Σε μια νέα παρέμβαση για το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT World, ο Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε στη λύση δύο κρατών για την Κύπρο, θέτοντάς το ως προϋπόθεση για μελλοντική συνεργασία ή ακόμα και πολιτική ενότητα, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Η «ευκαιρία» της Κυπριακής Προεδρίας και το «εμπόδιο» των Βρυξελλών
Ο Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε ως ευκαιρία για την Τουρκία την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Λευκωσίας για προσπάθεια «μπλοκαρίσματος» της Άγκυρας σε διεθνή φόρα, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και οι απειλές που δέχεται η Ευρώπη καθιστούν τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας πιο κρίσιμη από ποτέ.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως το κύριο «εμπόδιο» στις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες, καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο «δημιουργική» προσέγγιση που θα ξεπερνά τις παλαιές νοοτροπίες.
Επιμονή στη λύση δύο κρατών
Αναφερόμενος στην ουσία του Κυπριακού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η λύση δύο κρατών αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή, επικαλούμενος τις «πραγματικότητες» επί του εδάφους. Κάνοντας μια αναδρομή στο Σχέδιο Ανάν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε βούληση για λύση, σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους που, κατά την άποψή του, απέρριψαν την ισότιμη κατανομή εξουσίας και πλούτου.
Το «όραμα» για έναν μεσογειακό «παράδεισο»
Επιπλέον, ο Φιντάν ζήτησε το «πάγωμα» του πολιτικού σκέλους του προβλήματος με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Ο Τούρκος Υπουργός πρότεινε την κοινή αξιοποίηση των πόρων της ενέργειας, του τουρισμού και της βιομηχανίας, με παράλληλη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ζήτησε δηλαδή όλα όσα μπορούν να απαλλάξουν την κατοχική δύναμη από τις συνέπειες της παράνομης εισβολής και κατοχής του 37% του νησιού.
«Μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε έναν παράδεισο», ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας το νησί με άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές της Μεσογείου. Κατέληξε δε προειδοποιώντας ότι η εμμονή σε ξεπερασμένα μοντέλα λύσης οδηγεί μόνο σε χαμένες ευκαιρίες και διαιώνιση των κινδύνων που απορρέουν από το σημερινό καθεστώς.
Δείτε επίσης:
- Τουρκία: Δριμεία επίθεση για τη συμφωνία Λιβάνου-Κύπρου
- Φιντάν: «Θέλουμε μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο»
- Τουρκία: Νέο γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο – «Απόβαση στη Γαλάζια Πατρίδα»

