σήμερα, αυτός ο αγώνας έχει συνταράξει βαθιά και έχει κινητοποιήσει μαζικά την ελληνική κοινωνία.

Ο Βασίλης Κοκοτσάκης, δικαστικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών και εκρήξεων, ήταν ο άνθρωπός που με την αντιπαραβολή ηχητικών ντοκουμέντων και βίντεο, απέδειξε ότι υπήρχαν ζωντανοί επιβάτες μετά την σύγκρουση των δύο τρένων, οι οποίοι στη συνέχεια βρήκαν τραγικό θάνατο λόγω της φωτιάς που ακολούθησε.  Το “δεν έχω οξυγόνο”, παράφραση των τελευταίων λέξεων της Μάρθης, κόρης της Μαρίας Καρυστιανού, ήταν το σύνθημα που έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια Έλληνες. Έκτοτε οι εκθέσεις τις τεχνικής ομάδας του για το δυστύχημα, αριθμούν εκατοντάδες σελίδες, οι οποίες αγνοήθηκαν από την κύρια ανάκριση.

Σήμερα, ο Βασίλης Κοκοτσάκης, μιλάει στο Newsbreak για το πως βλέπει την μετεξέλιξη του αγώνα για δικαιοσύνη στα Τέμπη, σε πολιτικό κίνημα. Ο ίδιος βλέπει με θετικό μάτι τη μετάβαση του αιτήματος για δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών από το κοινωνικό στο θεσμικό-πολιτικό πεδίο. Υποστηρίζει ότι η κίνηση της Μαρίας Καρυστιανού αποτελεί αναγκαία εξέλιξη, καθώς η δικαστική έρευνα προσκρούει σε «συστημικούς τοίχους» και πολιτικές ασυλίες που εμποδίζουν την αλήθεια.

Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον Βασίλη Κοκοτσάκη, γεννήθηκε από την αποτυχία του κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια, καθώς και τη μετέπειτα προσπάθεια συγκάλυψης μέσω της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος, της διαγραφής κρίσιμων βίντεο και της αγνόησης επιστημονικών δεδομένων (π.χ. τα αίτια της πυρκαγιάς).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διακύβευμα, μας λέει, δεν είναι η απλή εναλλαγή προσώπων, αλλά η πλήρης ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η κατάργηση των προνομίων (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που προστατεύουν την εξουσία.

Χαρακτηρίζει τον όρο «εργαλειοποίηση» ως μηχανισμό φίμωσης, ενώ αναφέρει ότι η ανάδειξη τεχνικών ευρημάτων δεν είναι πολιτικό επιχείρημα, αλλά η ηθική υποχρέωση του πολίτη απέναντι στα θύματα.

Επισημαίνει τον κίνδυνο να εξοικειωθεί η κοινωνία με την αδικία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία της πολιτικής κίνησης Καρυστιανού, θεωρείται «μονόδρομος» για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της χώρας και την αποφυγή μελλοντικών τραγωδιών.

Ο κος Κοκοτσάκης ξεκαθαρίζει ότι ο δικός του ρόλος παραμένει τεχνικός και επιστημονικός, χωρίς να διεκδικεί πολιτικές θέσεις. Πιστεύει όμως πως «έχουμε όλοι υποχρέωση να βάλουμε πλάτη» σε μία πολιτική προσπάθεια που αποσκοπεί στον έλεγχο της εξουσίας, τη θωράκιση του Δικαίου και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας.

«Η κίνηση αυτή είναι η φυσική εξέλιξη του αγώνα της κοινωνίας»

Γιάννης Παναγιωτακόπουλος: Την ανακοίνωση της πρόθεσης της Μαρίας Καρυστιανού να μετουσιωθεί το κίνημα για δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών σε πολιτικό φορέα, πως την βλέπετε;

Βασίλης Κοκοτσάκης: Δεν αλλάζει την ουσία του αιτήματος, αλλά αλλάζει τα μέσα για την επίτευξή του. Ως τεχνικός σύμβουλος, διαπίστωσα ότι ενώ τα επιστημονικά δεδομένα ήταν και είναι συντριπτικά, η νομική διαδικασία προσκρούει διαρκώς σε “τείχη” που μόνο η πολιτική βούληση μπορεί να γκρεμίσει.

Η εκπεφρασμένη πολιτική πρωτοβουλία της κ. Μαρίας Καρυστιανού, στοχεύει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της Πολιτείας με την θέσπιση και ενίσχυση κανόνων θωράκισης της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Στόχος των θέσεών της είναι μια Δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη, που δεν θα χειραγωγείται από την εκάστοτε κυβέρνηση και δεν θα εμποδίζεται από νόμους περί ευθύνης υπουργών ή βουλευτικές ασυλίες. Μόνο μέσα από μια τέτοια θεσμική θωράκιση μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα οδηγηθούμε σε πραγματική λογοδοσία των εχόντων υποχρέωση να το κάνουν έναντι του λαού.

Στην υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, φάνηκε ότι το κράτος όχι μόνο απέτυχε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του, αλλά αδυνατούσε να αντιληφθεί την επερχόμενη τραγωδία παρά τις προειδοποιήσεις. Κι αυτό αποτελεί επίσης ένα μεγάλο έγκλημα.

Η πολιτική λοιπόν κίνηση είναι η φυσική εξέλιξη ενός αγώνα της κοινωνίας που απαιτεί και αρνείται να συμβιβαστεί με την ατιμωρησία, επιδιώκοντας να δώσει στη Δικαιοσύνη τα εργαλεία να δράσει πλέον ελεύθερα.

Γ.Π: Δηλαδή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας κινηματικής από την ίδια την κοινωνία;

Β.Κ:  Ως τεχνικός σύμβουλος, βίωσα μια πρωτοφανή πραγματικότητα, όπου η επιστημονική αλήθεια δεν αντιμετωπίστηκε ως εργαλείο δικαιοσύνης, αλλά ως “εχθρός” και χωρίς καν να εξεταστεί , δαιμονοποιήθηκε με την συμβολή και αγαστή συνεργασία επίσημων θεσμών, όπως υπουργών, ΜΜΕ και στρατευμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης…

Όταν η κοινωνία παρακολουθεί επί μήνες μια διαδικασία που άφησε ανοιχτές πληγές στην ίδια την έρευνα, η πολιτική διέξοδος γίνεται μονόδρομος. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα που προκαλούν δέος.

Η πρωτοβουλία αυτή γύρω από την Μαρία Καρυστιανού είναι το “παιδί” της θεσμικής ασφυξίας που υπάρχει χρόνια, αλλά πλέον έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με την ύπαρξη και ασφυκτική λειτουργία του λεγόμενου Επιτελικού Κράτους.

«Η ανάγκη για δικαιοσύνη βρίσκει έναν συστημικό τοίχο»

Γ.Π: Σε ποια γεγονότα που άφησαν πληγές στην έρευνα αναφέρεστε; 

Β.Κ: Αρχικά, την παγκόσμια πρωτοφανή για τέτοιο τεράστιο περιστατικό ολοκληρωτική αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος πριν καν ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων. Τέτοια ήταν η σπουδή που ακόμη και ανθρώπινα μέλη σε μεγάλο αριθμό βρέθηκαν με πρωτοβουλία των συγγενών, 6 μήνες αργότερα πεταμένα μαζί με τα συντρίμμια σε κατ εμέ αχαρτογράφητη «χωματερή» συντριμμιών και όχι σε μια οργανωμένη συλλογή πειστηρίων του δυστυχήματος όπως έπρεπε να είναι.

Έπειτα, την παράλειψη κρίσιμων εργαστηριακών εξετάσεων στα σώματα των θυμάτων, που θα έριχναν φως στα αίτια θανάτου και κυρίως του επιταχυντή φωτιάς.

Κι έχουμε συνέχεια:

-Η διαγραφή αρχείων εικόνας (CCTV) της κρίσιμης ημέρας και ώρας και όχι μόνο, και μάλιστα από εκείνους που είχαν ταχθεί να τα τηρούν και προστατεύουν, εικόνες που θα αποκάλυπταν τι ακριβώς μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

-Η πλήρης αγνόηση των υπομνημάτων των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών, που προσέφεραν ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα για πολλές εκ των πτυχών της υπόθεσης.

-Η καταστροφή δειγμάτων που είχαν ληφθεί από ιατροδικαστές, στερώντας τη δυνατότητα επανελέγχου με αποτέλεσμα τώρα μετά από 3 χρόνια να αναζητούμε (στοιχεία που τα είχαμε,) μέσα στα θαμμένα σώματα και μάλιστα όχι στα πλαίσια της κύριας ανάκρισης, αλλά ερευνώντας εκ των υστέρων με ανάσυρση από αρχείο, τυχόν παραλείψεων ιατροδικαστών.

-Η πλήρης άρνηση διερεύνησης του εύφλεκτου υλικού που προκάλεσε την τεράστια πυρόσφαιρα, παρά τις επίσημες καταγγελίες και τα τεχνικά πορίσματα, αλλά και τα πορίσματα του πλέον αρμόδιου προς τούτο Κρατικού φορέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ .

-Το κλείσιμο της δικογραφίας, που άφησε εκτός κατηγορητηρίου την ίδια τη φωτιά (εμπρησμός) ως αιτία θανάτου, παρά το γεγονός ότι έχουμε πλέον αποδείξεις για 27 ανθρώπους που χάθηκαν από τις φλόγες και τις αναθυμιάσεις και όχι από τη σύγκρουση , αποδεχόμενη και εδώ πρωτοτυπώντας , ότι αιτία θανάτου είναι η απανθράκωση η οποία στα παγκόσμια ιατρικά , ιατροδικαστικά και εγκληματολογικά αρχεία κατατάσσεται ως μεταθανάτιο φαινόμενο.

Όταν λοιπόν γίνεται σαφές οτι η Δικαιοσύνη αδυνατεί να ενσωματώσει αυτά τα στοιχεία, η κοινωνική ανάγκη βρίσκει έναν συστημικό τοίχο. Η κίνηση των πολιτών και της Μαρίας Καρυστιανού, κατά την γνώμη μου, φιλοδοξούν να γκρεμίσουν αυτόν τον τοίχο. Η κάθοδος λοιπόν και στο πολιτικό πεδίο είναι η μόνη απάντηση σε ένα σύστημα που “αυτοπροστατεύεται” θυσιάζοντας την αλήθεια για 57 ψυχές και όχι μόνο…

«Η αντίδραση δείχνει φόβο υπαρξιακής απειλής για το κατεστημένο»

Γ.Π: Είχατε αναφέρει ότι η λέξη που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο δεν ήταν το «κόμμα», αλλά η «κάθαρση». Μπορείτε να μας εξηγήσετε τί εννοείτε; 

Β.Κ: Η λέξη “κόμμα” είναι γνώριμη στο σύστημα. Ξέρει πώς να την διαχειριστεί, πώς να την απορροφήσει ή πώς να την απαξιώσει. Η λέξη “κάθαρση” όμως, τους προκαλεί πανικό όχι σαν λέξη, αλλά διότι αυτός που την διακηρύττει, η κ.Καρυστιανού, την εννοεί και έχει αποδείξει ότι δεν επιδέχεται συμβιβασμούς και δεν περιορίζεται (το αίτημα κάθαρσης) προφανώς σε ένα μόνο γεγονός, αλλά παντού ως ανάγκη πλέον επιβίωσης… της ίδιας της χώρας.

Η αντίδραση στην εξαγγελία αυτή δείχνει φόβο υπαρξιακής απειλής για το κατεστημένο, γιατί μάλλον οσμίζονται ότι το αίτημα για λογοδοσία δεν αφορά μόνο την τραγωδία των Τεμπών, αλλά κάθε σκοτεινή υπόθεση και κάθε σκάνδαλο, πολιτικό, θεσμικό ή οικονομικό που ταλανίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και την έχουν οδηγήσει στην διεθνή απαξία.

Όταν λοιπόν μιλάμε για κάθαρση, κατά την γνώμη μου, μιλάμε για την αποκατάσταση της Αριστοτελικής Πολιτείας, όπου ο έλεγχος της εξουσίας είναι η μόνη εγγύηση για την ελευθερία του πολίτη. Μια ουσιαστική και ανεξάρτητη διερεύνηση, και το “ντόμινο” των αποκαλύψεων, θα παρασύρει όλα τα στεγανά που χτίστηκαν για να προστατεύουν τους εκλεκτούς τους σε βάρος του λαού και αυτό προκαλεί ασφαλώς ανησυχία…

Το αίτημα λοιπόν δεν είναι απλώς να αλλάξουν τα πρόσωπα στην εξουσία. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που το κράτος αντιμετωπίζει τον πολίτη και το Δίκαιο και πιστέψτε με αξίζει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ποτέ άλλοτε δεν είμαστε τόσο δυνατοί σαν κοινωνία ως τώρα, αλλά να έχουμε στον νου μας ότι η αντίδραση ενός πανίσχυρου συστήματος θα είναι σφοδρή και με κάθε μέσο και το εννοώ.

«Ο όρος “εργαλειοποίηση” μετατρέπεται σε έναν στυγνό μηχανισμό φίμωσης»

Γ.Π: Ήδη ακούγεται και από επίσημα κυβερνητικά χείλη η κατηγορία περί «εργαλειοποίησης της υπόθεσης των Τεμπών». Mια τέτοια κατηγορία αποτελεί θεμιτή κριτική;

Β.Κ: Αυτού του είδους η κατηγορία, αυτές οι συνεχόμενες αναφορές περί εργαλειοποίησης, είναι το τελευταίο καταφύγιο εκείνων που δεν έχουν απαντήσεις στα τεχνικά και θεσμικά ερωτήματα.Μετατρέπεται σε έναν στυγνό μηχανισμό φίμωσης τη στιγμή που χρησιμοποιείται για να ακυρώσει το δικαίωμα των θυμάτων και της κοινωνίας να ζητούν λογοδοσία.

Ας τα δούμε λογικά: Ποιος εργαλειοποιεί τι; Εργαλειοποίηση είναι η αναζήτηση της αλήθειας από μια χαροκαμένη μάνα;. Εργαλειοποίηση είναι η αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος για να καταστραφούν τα στοιχεία. Εργαλειοποίηση είναι η σκόπιμη διαγραφή των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Εργαλειοποίηση είναι η χρήση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να παρακαμφθεί η δικαιοσύνη και τόσα άλλα… Αυτά είναι τα πραγματικά εργαλεία μιας εξουσίας που προσπαθεί να επιβληθεί πάνω από το δίκαιο.

Από τη στιγμή που κάποιοι βαφτίζουν την ανάδειξη των γεγονότων “εργαλειοποίηση”, στην πραγματικότητα λέει: “Σώπασε για να μην εκτεθώ”.

Ως τεχνικός σύμβουλος και ως ομάδα, δεν καταθέσαμε απόψεις, αλλά δεδομένα. Οι 27 επιβάτες που χάθηκαν από τη φωτιά και τις αναθυμιάσεις, οι χημικές που ανιχνεύθηκαν και η κινητική της έκρηξης, δεν είναι “πολιτικά επιχειρήματα”, είναι φυσικά γεγονότα.

Το σύστημα βλέπει ότι δεν μπορεί να καταρρίψει τα στοιχεία και προσπαθεί να δολοφονήσει τον χαρακτήρα αυτών που τα αποκαλύπτουν και αυτό έγινε και γίνεται…

Χρησιμοποιούν τη λέξη “εργαλειοποίηση” για να ενοχοποιήσουν το συναίσθημα και να αποστειρώσουν την πολιτική δράση. Όμως η δράση για το δίκαιο είναι η ύψιστη υποχρέωση του πολίτη. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία.

Χρησιμοποιώντας κάποιοι αυτή τη λέξη, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδεικνύουν τον πανικό τους μπροστά στην επερχόμενη αλήθεια. Η σιωπή δεν είναι πλέον επιλογή και οι φωνές πλέον της κοινωνίας τείνουν να μετατραπούν σε χείμαρρο…

«Η πολιτική κίνηση θα “επαναφέρει τον προσανατολισμό” της δικαστικής διερεύνησης»

Γ.Π: Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία να στρέψει αλλού την προσοχή την ώρα που ξεκινούν οι δίκες για την υπόθεση;

Β.Κ: Η κίνηση αυτή κατά την γνώμη μου, είναι η μόνη που μπορεί να “επαναφέρει τον προσανατολισμό” της δικαστικής διερεύνησης στην πραγματική της αποστολή. Ως τεχνικός σύμβουλος που μετείχα και μετέχω με τους συνεργάτες μου σε αυτή την έρευνα, ερωτώ:

Πώς μπορεί να προχωρήσει η δικαστική πλέον διερεύνηση όταν κρίσιμα πειστήρια, όπως τα αρχεία εικόνας (CCTV), έχουν διαγραφεί και δεν έχουν αναζητηθεί οι υπεύθυνοι και οι λόγοι της διαγραφής; Τι είχαν να κρύψουν άραγε; Όλοι αυτοί θεσμικοί και μη που μας αποκαλούν ψεκασμένους και κομπογιαννίτες, σε αυτή την απλή ερώτηση μπορούν να ψελλίσουν μία απάντηση;

Πώς μπορεί να υπάρξει απόδοση δικαιοσύνης όταν το κατηγορητήριο αγνοεί ουσιαστικά την δημιουργία πύρινης σφαίρας, την αιτία δημιουργίας και την πυρκαγιά που ακολούθησε, που αποδεδειγμένα σκότωσαν 27 συνανθρώπους μας, πέραν των υπολοίπων που σκότωσε η σύγκρουση;

Πώς θα φτάσει η έρευνα στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, όταν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών υψώνει τείχη προστασίας που καμία ανακριτική αρχή δεν μπορεί να υπερπηδήσει μόνη της και να ελέγξει αυτούς που είχαν την ευθύνη διαχείρισης εκατομμυρίων Ευρώ , για να κάνουν ασφαλές το δίκτυο και δεν το έκαναν , που αγνόησαν σχετικές καταγγελίες και που κουνούσαν το δάκτυλο στον οποιοδήποτε «τολμούσε» να το υπενθυμίσει έστω;

Η εξαγγελθείσα πολιτική πρωτοβουλία προφανώς δεν “ανταγωνίζεται” τη δικαιοσύνη. Την απελευθερώνει. Στοχεύει στο να δημιουργήσει τις θεσμικές συνθήκες εκείνες ,όπως η κατάργηση των προκλητικών ασυλιών και η θεσμική κατοχύρωση & διασφάλιση της ανεξαρτησίας των αρχών, ώστε οι δικαστές να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς “άνωθεν” παρεμβάσεις και περιορισμούς.

Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τη δικαστική διερεύνηση είναι η λήθη και η σιωπή.

«Κίνδυνος να διολισθήσουμε σε έναν κοινωνικό Μιθριδατισμό»

Γ.Π: Ποιο θεωρείτε σήμερα το μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών;

Β.Κ: Τον κοινωνικό Μιθριδατισμό. Δηλ. Τη σταδιακή εξοικείωση του πολίτη με το “δηλητήριο” της αδικίας. Όπως ο αρχαίος βασιλιάς Μιθριδάτης έπαιρνε μικρές δόσεις δηλητηρίου για να αποκτήσει ανοσία, έτσι και το σύστημα σήμερα μας ποτίζει καθημερινά με δόσεις συγκάλυψης, κυνισμού και αυθαιρεσίας.

Ο στόχος τους είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τίποτα πια δεν θα μας προκαλεί σοκ, τίποτα δεν θα μας βγάζει στους δρόμους και θα θεωρούμε την ατιμωρησία ως τη μόνη “κανονικότητα” όπου αυτή και η συγκάλυψη θα θεωρούνται πλέον φυσιολογική συνθήκη.

Γ.Π: Η δημόσια συζήτηση όμως για το θέμα, δεν κρατάει ζωντανά τα αντανακλαστικά της κοινωνίας; 

Β.Κ: Σαφώς, όμως στη δημόσια συζήτηση ελλοχεύουν τρεις συγκεκριμένες απειλές που ξεπερνούν την τραγωδία των Τεμπών.

Η μεθοδευμένη κόπωση όπου το σύστημα ποντάρει διαχρονικά στον χρόνο. Ελπίζει ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες ή οι δαιδαλώδεις νομικές διαδικασίες θα κουράσουν τον πολίτη, οδηγώντας τον στην παραίτηση. Τρανταχτό παράδειγμα η δίκη για τα χαμένα βίντεο του εμπορικού στον Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, που όλο ξεκινά και όλο αναβάλλεται.

Όμως, η παραίτηση από τα Τέμπη είναι η οριστική παραίτηση από την ίδια μας την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια. Αν “περάσει” η συγκεκριμένη διαχείριση σε ένα έγκλημα με 57 νεκρούς, τότε νομιμοποιείται όμοια συμπεριφορά για κάθε μελλοντικό σκάνδαλο, για κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας.

Υπάρχει επίσης το ρίσκο να εγκλωβιστεί η απαίτηση για κάθαρση, στις συμπληγάδες του κομματικού φανατισμού. Όταν η αποκάλυψη της αλήθειας βαφτίζεται “αντιπολίτευση”, τότε χάνεται η ουσία και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα -πλην ελαχίστων κυρίως ατομικών εξαιρέσεων- απέτυχε παταγωδώς και σε αυτό.

Ως τεχνικός σύμβουλος, με τρομάζει η προσπάθεια να επιβληθεί το πολιτικό “αφήγημα” πάνω από το εργαστηριακό “εύρημα” και αυτό έχει και ευρύτερες εφαρμογές .

Ζούμε σε μια χώρα όπου η όποια επίσημη κυβερνητική εκδοχή θεωρείται ισχυρότερη από τις επιστημονικές αποδείξεις ή τα συμπεράσματα ανεξάρτητων αρχών .

Το διακύβευμα των Τεμπών είναι ο “καθρέφτης” μέσα στον οποίο θα δούμε το μέλλον της Ελλάδας. Αν επιτρέψουμε να κλείσει αυτή η υπόθεση με “μπαζωμένη” την αλήθεια, θα έχουμε αποδεχθεί ότι στην πατρίδα μας η ζωή του πολίτη δεν έχει αξία μπροστά στο πολιτικό κόστος και απλώς πρέπει να περιμένουμε την σειρά μας ευχόμενοι να μην μας συμβεί.

«Δεν επιδιώκω καμία πολιτική θέση ή καρέκλα»

Γ.Π: Εσείς θα αναλάβετε ενεργό ρόλο στον πολιτικό φορέα όταν δημιουργηθεί;

Β.Κ: Μάλλον δε μου πάει κάτι τέτοιο. Άλλωστε η σημερινή κατεστημένη μου αντίληψη για την πολιτική και τους πολιτικούς δεν είναι καλή όπως, φαντάζομαι, και της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες μου, τον Μανόλη , τον Νίκο, τον Fed,τον Faizal,τον Μάρκο κ.α., ο ρόλος μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ενεργός στο πεδίο της διερεύνησης της τεχνικής αλήθειας και όχι μόνο. Έχω ήδη πάρει την πιο κρίσιμη “πολιτική” απόφαση, να μην διαπραγματευτώ την συνείδηση μου και να μην υποχωρήσω μπροστά στις πιέσεις ,αλλά να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που κάποιοι θα επιθυμούσαν να μην αποκαλυφθούν.

Θα συνεχίσω όμως να στηρίζω ενεργά από κάθε πόστο ως ενεργός πολίτης, την προσπάθεια της κοινωνίας και των ενεργών πολιτών, που στοχεύουν στην αποκατάσταση του Δικαίου, στη θεσμική θωράκιση της χώρας και στην απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς να απαιτώ ή να επιδιώκω καμία θέση ή καρέκλα.

Είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας να ζουν σε μια χώρα όπου η αλήθεια δεν θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ελπίζω κάποια στιγμή να αποκατασταθεί η έννοια και η ουσία της Πολιτικής και στην χώρα μας ως απαραίτητο συστατικό υγειούς λειτουργίας της δημοκρατίας μας, που τόσο έχουμε ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε όλοι υποχρέωση να βάλουμε πλάτη.

Αν αυτή η πρωτοβουλία πετύχει όπως ελπίζω και εύχομαι, η Ελλάδα των επόμενων ετών δεν θα είναι απλώς μια χώρα που “τιμώρησε τους ενόχους των Τεμπών”, αλλά μια χώρα που ξαναβρήκε τη χαμένη της αξιοπρέπεια.

«Το στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι να δικαιωθεί το παρελθόν, αλλά να εξασφαλιστεί το μέλλον»

Γ.Π. Δηλαδή τι διαιρετικό θα φέρει για την χώρα η επιτυχία ενός νέου κόμματος, έστω και της Μαρίας Καρυστιανού; 

Β.Κ: Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, που δεν θα είναι απλά άλλο ένα κόμμα, θα σημάνει ότι η Δικαιοσύνη απελευθερώθηκε οριστικά από την εκτελεστική εξουσία. Θα έχουμε μια Πολιτεία όπου π.χ. οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών και οι βουλευτικές ασυλίες δεν θα λειτουργούν ως “πλυντήρια” ευθυνών. Θα είναι η απόδειξη ότι κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο, ούτε ο ισχυρός, ούτε ο πολιτικός, ούτε ο ολιγάρχης και όλοι θα αντιμετωπίζονται ως απλοί Πολίτες, ίσοι δηλαδή απέναντι του νόμου όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Το στοίχημα λοιπόν για την Ελλάδα των επόμενων ετών, δεν είναι να δικαιωθεί το παρελθόν, αλλά να εξασφαλιστεί ότι το μέλλον δεν θα έχει άλλα Τέμπη, άλλες υποκλοπές, άλλα μπαζωμένα σκάνδαλα και όχι μόνο.

Όμως ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η επιτυχία αυτή θα σπάσει τον κύκλο της παραίτησης των Πολιτών από την διεκδίκηση των δικαίων του, που παρατηρείται τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια. Ο πολίτης θα αντιληφθεί επιτέλους ότι η φωνή του έχει δύναμη και ότι μπορεί να νικήσει τους διάφορους μηχανισμούς, ότι επιτέλους τα κατάφερε.

Μπορώ να ελπίζω ότι η επιτυχία αυτής της κίνησης θα είναι η “κάθαρση” της ίδιας της δημοκρατίας μας. Θα είναι η στιγμή που η Ελλάδα θα πάψει να είναι το “κακό παράδειγμα” της Ευρώπης σε θέματα διαφάνειας, δημοκρατίας και πλουραλισμού και θα γίνει μια χώρα όπου ο πολίτης θα μπορεί να εμπιστεύεται ξανά τους θεσμούς του.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

    • Όχι Μαρία! Σε εκλιπαρώ, μην το κάνεις! Μην κατέβεις στις εκλογές γιατί θα χάσει ο Κούλης και εγώ ο φουκαράς θα μείνω άνεργος. Δεν με λυπάσαι, άτομο με υπερβολικά χαμηλό IQ που είμαι, να ψάχνω να βρω δουλειά και κανείς να μην με προσλαμβάνει; Υπογραφή>>> spartas, john,morgan,mike,maria pentagiotissa ecc ..ecc..ecc

  1. Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας mercosur!!! Μην περιμένετε από ΜΜΕ και βουλευτές ανεξάρτητου κόμματος!!!
    Θα τρίβετε τα μάτια σας με το τι γράφει!!!
    Είναι 100 μνημόνια χειρότερα για ΟΛΟΥΣ!!!

  2. υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί που αγαπούν την πατρίδα (οικονομολόγοι, τεχνοκράτες, δάσκαλοι, γεωπόνοι …), τα Τέμπη μπορούν να τους ενώσουν, μπορούν να τους κάνουν να εστιάσουν στα σημαντικά, σε αυτά που μας ενώνουν, μπορούν να τους δώσουν την ζωτική ορμή και την δύναμη για να φτιάξουν πολιτικούς θεσμούς που να εξυπηρετούν πραγματικά το κοινό καλό … γνωρίζουμε τι φταίει, μπορούμε να πολεμήσουμε για να απαλλαγούμε από το σάπιο που καταστρέφει την ζωή μας, μπορεί να μην έχουμε ακόμα τους δικούς μας στρατηγούς για να δώσουμε τις μάχες αλλά ο πόλεμος εναντίον μας είναι υπαρκτός και συνεχής εδώ και χρόνια (το όχι το 2015, τα μνημόνια, η πτώχευση, τα Τέμπη, τα Ιμια, οι Πρέσπες, η Κύπρος δείχνουν οτι ο εχθρός είναι εντός, οι ηγεσίες δεν έχουν επιλεχθεί από εμάς)

      • σε κάθε σωστό σχόλιο που γράφει κάποιος θα πρέπει να βλέπουμε με το ζόρι και την αηδία σου..
        αντε μαλακισμένο κουλό με τις κουλές της κούλας σου και άσε τους άλλους ύσηχους.βλαμένε

          • Αγαπητοί φίλοι, η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει κι εγώ που τόσα χρόνια δούλευα ως τρολ της, θα μείνω άνεργος. Με τις περιορισμένες ικανότητες και το χαμηλό IQ που έχω αποκλείεται να με προσλάβει ποτέ κανείς πουθενά αλλού. Αν έχετε την καλοσύνη, βοηθήστε με οικονομικά. Το ΙΒΑΝ μου είναι GR00000EIMAIPOUSTRAKI00000000. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

  3. Το Διεφθαρμένο – Εγκληματικό Πολιτικό σύστημα μόλις ακούει της παρακάτω λέξεις το πιάνει ΑΛΕΡΓΕΙΑ .
    ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΘΕΣΜΩΝ
    Αυτές είναι λέξεις που καμία και κανένας από το πολιτικό όχι μόνο δεν θέλει να ακούσει , αλλά απεχθάνεται και κάνει εμετό .
    Ποιος είπε ότι Η Κυρία Καριστιανού δεν έχει το δικαίωμα του ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ? Γιατί όλους τους έχει κόψει Κρύος Ιδρώτας και έχει ξεκινήσει πόλεμος όχι μόνο από το Πολιτικό σύστημα αλλά και από Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης ?
    Αξιότιμη ΚΥΡΙΑ ο Λαός θέλει την καταπολέμηση της Διαφθοράς , θέλει την Ισότητα για όλους μηδενός εξαιρεμένου , θέλει την Διαφάνεια , θέλει την Λειτουργεία της Δημοκρατίας , θέλει το Διεθνές Δίκαιο να λειτουργήσει χωρίς Κόμματα και άνω τελείες .
    Αυτά θέλει ο λαός για αυτά αγωνιά καθημερινά και θέλει να επανέλθει η Λειτουργεία της Δημοκρατίας για όλους και ισότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τον τελευταίο Πολίτη .

    • Σιγά μην περιμένουμε την γελοία με την αστρολόγο, την γερόντισσα από τον μεταφραστή Αραμαϊκής γλώσσας να μας κάνουν χώρα. Να πάνε να πνιγούν όλοι τους. Την ξεβράκωσε σήμερα ο Καραχάλιος. Υποκρίτρια, νάρκισσος και πολύ μεγάλη ψεύτρα. Νούμερο από τα λίγα.  

  4. Το φιάσκο στο FIR Αθηνών αποκαλύπτει πρώτα από όλα την έλλειψη στον έλεγχο της εξουσίας από τα ΜΜΕ!!! Δεύτερον, την αδιαφορία σε όσους τα λένε είτε είναι συνδικαλιστές, είτε εργαζόμενοι, είτε διάφοροι φορείς ή ακόμα και απλοί πολίτες. Τρίτον, την πλήρη κατάρρευση των θεσμών και των οργάνων του κράτους. Ήδη έχουν περάσει τόσες μέρες, χωρίς κάποια παραίτηση, αλλά πως θα υπάρξει όταν ακόμα δεν ξέρουμε τι φταίει; Και τέλος το χειρότερο από όλα, ότι τα Τέμπη δεν ήταν απλά ένα ατύχημα! Ότι και να πιστεύει ή πίστευε κάποιος μέχρι σήμερα, έρχεται ο κρατικός μηχανισμός να μας αποδείξει χωρίς δικές αλλά στην πράξη την αιτία αυτών! Τα διαχρονικά συνεχιζόμενα “λάθη” των πολιτικών που οδήγησαν στα μνημόνια, και σήμερα ζούμε τις μεσοπρόθεσμες “παρενέργειες”. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε αλλά 90+ χρόνια μνημονίων για όσους το ξέχασαν. Το τρίτο με την υποδούλωση της χώρας υπογράφει το 2015. Όλα αυτά φέρουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα!!!

    • Σε όλα τα αεροδρόμια του πλανήτη μπορεί να συμβεί αυτό. Αλλά εσύ έχεις σαν πρότυπο χώρες μοντέλα όπως η 🇨🇺 και η 🇰🇵. 

    • Εσύ είσαι μέλος αριστερής εγκληματικής, τρομοκρατικής οργάνωσης. Να ασχοληθεί η ΕΥΠ με εσένα τον αριστερό καραγκιόζη. 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αγωνία στο Μαξίμου για την ομιλία Καραμανλή στην Καλαμάτα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Καλαμάτα εν όψει της επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα με τους οπαδούς του Αντώνη...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπουργός μανεκέν δείχνει είκοσι χρόνια νεότερος

Τον αποκαλούν μανεκέν και όχι άδικα αφού το τελευταίο διάστημα παρά τα χρονάκια του έχει ξανανιώσει. Ο λόγος για υπουργό...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ… «έφαγαν» τον γαλάζιο μαχητή, Αυγενάκη!

Δεν θα συνεχίσει να προσφέρει τις… υπηρεσίες του στον πρωτογενή τομέα, από τη θέση του προέδρου ενός νέου Αναπτυξιακού Φορέα,...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης εναντίον Κωνσταντοπούλου: «Μου έκανε μήνυση 12 παρά 10 τα μεσάνυχτα» – «Αρχηγός της η Καρυστιανού»

Νέο επεισόδιο στην κόντρα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με την πρόεδρο της Πλέυσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Λίγο πριν τα...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: «Η Καρυστιανού θα μπορούσε να κόψει πρώτη το νήμα στις εκλογές» – «Θα σταματήσω τον Σαμαρά»

Σε ενδιαφέρουσες δηλώσεις προχώρησε ο Πάνος Καμμένος στο Κόντρα, εκεί όπου αναφέρθηκε στη Μαρία Καρυστιανού η οποία «έχει ανέβει στο...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές;

Ο πρωθυπουργός πρότεινε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο της επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές. Η...
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 19χρονου ΕΠΟΠ στη Ρόδο: Το πόρισμα των πυροτεχνουργών δικαιώνει την οικογένεια

Δικαιώνει την οικογένεια του αδικοχαμένου επιλοχία στη Ρόδο το πόρισμα των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ, καθώς επιβεβαιώνει τις θέσεις τους πως...
ΕΛΛΑΔΑ

Να γιατί ερημώνουν τα χωριά

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη: Όταν σας ρωτούν που στηρίζετε τη βεβαιότητά σας ότι οι αρμόδιοι κάνουν ακριβώς το αντίθετο απ΄ότι απαιτείται...
ΕΛΛΑΔΑ

Το υπόγειο-φάντασμα στη Βιολάντα που έγινε παγίδα θανάτου

Ένα υπόγειο που επίσημα δεν υπήρχε. Δεξαμενές τοποθετημένες σε λάθος σημείο. Σωλήνες που πιθανόν υπέστησαν ζημιές από ασφαλτόστρωση και βαρέα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαβάστε επίσης