Μια ισχυρή «δόση» καλοκαιρίας αναμένεται να πάρουμε έως αύριο, Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες, Τετάρτη οι Αλκυονίδες μέρες!
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 16 βαθμούς και το τσουχτερό κρύο των προηγούμενων ημερών θα υποχωρήσει.
Ωστόσο η καλοκαιρία δεν θα διαρκέσει παραπάνω καθώς το Σαββατοκύριακο επιστρέφει ο χειμώνας. Ο κ. Καντερές γράφει πως ίσως οι Αλκυονίδες να επιστρέψουν τον Φεβρουάριο χωρίς αυτό να είναι σίγουρο.
Συγκεκριμένα έγραψε:
«Αλκυονίδες θα έχουμε από Τετάρτη έως Παρασκευή.
Ο Αριστοτέλης προσδιόρισε ως αλκυονίδες ημέρες στη διάρκεια του χειμώνα εκείνες τις ημέρες, που ακολουθούσαν ημέρες με ΄χπολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ ισχυρούς ανέμους έχοντας σαν κύρια χαρακτηριστικά τις λιακάδες, με την απουσία των νεφών και των βροχών,καθώς και τους πολύ εξασθενημένους ανέμους,για να μπορέσουν οι αλκυόνες να μπορέσουν να ωοτοκήσουν στις ακτές της Αττικήςκατά το μύθο.
Όπως το Δεκέμβριο, έτσι και τον Ιανουάριο ήρθαν οι ηλιόλουστες ημέρες που θα έχουμε από αύριο Τετάρτη έως τη Παρασκευή..
Στην Αθήνα ,ύστερα από τους θυελλώδεις ανέμους και τις μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης και της Δευτέρας να μην ξεπαιρνούν τους 7 και 8 βαθμόύς ,έρχονται αύριο Τετάρτη 16 βαθμοί και παρόμοιες Πέμπτη και Παρασκευή με τους ανέμους να είναι εξασθενημένοι.
Ο Αριστοτέλης παρατήρησε αυτή την αλλαγή του καιρού ,καθώς εκείνη την εποχή δεν γνώριζε τη φυσιολογική μετάβαση,από τα βαρομετρικά χαμηλά., στα βαρομετρικά υψηλά,όπως κινούνται τα βαρομετρικά συστήματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα,αλλά παρατήρησε ότι και καιρικές συνθήκες την ημέρα για τις ομιλίες στην τότε <αγορά>ήταν κατάλληλες και ευχάριστες.
Το Σαββατοκύριακο φεύγουν οι αλκυονίδες για να ξανάρθουν το Φεβρουάριο,χωρίς αυτό να είναι σίγουρο αφού δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε για την εμφάνιση ούτε για τις ημέρες».
Δείτε την ανάρτηση:
Και μετά χειμώνας!
Την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες μέρες εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Στην πρόγνωση του το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του OPEN ανέφερε πως το Σάββατο «κατεβαίνει πάλι μια πολική αέρια μάζα. Πολικός αέρας θα κατακλύσει πολλά τμήματα της χώρας, θα πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία και θα δούμε χιόνια να σημειώνονται και σε χαμηλά υψόμετρα, ιδιαίτερα για τα ανατολικά και βόρεια τμήματα».
Μάλιστα δεν αποκλείονται και οι λίγες χιονοπτώσεις στην Αττική.
«Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα δούμε να πέφτει λίγο χιονάκι γύρω από την Πεντέλη, την Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα. Μας ξεγελάει το 17 βαθμοί Κελσίου, που θα αφορούν λίγες ώρες την ημέρα. Η επικρατέστερη θερμοκρασιακή τιμή θα είναι γύρω στους 14 βαθμούς και το βράδυ γύρω στους 8».
Στον χειμώνα με τα…όλα του που είναι προ των πυλών αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Κολυδάς.
«ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ…
Η ατμόσφαιρα πάνω από την Ευρώπη μπαίνει ξανά σε καθαρά χειμερινή τροχιά από βδομάδα . Οι μεγάλης κλίμακας κυκλοφορίες μας δείχνουν ψυχρές αέριες μάζες στα βορειοανατολικά, την ώρα που η Μεσόγειος παραμένει θερμικά ενεργή και έτοιμη να τροφοδοτήσει βαρομετρικά χαμηλά.
Σε αυτό το δυναμικό πεδίο “σύγκρουσης” ψύχους και υγρασίας, ο καιρός της Ελλάδας ετοιμάζεται να θυμίσει από βδομάδα ότι ο χειμώνας δεν είναι απλώς παρών — αλλά βρίσκεται στο πιο ουσιαστικό του στάδιο.
Οι επόμενες ημέρες δεν μιλούν για μεταβατική περίοδο, αλλά για χειμερινό καιρό εκεί όπου η φυσική της ατμόσφαιρας παίρνει ξανά τον πρώτο λόγο. Στο άρθρο μας διαπιστώνουμε οτι τα προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν σε ένα σαφές χειμερινό σενάριο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου .
Θερμή παράκληση : Όσοι αναπαράγουν το άρθρο ας περιοριστούν στον “μετρημένο” τιτλο μας. Παρακαλώ διατηρείστε το ύφος και το νόημα του περιεχομένου. Ευχαριστώ».
Δείτε την ανάρτηση:
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ…
✅Η ατμόσφαιρα πάνω από την Ευρώπη μπαίνει ξανά σε καθαρά χειμερινή τροχιά από βδομάδα . Οι μεγάλης κλίμακας κυκλοφορίες μας δείχνουν ψυχρές αέριες μάζες στα βορειοανατολικά, την ώρα που η Μεσόγειος παραμένει θερμικά ενεργή και έτοιμη να τροφοδοτήσει… pic.twitter.com/tvUpbj4QBU— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 15, 2026
Δείτε επίσης:
Καιρός: Νέα ψυχρή εισβολή προ των πυλών – Πότε πέφτει ξανά η θερμοκρασία

