Πιστός στο καθήκον του μέχρι την ύστατη στιγμή ήταν ο 53χρονος λιμενικός ο οποίος έχασε χθες Τετάρτη την ζωή του όταν παρασύρθηκε από μανιασμένα κύματα στο λιμάνι του Παράλιου Άστρους Κυνουρίας.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο άτυχος λιμενικός βρισκόταν σε υπηρεσία το πρωί της Τετάρτης και μαζί με την διοικήτρια πραγματοποιούσαν περιπολία στο λιμάνι προκειμένου να ασφαλίσουν σκάφη τα οποία θα μπορούσαν να πέσουν «θύματα» των θυελλωδών ανέμων και των μανιασμένων κυμάτων.
Εκεί, πάνω στην εκτέλεση του καθήκοντος, έμελλε να συμβεί το μοιραίο. Την στιγμή που ασφάλιζε ένα σκάφος, σύμφωνα με βίντεο και μαρτυρίες, δέχθηκε το ξαφνικό χτύπημα από ένα πελώριο κύμα που ξέφυγε από τον κυματοθραύστη το οποίο τον παρέσυρε.
Στην θάλασσα έπεσε και μια συνάδελφος του 53χρονου επίσης παρασυρμένη από τα κύματα. Εκείνη κατάφερε να βγει από την θάλασσα χωρίς να χτυπήσει. Δεν συνέβη το ίδιο και με τον λιμενικό ο οποίος χτύπησε στο κεφάλι σε βράχια κατά την πτώση του.

Έσωσε συμπολίτη του από τα κύματα ο 53χρονος
Η αδερφή του 53χρονου είπε στο Newsit.gr σχετικά με την τραγωδία τονίζοντας πως πριν το μοιραίο είχε σώσει συμπολίτη του που έπεσε στα κύματα.
«Τον πλάκωσε ένα κύμα που ήρθε από την πίσω πλευρά. Νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να απεγκλωβίσουν και ένα παιδί, τότε το κατάφεραν. Ήταν μαχόμενος. Στην προσπάθεια του να δέσει κάποιες βάρκες που είχαν αναποδογυρίσει, ήρθε τεράστιο κύμα και τον έριξε μέσα στη θάλασσα μαζί με μία κοπέλα. Η κοπέλα σώθηκε, ο αδελφός μου πνίγηκε. Μάλλον χτύπησε στις βάρκες, χτύπησε κάπου και πνίγηκε».
Συλλυπητήρια Κικίλια
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του λιμενικού μας που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στο Παράλιο Άστρος.
Δύσκολο και επικίνδυνο καθήκον, που τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής υπηρετούν καθημερινά, για την πατρίδα και…— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) January 21, 2026
Μιλώντας την Πέμπτη για τον 53χρονο ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωσης Πληρωμάτων, Γιώργος Βάλλης, εξήρε την συμπεριφορά του τονίζοντας πως: «Έχασε τη ζωή του για να σώσει πολίτες και ξένες περιουσίες».
Την Παρασκευή η κηδεία του 53χρονου
Ο 53χρονος είχε τον βαθμό του Σημαιοφόρου και ήταν πατέρας ενός 9χρονου παιδιού.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Υπαπαντής Πραστού Αγίου Ανδρέα.
Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας
Ο αυτόπτης μάρτυρας, Θεοφάνης Δαμιανός, περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι του παράλιου Άστρους:
«Ήταν μια μεγάλη κακοκαιρία γύρω στα 10 μποφόρ. Έσπασε καμιά δεκαριά σκάφη. Πέταξε στη θάλασσα τρία – τέσσερα άτομα. Μαζί με αυτούς ήταν και ο άτυχος Ανδρέας. Μας πήρε το κύμα, έπεσα εγώ και ο γιος μου μέσα στη θάλασσα και ακόμη 2-3 άτομα. Ο λιμενικός έχασε τις αισθήσεις του, προφανώς χτύπησε στο κεφάλι του».
Η ανακοίνωση του λιμενικού σώματος
«Τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής του Παράλιου Άστρους εκτελούσαν υπηρεσία πεζής περιπολίας στον λιμένα του Παράλιου Άστρους, παρέχοντας συνδρομή σε άτομα και σκάφη που κινδύνευαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια της περιπολίας, δύο στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ηλικίας 53 και 50 ετών, καθώς και ένας ημεδαπός ιδιώτης, παρασύρθηκαν από έντονο κυματισμό που υπερπήδησε τον κυματοθραύστη, με αποτέλεσμα την πτώση τους στη θάλασσα.
Οι ανωτέρω ανασύρθηκαν με τη συνδρομή ιδιωτών, ωστόσο το ένα στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Ακολούθησε η διακομιδή τους με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Άστρους, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του 53χρονου Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Ο ιδιώτης εξήλθε αυθημερόν, ενώ η 50χρονη Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις, όπου και παραμένει νοσηλευόμενη.
Προανάκριση διενεργείται από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Παράλιου Άστρους του Λιμεναρχείου Ναυπλίου, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πελοποννήσου. Παράλληλα έχει διαταχθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τη σύζυγο του 53χρονου Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα παραβρεθούν στην κηδεία, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής».
Δείτε επίσης:
Τραγωδία στο Άστρος: Η στιγμή που ανασύρεται νεκρός ο 52χρονος λιμενικός
Άστρος: Νεκρός λιμενικός που πήγε να δέσει σκάφος

