Εξέλιξη: Ο Λευκός Οίκος καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία!

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ουάσιγκτον-Μόσχας δυναμιτίζει την ήδη τεταμένη κατάσταση

Must Read

Πριν λίγες ώρες το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ανακοίνωσε στο πρακτορείο TASS ότι αξιωματικοί της FSB συνέλαβαν στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων, τον Αμερικανό υπήκοο Εβάν Γκέρσκοβιτς (Evan Gershkovich, 32 ετών), ως ύποπτο για κατασκοπεία.

Ο συγκεκριμένος ήταν διαπιστευμένος στο Υπουργείο Εξωτερικών και εργάζεται ως ανταποκριτής της Wall Street Journal. Σύμφωνα με την ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), «διαπιστώθηκε ότι ο Γκέρσκοβιτς, ως πράκτορας της αμερικανικής πλευράς, συνέλεγε άκρως απόρρητα στοιχεία για τις δραστηριότητες εταιρειών του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».

Να σημειωθεί ότι ο Γκερσκόβιτς είναι ο πρώτος δημοσιογράφος των ΗΠΑ που συλλαμβάνεται για κατασκοπία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μάλιστα ήδη ρωσικό δικαστήριο τον έθεσε υπό κράτηση για δύο μήνες, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του: «Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (…), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (…) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023».

Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν–Πιερ:

«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις ανησυχητικές αναφορές ότι ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ένας Αμερικανός πολίτης, έχει τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία. Χθες το βράδυ, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησαν με τον εργοδότη του κ. Γκέρσκοβιτς, τη Wall Street Journal. Η Διοίκηση έχει επικοινωνήσει και με την οικογένειά του. Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας για την εξασφάλιση προξενικής πρόσβασης στον κ. Γκέρσκοβιτς.

Η στοχοποίηση Αμερικανών πολιτών από τη ρωσική κυβέρνηση είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κράτηση του κ. Gershkovich. Καταδικάζουμε επίσης τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση και καταστολή των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου από τη ρωσική κυβέρνηση.

Θέλω να επαναλάβω σθεναρά ότι οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία. Οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως, όπως συνεχίζει να συμβουλεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Σε ανάλογο κλίμα και η ανάρτηση στο twitter του Άντονι Μπλίνκεν, που καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία.

Τι δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα

Διευκρινήσεις για την σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέροντας στο κανάλι της στο Telegram πως οι δραστηριότητες για τις οποίες κρατήθηκε ο συλληφθείς δημοσιογράφος της Wall Street Journal δεν σχετίζονταν με τη δημοσιογραφία.

«Αυτό που έκανε ο υπάλληλος της αμερικανικής έκδοσης της Wall Street Journal στο Γεκατερίνμπουργκ δεν είχε καμία σχέση με τη δημοσιογραφία. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η ιδιότητα του ξένου ανταποκριτή, η βίζα και η διαπίστευση δημοσιογράφου, χρησιμοποιούνται από αλλοδαπούς στη χώρα μας για τη συγκάλυψη δραστηριοτήτων που δεν είναι δημοσιογραφικές. Δεν είναι το πρώτο γνωστό άτομο από τη Δύση, που πιάστηκε επ΄αυτοφώρω», τόνισε η Ζαχάροβα.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This