Ομοβροντία της Μόσχας κατά της Αλβανίας για τις δηλώσεις Ράμα

Αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας στην Αλβανία για το Κόσοβο

Must Read

Οι φιλοδοξίες της Αλβανίας να επεκτείνει το έδαφος της ενέχει κίνδυνο για την ειρήνη στα Βαλκάνια, σπάζοντας δεκαετίες σχετικής σταθερότητας μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τη Μόσχα, μετά από τις πρόσφατες εντάσεις.

Την Κυριακή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε τα σχόλια του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σχετικά με την πιθανή ένωση της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αποσχίστηκε από τη γειτονική Σερβία το 2008. Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, αυτό αντιβαίνει σε μια μακροχρόνια συνθήκη ειρήνης και μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

«Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη τη δήλωση του Πρωθυπουργού σχετικά με την ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Η προώθηση των σχεδίων για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή », είπε, προσθέτοντας ότι «υπολογίζουμε σε μια επαρκή αντίδραση των Δυτικών που ευθύνονται άλλωστε για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, σε αυτή την κατάφωρη πρόκληση ».

Το Σάββατο, ο Ράμα ανακοίνωσε ότι ο κύριος στόχος του κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας είναι η ενδεχόμενη ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου – μια φιλοδοξία που η Μόσχα είπε ότι θα παραβίαζε τις συμφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής.

«Είναι ιδιαίτερα περίεργο να ακούμε ότι η παραβίαση της θεμελιώδους συνθήκης για τη διευθέτηση του Κοσσυφοπεδίου δηλώνεται ως ο βασικός στόχος της πολιτικής καριέρας του ηγέτη μιας από τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων», τόνισε η Ζαχάροβα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούλιν, δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει τα τελευταία νέα και βελτιωμένα όπλα και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία για στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες της Σερβίας. Χωρίς να μπει σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα συγκεκριμένα όπλα που θα εισαχθούν από τη Ρωσία, ο Βούλιν παραδέχτηκε ότι η άμυνα της Σερβίας «θα γίνει πολύ ισχυρότερη».

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές παραδόσεις από τη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμισμένων αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων και αντιαεροπορικών πυροβόλων.

Οι εντάσεις στα σύνορα Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου αναθερμάνθηκαν ξανά τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα η Μόσχα να καλεί το ΝΑΤΟ να παρέμβει και να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Βελιγράδι το 2008, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τη Μόσχα και από μεγάλο μέρος του κόσμου. Ωστόσο, οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν αφού αξιωματούχοι στο Κοσσυφοπέδιο απαγόρευσαν την είσοδο αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες στο έδαφός του, αναγκάζοντας τους οδηγούς να πληρώσουν.

Τη Δευτέρα, λίγες εβδομάδες αφότου η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έφτασε σε σημείο σύρραξης, η Σερβία είπε ότι ούτε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ούτε θα υποστηρίξει τις αντιρωσικές κυρώσεις από το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Η Σερβία δεν θα υποστηρίξει ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή αντιρωσική υστερία. Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε ρωσοφοβία είναι και σερβοφοβία », δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βούλιν σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι « Όσο η Σερβία κυβερνάται από τον πρόεδρο Βούτσιτς και όσο είμαι εγώ υπεύθυνος στις δομές ασφαλείας, η Σερβία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ , και θα φροντίσουμε πολύ αυστηρά για τη διατήρηση της στρατιωτικής μας ουδετερότητας ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This