Ο κορωνοϊός σαρώνει Ευρώπη και Βαλκάνια – Έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις για να περιορίσουν τον φονικό εχθρό

Must Read

Σκληρή μάχη με τον φονικό ιό που καλπάζει ανεξέλεγκτος δίνουν οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Βαλκάνια, υιοθετώντας νέα αυστηρότερα μέτρα ώστε να περιορίσουν τις μολύνσεις.    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 1,3 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.

Η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ιταλία έλαβε νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Γαλλία φαίνεται να εξετάζει την προοπτική μίας νέας καραντίνας.  Στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας», ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε, χθες, ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Παράλληλα, Κροατία και Σλοβενία ενίσχυσαν τα μέτρα, ενώ η Βουλγαρία υιοθέτησε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στην Ισπανία η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη Γαλλία ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο κύμα εισαγωγών των ασθενών, ενώ στην Ιταλία, την πρώτη δυτική χώρα που προχώρησε την περασμένη άνοιξη σε γενικό lockdown, οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα που, όπως ελπίζουν, θα αποτρέψουν την ανάγκη για ένα νέο lockdown.

Ήταν ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο για την Ευρώπη, που είχε φανεί κάποια στιγμή να θέτει υπό έλεγχο την υγειονομική κρίση.

Ισπανία

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη και η Ισπανία έχουν βυθιστεί σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πέρα από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνησή του προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 μέχρι τις 06:00 -πλην των Κανάριων Νησιών- σε ολόκληρη τη χώρα της Ιβηρικής, όπου ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια. Ο Σάντσεθ είπε ότι θα ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Μάιο.

κορωνοϊος

Γαλλία

Στη Γαλλία η κατάσταση είναι δραματική. Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή lockdown διάρκειας ενός μηνός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων, με το γενικό απαγορευτικό να ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ανέφερε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM, με αφορμή και το διάγγελμα Μακρόν που αναμένεται την Τετάρτη.

Η χώρα κατέγραψε 523 νέους θανάτους από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, που αποτελεί τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μετά την 22α Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο απολογισμός των θανάτων που δόθηκε την Τρίτη περιλαμβάνει τους θανάτους (288) στα νοσοκομεία, οι οποίοι ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, καθώς και 235 θανάτους σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Σχεδόν 18.000 ασθενείς νοσηλεύονται και σχεδόν 3.000 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης 33.417 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες από 26.711 χθες, Δευτέρα και ένα ρεκόρ 52.010 κρουσμάτων την Κυριακή.

Οι αριθμοί των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ των γαλλικών νοσοκομείων υποχωρούσαν επί μήνες το περασμένο διάστημα, αλλά οι υγειονομικοί βρίσκονται πλέον και πάλι στην πρώτη γραμμή του μετώπου της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση Μακρόν επέκτεινε την περασμένη εβδομάδα σε άλλες 38 περιοχές, αλλά και στη Γαλλική Πολυνησία, τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πολωνία

Στην Πολωνία, που αντιμετωπίζει ένα από τα σοβαρότερα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη και όπου μπήκε λουκέτο για δύο εβδομάδες σε εστιατόρια και μπαρ και περιορίστηκαν σε πέντε άτομα οι δημόσιες συναθροίσεις, ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα διαγνώστηκε θετικός λίγες μέρες μετά την έξοδο από την καραντίνα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Βρετανία

To παραδοσιακό έθιμο στον εορτασμό του Χάλογουιν “trick or treat” (“φάρσα ή κέρασμα”) θα απαγορευτεί αυτή την χρονιά στις περιοχές της Αγγλίας που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο lockdown, όπως ανακοίνωσε σήμερα υφυπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Το Halloween γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την Τρίτη επιπλέον 367 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών μετά το θετικό τεστ Covid-19, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό μετά τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία.

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βρετανία αυξάνεται αυτό το μήνα και ο απολογισμός της Τρίτης σηματοδοτεί ένα παρόμοιο ημερήσιο ποσοστό με τους 374 νεκρούς που καταγράφηκε στις 30 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά την επιβολή του lockodown.

Επίσης οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκαν 22.885 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 20.890 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη.

Η κυβέρνηση επιβάλλει πλέον μια σειρά από απαγορεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανάλογα με την τοπική έξαρση της επιδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ιταλία

Και στην Ιταλία, όπου χτυπήθηκε αλύπητα  την περασμένη άνοιξη με χιλιάδες νεκρούς, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε το Σάββατο νέα μέτρα με μίνι lockdown, κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων καθημερινά στις έξι το απόγευμα και λουκέτο σε γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες συναυλιών.

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε την Τρίτη ο αριθμός των νεκρών, Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Τη Δευτέρα τα περιστατικά ήταν 17.012 και οι νεκροί 141.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας έχουν εισαχθεί 1.411 ασθενείς (127 περισσότεροι από τη Δευτέρα), 13.955 έχουν εισαχθεί στους νοσοκομειακούς θαλάμους (958 επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα).

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων.

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΙΤΑΛΙΑ

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία κλείνει νυχτερινά κέντρα και ντίσκο και η παράδοση μαθημάτων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται εξ αποστάσεως για δύο εβδομάδες από τις 29 Οκτωβρίου, καθώς η βαλκανική χώρα προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ των μολύνσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης την παρουσία θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις και ανέφερε πως κινηματογραφικές αίθουσες και θέατρα υποχρεώνονται να λειτουργούν στο 30% της χωρητικότητάς τους έως τις 12 Νοεμβρίου. Εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό καθήμενων σε τραπεζοκαθίσματα σε έξι, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Η χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη 2.243 νέες μολύνσεις Covid-19, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό. Περίπου 40.143 Βούλγαροι έχουν διαγνωστεί με την νόσο από τον Μάρτιο και 1.146 έχουν πεθάνει.

Σερβία

Αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο και στη Σερβία. Τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 1053 ενώ κατέληξαν πέντε ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 823 ασθενείς εκ των οποίων οι 38 είναι διασωληνωμένοι.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον δήλωσε σήμερα ότι εξετάζονται νέα περιοριστικά μέτρα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της νόσου. Ο κ. Κον ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται για την ώρα στην μη τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπως επίσης και τον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε κλειστούς χώρους κυρίως στα νυχτερινά κλαμπ.

Αυστρία

Οκτώ μήνες μετά τις πρώτες επιβεβαιωμένες μολύνσεις SARS-CoV-2 στην Αυστρία, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε πάνω από 1.000 και σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής, 1.005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν 2.835 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ συνολικά, 86.102 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στην Αυστρία από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, 1.400 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με λοίμωξη, και από αυτούς οι 203 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τους αριθμούς αυτούς να έχουν πρόσφατα αυξηθεί σημαντικά, ενώ σε 33.896 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα.

Πιο σημαντικός, ωστόσο, είναι ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών), που στις 14.00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης ήταν 214.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού αυξάνεται σταθερά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εξ ου και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα social distancing σε μια προσπάθεια να μην προχωρήσουν σε νέα καθολικά lockdowns, που θα πλήξουν άλλη μια φορά σφοδρά τις οικονομίες τους, κάτι όμως που δεν απέφυγε η Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This