Οι illegals & το… «όπλο» Τσάπμαν

Η επίλεκτη ομάδα και το διάσημο μέλος που έκαναν άνω κάτω τις ΗΠΑ

Must Read

Η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντρα Σμίροβα, τη δράση της οποίας αποκάλυψε η ΕΥΠ, συμμετείχε σε ένα από τα πιο «πολύτιμα» προγράμματα κατασκοπίας της Ρωσίας, το οποίο είναι γνωστό ως «illegals».

Σύμφωνα με τον «Guardian», οι ρίζες της επίλεκτης αυτής ομάδας κατασκόπων, που αναβίωσε την περίοδο ηγεσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκονται στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Οπως ανέφεραν αναλυτές στη βρετανική εφημερίδα: «Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία, ο αριθμός των ανά πάσα στιγμή εν ενεργεία “illegals” εκτιμάται από 10 έως 30, συχνά χωρίς να καταλαμβάνουν θέσεις σημαντικής επιρροής».

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΠ για την αποκάλυψη της ταυτότητας της «Μαρίας Τσάλλα»: «Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει».

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν, επίσης, όσα είπε στο Bussiness Insider το 2018 ο συνεργάτης του The Institute for Statecraft, Βίκτορ Μαδέιρα, ο οποίος εξήγησε ότι οι «illegals» εκπαιδεύονται και ελέγχονται από δύο ξεχωριστές και συχνά ανταγωνιστικές ρωσικές υπηρεσίες: τη μυστηριώδη Directorate S, που βρίσκεται στους κόλπους της Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών (SVR), και τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GRU), που θεωρείται η διάδοχος της KGB. Το περίεργο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως οι κατάσκοποι αυτοί, όταν ενεργοποιούνται, δεν μετατρέπονται αμέσως σε χαρακτήρες από μυθιστορήματα του διάσημου Βρετανού μυθιστοριογράφου κατασκοπίας Τζον Λε Καρέ και δεν διεισδύουν στον στρατό, στις μυστικές υπηρεσίες ή σε άλλες κρατικές Αρχές για να μεταδώσουν πληροφορίες στη Μόσχα, αλλά ζουν ως απλοί πολίτες. «Ο ρόλος ενός “illegal” είναι να παραμείνει αχαρτογράφητος για τις υπηρεσίες της χώρας όπου ζει, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος στρατολογεί ανθρώπους και πηγές που είτε έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες είτε εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» είχε τονίσει ο ίδιος.

Το πιο… διάσημο μέλος της ειδικής αυτής κατηγορίας κατασκόπων, η δράση των οποίων έφτασε έως τη μικρή οθόνη με τη σειρά “The Americans”, ήταν η περιβόητη Αννα Τσάπμαν, που είχε χαρακτηριστεί “femme fatale” και “κορίτσι του Τζέιμς Μποντ” λόγω του εντυπωσιακού παρουσιαστικού της. Η “φλογερή κοκκινομάλλα”, όπως έγινε γνωστή η όμορφη 28χρονη, ήταν μεταξύ των δέκα Ρώσων “illegals” που ξεσκέπασαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το 2010.

Το FBI είχε ανακοινώσει τότε ότι οι Ρώσοι κατάσκοποι ανήκαν σε μια μυστική ομάδα που δρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα υιοθετώντας τις ταυτότητες Αμερικανών, με στόχο να συγκεντρώσει πληροφοριακό υλικό για διάφορους τομείς, από πυρηνικά όπλα έως την αγορά χρυσού και τις αλλαγές προσωπικού στη CIA. Η Τσάπμαν είχε κατηγορηθεί, δε, ότι έδινε πληροφορίες κάθε Τετάρτη σε Ρώσο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Τελικά, έπειτα από ανταλλαγή κρατουμένων, η καλλονή κατάσκοπος επέστρεψε στη Ρωσία, συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τραγούδησε μαζί του τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας, έγινε σύμβουλος διευθύνοντος συμβούλου σε ρωσική τράπεζα και εξελίχτηκε σε «πατριωτική φιγούρα», κάνοντας δηλώσεις μέχρι και για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This