19-9-2020

Ο νέος αρχηγός της βρετανικής MI6 είναι φιλότουρκος και υποστηρικτής της ΔΔΟ για το Κυπριακό

Ο Ρίτσαρντ Μουρ ανακοινώθηκε την Πέμπτη ως ο νέος αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6, με τα καθήκοντά του να ξεκινούν από το φθινόπωρο.

Ο γεννημένος στη Λιβύη Βρετανός, έχει πολύ πλούσια σταδιοδρομία συνδεδεμένη με την Τουρκία, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέση του για το Κυπριακό, όντας ένθερμος υποστηρικτής της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Ποιο το ιστορικό του νέου αρχηγού της MI6 με την Τουρκία; Ο Μουρ μεταξύ 2014-2017 υπηρέτησε ως Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα, όπως και παλαιότερα μεταξύ 1990 -1992, ενώ συμμετείχε στις αποτυχημένες συνομιλίες του Κραν Μοντανά το 2017 -ως Πρέσβης τότε στην Άγκυρα- μέλος της πολυμελούς Βρετανικής Αντιπροσωπείας για «λύση του Κυπριακού».

Το 2015 σε άρθρο του για το Κυπριακό, έγραψε μεταξύ άλλων, ότι η λύση θα ανοίξει τόσα πολλά για την Τουρκία και την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό με εμπιστοσύνη και πολιτική βούληση και θάρρος, αλλά η βάση για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση υπάρχει στην Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου 2014Η λύση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου…»).

Ο Μουρ ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή των… ευχαριστιών στην Τουρκία για την αποστολή προστατευτικού υλικού στη Βρετανία τον Απρίλιο, ως ενίσχυση για τον κορωνοϊό: «Μπράβο Τουρκία μου! H γενναιοδωρία σας είναι μυθική… Σας ευχαριστούμε πολύ», είχε αναρτήσει τότε.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ