Το εισαγόμενο χοιρινό, οι Έλληνες εκτροφείς και η προετοιμασία εν όψει εορτών

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και… πατριάρχης της ελληνικής χοιροτροφίας Γιώργος Διδάγγελος αναφέρει τα δεδομένα που επικρατούν στην ελληνική αγορά, με το χοιρινό να έχει τα πρωτεία εν όψει Χριστουγέννων

Must Read

Το χοιρινό κρέας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στις τάξεις των Ελλήνων καταναλωτών, και μάλιστα, όπως έχει εξελιχθεί η αγορά, ίσως είναι και από τα πιο οικονομικά, με τους εγχώριους εκτροφείς να προετοιμάζονται για την αυξημένη ζήτηση εν όψει Χριστουγέννων, ενώ σε ανάλογους ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν και οι εισαγωγείς.

  • Του ΧΡΙΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο… πατριάρχης της ελληνικής χοιροτροφίας Γιώργος Διδάγγελος, η εγχώρια παραγωγή έχει υποχωρήσει τόσο, ώστε το 25%-30% του χοιρινού κρέατος είναι ελληνικό.

Γεωπόνος, γεωργοοικονομολόγος, χοιροτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο κ. Διδάγγελος ξέρει καλά την αγορά χοιρινού κρέατος, ενώ σε προσωπικό επίπεδο προσπαθεί να αφήσει πίσω του την καταστροφή που προκάλεσε ο «Ντάνιελ» το 2023, βλέποντας πάνω από 6.000 χοίρους και χοιρομάνες να χάνονται στα νερά.

«Η μονάδα μας καλύφθηκε με 3,5 μέτρα νερό και 6.635 ζώα χάθηκαν. Καταστροφή! Μας έχουν δώσει κάποιες αποζημιώσεις, αλλά περιμένουμε ακόμη να έρθουν οι ελεγκτές για να δουν τη στατικότητα των κτιρίων μετά την εισβολή του νερού. Αν δεν κατασκευαστούν τα φράγματα, που λένε ότι έπρεπε να έχουν γίνει, πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα», σημειώνει.

Ωστόσο, όλη η παραγωγή χάθηκε, όπως χάθηκε και μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας, όταν από το 85% κάλυψης των ελληνικής ζήτησης βρέθηκε στο 25%-30%, και αυτό με το ζόρι, όπως επισημαίνει. Το βασικότερο των προβλημάτων που προέκυψαν ήταν οι ελληνοποιήσεις.

Γιώργος Διδάγγελος, ο… πατριάρχης της ελληνικής χοιροτροφίας

«Ολοι οι υπουργοί Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη Μεταπολίτευση μας έλεγαν ότι είχαμε δίκιο που διαμαρτυρόμασταν και ότι θα λάμβαναν μέτρα. Αυτοί, όμως, που προχωρούσαν σε ελληνοποίηση χοιρινού ήταν περισσότεροι από τους εγχώριους παραγωγούς» σημειώνει ο κ. Διδάγγελος, συμπληρώνοντας ότι τώρα υποτίθεται πως γίνεται μια προσπάθεια με το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ για καταγραφή και έλεγχο στις εισαγόμενες ποσότητες, αλλά δεν πιστεύει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που εξαλείφονται οι ελληνοποιήσεις.

Οπότε, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που το χοιρινό έχει την τιμητική του στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, τι θα φάμε; Θα μπορέσουν οι Ελληνες καταναλωτές να βρουν ελληνικό χοιρινό κρέας την περίοδο των εορτών ή θα πρέπει να ψάξουν πάρα πολύ στην αγορά;

«Στη Θεσσαλία μπορεί να βρει κάποιος ντόπιο χοιρινό κρέας, έστω και με λίγο κόπο, μια και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν χοιροτροφικές μονάδες. Και σε άλλες περιοχές υπάρχουν μονάδες και μπορεί να βρει κανείς ελληνικό χοιρινό. Η περιοχή, όμως, που δεν τρώει ίχνος ελληνικού χοιρινού κρέατος είναι η Αθήνα» σημειώνει, με το ολλανδικό χοιρινό να καταφθάνει κατά κύριο λόγο στην αγορά, σε διαφορετικές βαθμίδες ποιότητας, όπως εξηγεί.

Άνοδος τιμών – κόστος παραγωγής

Μέσα στο γενικό κλίμα, η άνοδο της τιμής και του χοιρινού κρέατος μοιάζει αναμενόμενη. Είναι θέμα αυξημένης ζήτησης, ύστερα από όσα έχουν γίνει με τα αρνιά και τα κατσίκια, ή όχι μόνο αυτό; «Είναι δεδομένο ότι ο καταναλωτής έχει στραφεί στο χοιρινό κρέας και ήταν επόμενο να υπάρξει κάποια αύξηση στις τιμές. Είναι και ένα εποχικό φαινόμενο, όμως, και πάντα πριν από τα Χριστούγεννα έχουμε άνοδο στις τιμές του χοιρινού κρέατος» εξηγεί ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Το χοιρινό κρέας αποτελεί τη βάση για πολλές παρασκευές, εξάλλου, όπως στο πρόχειρο φαγητό, με τον γύρο και τα σουβλάκια να είναι παραδοσιακά χοιρινά, αλλά και σε αρκετά αλλαντικά και στα παραδοσιακά λουκάνικα. «Πρόκειται για ένα είδος κρέατος με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαίτερα γευστικό, ίσως το καλύτερο σε σχέση με όλα» σημειώνει ο κ. Διδάγγελος.

Τέλος, όσον αφορά το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο, οι τροφές κοστίζουν περισσότερο, αλλά το κόστος της ενέργειας είναι αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει κάποια βελτίωση στη χοιροτροφική παραγωγή. Οι μονάδες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα έχουν τέτοια παραγωγικότητα ώστε με τις υφιστάμενες τιμές μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής» καταλήγει.

  • Σταθερή η κατανάλωση

Η κατανάλωση παραμένει σταθερή μέχρι στιγμής, το 2024. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στα 30,9 κιλά, μέχρι το τέλος του έτους (-0,4% από έτος σε έτος), με τον αριθμό να είναι ίδιος και το 2025.

  • Οι εξαγωγές της Ε.Ε.

Οι εξαγωγές χοιρινού μπορεί να φτάσουν τους 2,93 εκατομμύρια τόνους το 2024, 2,5% λιγότερο από πέρυσι, με περαιτέρω πτώση 2%, στους 2,87 εκατομμύρια τόνους, το 2025. Το πρώτο εξάμηνο, οι εξαγωγές μειώθηκαν 6%, κυρίως προς την Κίνα (-27%) και το Η.Β. (3%).

  • Ανταγωνισμός από Βραζιλία και ΗΠΑ

Ο έντονος ανταγωνισμός τιμών από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ δημιούργησε προκλήσεις για τις εξαγωγές της Ε.Ε. σε ορισμένες αγορές υψηλής αξίας, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, αν και σημειώθηκαν κέρδη στη Νότια Κορέα, στις Φιλιππίνες και στο Βιετνάμ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Γεωργιάδης αποθεώνει ξανά Καρανίκα – «Είναι ο μόνος αριστερός που έκανε rebranding»

Κοντά ήρθαν για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον Νίκο Καρανίκα. Ο υπουργός Υγείας έσπευσε...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ωρολογιακή «βόμβα» Παντείου

Στο πρόσφατο παρελθόν, είχε αποκαλυφθεί η «ωρολογιακή βόμβα» εντός του εμβληματικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά κάποιοι προσπάθησαν να τα φορτώσουν στην...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτοσυνδικαλιστής

Εμπλοκή σε παράνομες χρηματοδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι έχει  μεγαλοσυνδικαλιστής της ΕΘΕΑΣ  (εθνική ένωση αγροτικών συνεταιρισμών) ο οποίος τις...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Οι Πανελλήνιες μένουν μέχρι να… φύγουν – Έρχονται 36.000 αναπληρωτές

Για τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της εκπαίδευσης μίλησε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Βρυξέλλες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στήνουν το νέο υπερκράτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταφορά εξουσιών που απειλεί τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών. Η...
SLIDER

Δημοσκόπηση: Ποιος ωφελήθηκε από την αντιπαράθεση για τον Άγνωστο Στρατιώτη;

Τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα μονοπώλησε η κυβερνητική τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με την σφοδρή αντιπαράθεση που...
ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα μέσα

Ανήμερα της εθνικής γιορτής για την 28η Οκτωβρίου, θα υπάρξουν αλλάγες στην κυκλοφορία των μέσων με πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής και...
SLIDER

1940: Οι νέες Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ, στο Ύψωμα 731!

Κύριος στόχος, η διάσπαση του μετώπου σε μια γραμμή έξι χιλιομέτρων, από την Γκλάβα στο Μπούμπεσι. Την επιχείρηση είχε αναλάβει...
SLIDER

Έπος του ’40: Οι τόποι θυσίας και ηρωισμού που βάφτηκαν με το αίμα των Ελλήνων

Η ιστορία ξαναζωντανεύει! Αργυρόκαστρο, Κορυτσά, Κλεισούρα, Τεπελένι, Άγιοι Σαράντα, Τρεμπεσίνα. Τόποι και τοπωνύμια, τα οποία κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, παραμονές...

Διαβάζονται τώρα