Οι Ουκρανοί πουλούσαν όπλα στους τρομοκράτες του ISIS μέσω Τουρκίας!

Το μεγάλο κόλπο για να κερδίζει το Κίεβο 67 εκατομμύρια δολάρια ετησίως πουλώντας παλιά όπλα – Συνδικάτο του εγκλήματος η Τουρκία

Must Read

Ο βρόμικος ρόλος της Ουκρανίας αποκαλύπτεται και η προώθηση της τρομοκρατίας από την Τουρκία επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, με ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Όπως γράφει ο εξόριστος -και επικηρυγμένος από το καθεστώς Ερντογάν- δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ένα κύκλωμα διακίνησης όπλων που δημιούργησε ένας Τούρκος στην Ουκρανία, αγόραζε όπλα (με κονδύλια του Κατάρ) που ήταν άχρηστα πια για τον ουκρανικό στρατό, τα επισκεύαζε και μέσω Τουρκίας τα έστελνε σε τρομοκράτες της ISIS στη Συρία!

Αυτή η μεγάλη μπίζνα που έστησε ο Τούρκος δεν άφησε στο… παράπονο τους Ουκρανούς, καθώς ο ουκρανικός στρατός έβγαζε κέρδη 67 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τις πωλήσεις!

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor, ο Nuri Gökhan Bozkır (Νούρι Γκοκχάν Μποζκίρ) αποκάλυψε στους δικαστές στο 28ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας τον Φεβρουάριο του 2023 για το πώς δημιούργησε το κύκλωμα διακίνησης όπλων στην Ουκρανία, αγοράζοντας περιττά όπλα για τον ουκρανικό στρατό. Όπλα που τα επισκεύαζε και τα ανανέωνε, πριν τα στείλει σε μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Ο Τούρκος έμπορος όπλων και πρώην αξιωματικός ειδικών επιχειρήσεων, κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) το 2015, όταν ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά αναχαιτίστηκε σε μια συνοριακή πόλη στην επαρχία Χατάι.

Συνεργαζόταν μάλιστα με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (σ.σ. γνωστή έμπορος όπλων των τζιχαντιστών άλλωστε) για την προμήθεια όπλων και εκρηκτικών προς τους τζιχαντιστές. Ο Bozkir ωστόσο κατέφυγε στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η εν λόγω δίκη.

Εκεί πλούτισε δημιουργώντας ένα δίκτυο εμπορίας όπλων, ιδρύοντας διάφορες εταιρείες-βιτρίνα με τα χρήματα που κέρδιζε. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έδωσε κατά τη διάρκεια μιας δικαστικής ακρόασης, η κύρια επιχείρησή του ήταν εγκατεστημένη στην πόλη Korosten, δύο ώρες οδικώς από το Κίεβο.

  • Δικαστικά αρχεία της μαρτυρίας Τούρκου διακινητή όπλων που αγόρασε όπλα και πυρομαχικά από τον ουκρανικό στρατό για να τα παραδώσει στους τζιχαντιστές στη Συρία:

Bozkir_arms_trafficker_testimony_1 Bozkir_arms_trafficker_testimony_2 Bozkir_arms_trafficker_testimony_3 Bozkir_arms_trafficker_testimony_4

 

«Είχα ένα μέρος όπου αγόραζα παλιά όπλα από τον ουκρανικό στρατό, τα ανακαίνιζα και τα εξήγαγα επίσημα σε διάφορα μέρη του κόσμου», είπε ο Bozkır, υπονοώντας ότι τα όπλα δεν προορίζονταν μόνο για τη Συρία αλλά και άλλες χώρες όπως η Λιβύη, όπου η Τουρκία συμμετέχει και στην υποστήριξη ένοπλων ομάδων, σπάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Η μεγάλη μπίζνα με την τουρκική κυβέρνηση

Η Τουρκία τον χρησιμοποίησε επίσης για να προμηθευτεί όπλα και πυρομαχικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία σύμφωνα με τη μαρτυρία του. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από ομάδες ανταρτών κατά τις εισβολές του τουρκικού στρατού, προφανώς προέρχονταν από το απόθεμα του ουκρανικού στρατού.

«Ρίσκαρα τα πάντα. … Η χώρα μου βρισκόταν υπό εμπάργκο, δεν είχαν σφαίρες για να πυροβολήσουν, έτσι εξήγαγα [όπλα] χρησιμοποιώντας τη δική μου εταιρεία [στην Ουκρανία] [για να βοηθήσω την επίθεση] στο Αφρίν, αναλαμβάνοντας μόνος μου όλους τους κινδύνους», είπε. «Μπορώ να τα τεκμηριώσω όλα αυτά», πρόσθεσε ο Bozkır.

Όταν ρωτήθηκε πώς ένας άνδρας του οποίου το όνομα συνδέθηκε με κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες μπόρεσε να διαγωνιστεί σε τουρκικό κυβερνητικό διαγωνισμό για την προμήθεια όπλων, ο Bozkır είπε ότι άλλες εταιρείες που προσκλήθηκαν διακριτικά από την κυβέρνηση να συμμετάσχουν, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν παραδόσεις και έδωσε το παράδειγμα για 23× ιδιαίτερα εκρηκτικές σφαίρες 152 χιλιοστών που χρησιμοποιήθηκαν σε πυροβόλα πυροβολικού, ως ένα από τα αντικείμενα που έστελνε στην Τουρκία από την Ουκρανία.

Προκειμένου μάλιστα για να μην τραβήξει το ενδιαφέρον, ο Bozkır είπε ότι ενεργούσε ως υπεργολάβος σε εταιρείες που είχαν λάβει συμβόλαια από την Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), την κορυφαία υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας.

«Το 2019, υπήρχε ένα μυστικό εμπάργκο [στην Τουρκία] κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Αφρίν και η Τουρκία δυσκολευόταν να αγοράσει κρίσιμα πυρομαχικά. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός [FSA] δεν λάμβανε προμήθειες. … Είχα προμήθειες στις αποθήκες μου στην Ουκρανία. … Ήμουν υπεργολάβος σε εταιρείες που είχαν συμβάσεις [με την SSB]», είπε στο δικαστήριο.

Ο Bozkir – https://nordicmonitor.com

Bayraktar και Altay

Συνεχίζοντας την αποκάλυψη το Nordic Monitor, αναφέρει πως ο Bozkır είπε ότι δημιούργησε αυτό το σχέδιο εμπορίας όπλων «από πίστη και αγάπη για την Τουρκία». Υποστήριξε επίσης ότι είχε εξασφαλίσει εξαρτήματα κάμερας για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία κατασκευάζονται από τον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η Bayraktar υπόκειται σε περιορισμούς από τον Καναδά σχετικά με τη συμμετοχή της εταιρείας σε ξένες συγκρούσεις και δυσκολεύτηκε να βρει αντικαταστάτες για εξαρτήματα κάμερας.

Όταν η Τουρκία αντιμετώπισε εμπόδια και κυρώσεις και περιορισμούς καθώς προσπαθούσε να αναπτύξει το Altay, το πρώτο κύριο πρόγραμμα τανκς μάχης της, ειδικά στην ασφάλιση κινητήρων, στράφηκε ξανά σε λαθρέμπορους όπλων, ένας από τους οποίους ήταν ο Bozkır.

Παραδέχτηκε στο δικαστήριο πώς είχε στείλει παράνομα και κρυφά μια μηχανή τεθωρακισμένου για να χρησιμοποιηθεί στο πρότζεκτ Altay. Είπε ότι πλήρωσε 100.000 δολάρια από τα δικά του κεφάλαια και χρησιμοποίησε τις συνδέσεις του στην Ουκρανία για να αγοράσει και να στείλει τον κινητήρα στην τουρκική εταιρεία Motor and Tractor Industry Company (TÜMOSAN), η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη εγχώριων κινητήρων για την αμυντική βιομηχανία. «Το έκανα για να μπορέσουν να κλέψουν την τεχνολογία», είπε ο Bozkır.

Στο γραφείο του στην Ουκρανία σύχναζαν πράκτορες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Abdurrahman Simsek, ο οποίος εργάζεται υπό το κάλυμμα της δημοσιογραφίας στην τουρκική εφημερίδα Sabah, ένα μέσο ενημέρωσης που ανήκει στην οικογένεια του Ερντογάν.

Όταν το 2018, ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Ουκρανία και συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες στην τουρκική πρεσβεία, ο Bozkır ήταν ένας από τους ειδικά προσκεκλημένους. Ο Ερντογάν μάλιστα εξέφρασε προσωπικά την εκτίμησή του για το έργο που έκανε ο έμπορος όπλων στην Ουκρανία.

Ο «Άρχοντας του Σκότους»

Ωστόσο, η τύχη του Μποζκίρ εξαντλήθηκε το 2020 όταν ο Ερντογάν θέλησε να δημιουργήσει μόχλευση για να χρησιμοποιήσει εναντίον των νεοεθνικιστών, με τους οποίους είχε συμμαχήσει το 2014. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη δολοφονία του ακαδημαϊκού Necip Hablemitoğlu το 2002, το οποίο πιστεύεται ότι διαπράχθηκε από αντιδυτικούς νεοεθνικιστές που συνδέονταν με τον İnan Kıraç, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που ονομάστηκε «Άρχοντας του Σκότους» στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος.

Μετά από έντονο λόμπι από τον Ερντογάν, η Ουκρανία τον παρέδωσε τελικά στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2022.

  • Εννέα βαλίτσες γεμάτες μετρητά μεταφέρθηκαν από το Bozkır για να πληρώσουν τους προμηθευτές όπλων:

Η δολοφονία ανατέθηκε σε μια μονάδα της Combat Search and Rescue (MAK), μιας επίλεκτης δύναμης που συνδέεται με τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού (ÖKK), της οποίας ο Bozkır ήταν μέλος. Ο στόχος ήταν να τιμωρηθεί ο Χαμπλεμίτογλου για τη διαρροή των μυστικών σχεδίων των νεοεθνικιστών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Bozkir είπε ότι βασανίστηκε και ανακρίθηκε σε μια μαύρη τοποθεσία που διευθύνει η υπηρεσία πληροφοριών κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας για 25 ημέρες και ότι οι ανακριτές του ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες για το δίκτυο διακίνησης του και δεν ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση δολοφονίας. Υποστήριξε ότι η MIT ήθελε να καταλάβει το δίκτυο όπλων του.

Η αποκάλυψη στα ΜΜΕ και το Κατάρ

Ενώ εκκρεμούσαν ακόμη οι διαδικασίες έκδοσης στην Ουκρανία, ο Bozkır στράφηκε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για να αποκαλύψει πώς έστελνε όπλα σε τζιχαντιστές στη Συρία για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν και μοιράστηκε βίντεο με βαλίτσες με μετρητά που έστειλε το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει τις αγορές όπλων.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την Strana, μια ουκρανική διαδικτυακή εφημερίδα, είπε ότι συστήθηκε στην MIT από τον Σύριο συνεργάτη του, Khalil Kharmid, το 2012.

Τα όπλα παράγονταν από τη MIT, με τον Bozkır να λειτουργεί ως αγοραστής που αναζητούσε προμηθευτές όπλων από την Κεντρική Ασία προς την Ανατολική Ευρώπη. Τα χρήματα παρασχέθηκαν από το Κατάρ και παραδόθηκαν στην Τουρκία σε κοντέινερ με αεροπλάνα του Κατάρ.

«Αν δεν το είχα δει με τα μάτια μου, δεν θα πίστευα ποτέ ότι αυτό ήταν δυνατό. Επτά κοντέινερ γεμάτα αμερικανικά δολάρια έφτασαν από το Κατάρ. Τα ξεφόρτωσαν μπροστά μου με μυστικότητα — όλα ελέγχονταν από τη MIT», είπε στην Strana, προσθέτοντας ότι πήρε όσα χρήματα χρειαζόταν για να ξεκινήσει να κάνει πλειοδοσία για την επόμενη παρτίδα παραδόσεων όπλων.

Συνέχισε να αγοράζει και να παραδίδει όπλα στη Συρία μεταξύ 2012 και 2015. Οι αγορές ήταν για τον τουρκικό στρατό μόνο στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα προορίζονταν για τζιχαντιστικές ομάδες.

  • Ο Bozkır έδωσε αυτό το βίντεο που δείχνει μαχητές να λαμβάνουν όπλα στη Συρία το 2015:

Η MIT και τα φράγκα

Μια μεμονωμένη αποστολή κόστιζε περίπου 2-4 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με τον τύπο των όπλων που είχαν συμφωνηθεί και ο Bozkır μετέφερε βαλίτσες γεμάτες μετρητά στο εξωτερικό υπό τον έλεγχο της MIT για να πληρώσει τους εργολάβους.

Τα όπλα ήταν κρυμμένα κάτω από τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, όπως αποκαλύφθηκε σε μια υπόθεση εμπορίας όπλων το 2015, όπου κορδόνια εκρηκτικών υψηλής ποιότητας που προορίζονταν για τζιχαντιστές βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από σάκους με κρεμμύδια στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Ο πρώην αξιωματικός του στρατού αποκάλυψε επίσης ότι η τιμή των όπλων διογκώθηκε προκειμένου να γίνουν κάποιες περικοπές από τα μετρητά που παρέδωσε το Κατάρ. «Κατά την αγορά και τη μεταφορά των όπλων, το κόστος κάθε παρτίδας αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 2 έως 3 εκατομμύρια δολάρια», είπε. Τα χρήματα που κέρδισαν από τα φουσκωμένα στοιχεία τα πήρε η MIT.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο επικεφαλής των Τουρκικών Πληροφοριών Χακάν Φιντάν είχε παραδεχτεί σε ηχητικό που διέρρευσε τον Μάρτιο του 2014 ότι η Τουρκία είχε στείλει 2.000 φορτηγά φορτωμένα με όπλα σε ομάδες στη Συρία, η MIT πιθανότατα έκανε έσοδα περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περικοπή που πέτυχε διογκώνοντας τα στοιχεία.

Οι απειλές Ερντογάν στον Ζελένσκι

Πρόκειται για ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του επωφελήθηκαν προσωπικά, χάρη στο προσοδοφόρο λαθρεμπόριο όπλων στους τζιχαντιστές.

Δεν είναι περίεργο που ο Ερντογάν έθεσε προσωπικά την έκδοση του Bozkır κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Απείλησε μάλιστα την Ουκρανία με επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις εάν δεν παραδοθεί ο Bozkır.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στις 4 Φεβρουαρίου 2020, ο Ερντογάν είπε: «Του ζήτησα συγκεκριμένα [του Ουκρανού Προέδρου] να το κάνει αυτό [την έκδοση Bozkır]. Είπα: «Είναι πολύ, πολύ σημαντικό για εμάς. Προσπαθεί να πάρει άσυλο αυτή τη στιγμή. Επομένως, εάν κάνετε ένα λάθος εδώ και ανοίξετε την πόρτα σε αυτό, θα μπορούσε να σημαίνει πρόβλημα για τις σχέσεις μας».

Ο Bozkir – https://nordicmonitor.com

Αφού παραδόθηκε στην Τουρκία και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια υπό κράτηση για σχεδόν ένα μήνα, ο Bozkir ανακάλεσε όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην ουκρανική εφημερίδα και ισχυρίστηκε ότι ο δημοσιογράφος παρερμήνευσε τα λόγια του.

Αντίθετα, πρόσφερε μια νέα εκδοχή, λέγοντας ότι τα όπλα προορίζονταν για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ως μέρος ενός κοινού προγράμματος εκπαίδευσης και εξοπλισμού που διοικείται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This