Ποιος Τούρκος πολιτικός δωροδοκήθηκε με 80εκ. δολάρια;

Must Read

Η τουρκική αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση Ερντογάν να αποκαλύψει τον πολιτικό που δέχτηκε δωροδοκία από Ιρανό επιχειρηματία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP Özgür Özel ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός που έλαβε εκατομμύρια δολάρια δωροδοκίας από τον αμφιλεγόμενο Τουρκου-ιρανό επιχειρηματία Reza Zarrab.

«Λέγεται ότι 80 εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα χρήματα δόθηκαν σε έναν μόνο πολιτικό. Θα κινητοποιηθεί το Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, το Τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλοι ελεγκτές;» ρώτησε ο Özel.

Ο Özel αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρώην ταχυμεταφορέα του Zarrab, Adem Karahan, ο οποίος είπε ότι ο Zarrab πλήρωσε 800 εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία σε τρία χρόνια στην Τουρκία και ότι 80 εκατομμύρια δολάρια από αυτά, δόθηκαν σε έναν μόνο πολιτικό.

Ο Karahan έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή της σκευωρίας του Zarrab σε μια συνέντευξή του στο Courthouse News, σύμφωνα με τα Αρχεία του Δικτύου Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN).

Ο Zarrab συνελήφθη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2016 λόγω παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Αργότερα συνεργάστηκε με Αμερικανούς εισαγγελείς, σε αντάλλαγμα επιείκειας, γεγονός που οδήγησε στο κατηγορητήριο και την σύλληψη του Hakan Attila, ενός στελέχους της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας Halkbank, τον Μάρτιο του 2017.

Σχολιάζοντας τα αρχεία, ο Özel δήλωσε ότι 20 άτομα είχαν καταχωρηθεί για ξέπλυμα χρήματος, συμπεριλαμβανομένου του Zarrab, προσθέτοντας ότι μεσολάβησε σε μια συναλλαγή χρημάτων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

«Από τις δηλώσεις του Καραχάν, γίνεται κατανοητό ότι το 4% αυτών των χρημάτων διανεμήθηκε ως δωροδοκία στην Τουρκία… Λέγεται ότι 80 εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα χρήματα δόθηκαν σε έναν μόνο πολιτικό. Δεν μπορεί το καθεστώς του ενός ατόμου να βρει αυτό το άτομο που δέχτηκε δωροδοκίες; Υποθέτω ότι θα παραμείνουν σιωπηλοί και θα γράψουμε αυτές τις αναφορές», είπε ο Özel.

«Ο λαός θα εκλέξει μια νέα κυβέρνηση που θα τους καταλογίσει ευθύνες», πρόσθεσε.

Εμείς απλά θα υπενθυμίσουμε πως ο γαμπρός του Ερντογάν και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ «έδωσε εντολή» στη Halkbank να επιτρέψει στον Zarrab να συνεχίσει το ξέπλυμα χρημάτων μετά τη σύλληψή του το 2013 στην Τουρκία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των ΗΠΑ. Παρά τον ισχυρισμό αυτό, οι εισαγγελείς δεν έχουν ασκήσει δίωξη τον Αλμπαϊράκ.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Αλμπαϊράκ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Çalık Holding, μιας κοινοπραξίας της οποίας στον οικονομικό τομέα περιλαμβάνεται η Aktif Bank, την οποία ο Zarrab έχει επίσης εμπλέξει στην κομπίνα του.

Σύμφωνα με τα δικαστήρια των ΗΠΑ, ο Zarrab και ο εμπορικός εταίρος Huseyin Agajooni «στράγγισαν» ιρανικούς λογαριασμούς στην Aktif Bank και στη συνέχεια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και στην Mellat Exchange, οι οποίες δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους από την Τουρκία χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αν και δεν έχει κατηγορηθεί για έγκλημα, ο ρόλος του Αλμπαϊράκ στην κομπίνα του Zarrab  προκαλεί εύλογους συνειρμούς με την ερώτηση του τίτλου…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This