Τουρκία: Νέα ένσταση για την υποψηφιότητα Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρο; μπορεί να κατέβει υποψήφιος για τρίτη φορά, μόνο στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Must Read

Οι διαφωνίες αναφορικά με την υποψηφιότητα του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου συνεχίζονται, με το Deva, ένα εκ των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, να καταθέτει σήμερα ένσταση στην εκλογική αρχή της χώρας, με την επιχειρηματολογία ότι η νέα υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου στις κρίσιμες αυτές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι αντισυνταγματική.

Η νέα αυτή ένσταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρχεται στο πλαίσιο της ευρεία συζήτησης που γίνεται το τελευταίο διάστημα για το εάν ο Τούρκος πρόεδρος δικαιούται, βάσει  του τουρκικού Συντάγματος, να είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχή φορά. Κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014 και στη συνέχεια ξανά το 2018, μπορεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, μόνο στην περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, επανέλαβε σήμερα πως τίποτα δεν εμποδίζει την υποψηφιότητα Ερντογάν. Ο επί δύο δεκαετίες ηγέτης της χώρας εξελέγη το 2018 ως ο πρώτος πρόεδρος, βάσει του νέου προεδρικού συστήματος ύστερα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Συνεπώς, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι προηγούμενες θητείες δεν υπολογίζονται.

Την ίδια ώρα, ακόμη και οι συνταγματολόγοι είναι διχασμένοι για το εάν μπορεί ή όχι ο Τούρκος πρόεδρος να είναι ξανά υποψήφιος. Πριν από τη σημερινή ένσταση του Deva, πάντως, και άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Iyi, ζήτησαν από την εκλογική αρχή να αφαιρέσει τον Ερντογάν από τον προσωρινό κατάλογο υποψηφίων.

Σημειώνεται πως η τελική λίστα των υποψηφίων για την προεδρία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This