Τα 3 μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης κύριο επίκεντρο της διακίνησης ναρκωτικών!

Η Europol προειδοποιεί για αυξανόμενη διείσδυση συμμοριών ναρκωτικών στα ευρωπαϊκά λιμάνια

Must Read

Οργανωμένες συμμορίες ναρκωτικών διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Europol που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, στη Χάγη.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, αυτά της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου, είναι μεταξύ των βασικών στόχων εγκληματικής διείσδυσης. Είναι η πρώτη φορά που ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αναλύουν τους κινδύνους των μεγάλων θαλάσσιων λιμένων.

Οι συμμορίες λέγεται ότι δωροδοκούν λιμενικούς ή υπαλλήλους εταιρειών, στρατολογούν συνεργούς και όλο και περισσότερο, σπάνε τους ψηφιακούς κωδικούς ασφαλείας των εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με την Europol, οι διεθνείς συμμορίες χρησιμοποιούν κυρίως εμπορευματοκιβώτια για να μεταφέρουν λαθραία κοκαΐνη στην ΕΕ. Τα ναρκωτικά κρύβονται ανάμεσα σε νόμιμα αγαθά, όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων ή μπανάνες και στη συνέχεια βγαίνουν ξανά στα λιμάνια.

«Τα εγκληματικά δίκτυα συνεργάζονται στενά για να παρακάμψουν την ασφάλεια στα χερσαία σύνορα, τα αεροδρόμια και τους θαλάσσιους λιμένες», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol Catherine De Bolle.

Τα εγκληματικά δίκτυα βασίζονται κυρίως στη διαφθορά των λιμενικών υπαλλήλων, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, η δωροδοκία μεγάλου αριθμού ατόμων και κατά συνέπεια, έμπιστων μελών, ενέχει επίσης μεγάλους κινδύνους για αυτούς, είπε. Επομένως, οι συμμορίες θα βασίζονταν σε νέες μεθόδους.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, οι εγκληματικές οργανώσεις στοχεύουν όλο και περισσότερο σε ψηφιακούς κωδικούς ασφαλείας για θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια. Με αυτούς τους κωδικούς μπορούν να ανοίξουν κοντέινερ, αλλά και να τα βγάλουν εύκολα από τους χώρους ασφαλείας των λιμανιών. Αυτό απαιτεί λιγότερες δωροδοκίες και συνεργούς, είπαν.

Συμμορίες εισήγαγαν λαθραία και επαγγελματικές ομάδες για να βγάλουν τα εμπορεύματα από τα κοντέινερ. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν τη «μέθοδο του Δούρειου ίππου», όπως σκιαγράφησαν οι ειδικοί. Επαγγελματικές «ομάδες ανάκτησης» εισέρχονταν λαθραία στην περιοχή του λιμανιού και έπαιρναν μεταξύ 7% και 15% της αξίας του παράνομου φορτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Europol.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε όλα τα επίπεδα για να ενισχύσουμε τα συστήματα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Περίπου 90 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια φτάνουν στους θαλάσσιους λιμένες της ΕΕ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Europol, αλλά οι αρχές μπορούν να επιθεωρήσουν μόνο το 2-10% από αυτά.

Πέρυσι, οι τελωνειακοί ερευνητές κατάσχεσαν συνολικά περίπου 200 τόνους κοκαΐνης (αριθμός ρεκόρ) μόνο στα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας.

  • Αναλυτικά η έκθεση της Europol:
Europol_Joint-report_Criminal networks in EU ports_Public_version

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This