Ανησυχία για τους Έλληνες ναυτικούς: Τα πληρώματα των πλοίων που κατάσχεσε το Ιράν αντιμετωπίζουν «παρατεταμένη κράτηση»

Πληροφορίες για επικοινωνία του Έλληνα πλοιάρχου του Niovi με την οικογένειά του: «Είμαι καλά»

Must Read

Τα πληρώματα των δύο πλοίων που κατασχέθηκαν από το Ιράν τις τελευταίες 10 ημέρες, πρέπει να προετοιμαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, εάν επαναληφθούν οι πρόσφατες παρόμοιες κατασχέσεις πλοίων από την Τεχεράνη. Αυτή είναι η εκτίμηση διεθνών πηγών της ναυτιλίας για τα όσα διαδραματίζονται αυτή την περίοδο.

Τα δεξαμενόπλοια suezmax Advantage Sweet (σημαία Νήσων Μάρσαλ, στελεχωμένο από 23 Ινδούς και έναν Ρώσο – μετέφερε αργό πετρέλαιο από το Κουβέιτ για την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron Corp) και το ελληνόκτητο VLCC Niovi (με πλήρωμα Έλληνες, Φιλιππινέζους και ναυτικούς από τη Σρι Λάνκα), συνελήφθησαν από τους Ιρανούς Φρουρούς της ισλαμικής Επανάστασης κατά τη διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, σε προφανή αντίποινα για την πρόσφατη κατάσχεση του επίσης ελληνικών συμφερόντων Suez Rajan (πιστεύεται ότι μετέφερε ιρανικό αργό) από τις ΗΠΑ, στο τελευταίο επεισόδιο μιας μακροχρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ δύο εχθρών, με θύματα τη διεθνή ναυτιλία και τα πληρώματα των πλοίων.

Σύμφωνα πάντως με το Associated Press, η σύλληψή τους αντιπροσωπεύει απλώς την πιο πρόσφατη κατάσχεση πλοίων που διεξήχθη από το Ιράν «εν μέσω εντάσεων με τη Δύση για το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, αν και φαίνεται ότι τα δύο πλοία μπορεί να έχουν καταληφθεί για διαφορετικούς λόγους».

Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο από την Planet Labs, δείχνουν τα δύο πλοία κοντά το ένα στο άλλο (σ.σ. το Niovi αριστερά και το Advantage Sweet δεξιά) στο ρηχό αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς, το κορυφαίο λιμάνι του Ιράν, κοντά στη ναυτική βάση στην πόλη-λιμάνι στην επαρχία Hormozgan.

https://twitter.com/News_F_S/status/1655311945094897665

Μάλιστα, το TankerTrackers.com, μια κορυφαία πηγή της ναυτιλίας για την κυκλοφορία παράνομου θαλάσσιου πετρελαίου, προειδοποίησε μέσω ανάρτησης στα social media: «Εμείς το ερμηνεύουμε αυτό ως παρατεταμένη κράτηση»!

Σημεία ζωής από τον Έλληνα πλοίαρχο του Niovi

Στο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων Niovi, ο πλοίαρχος είναι Έλληνας και η αγωνία για την κατάσταση που βρίσκεται τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ναυτικοί μετά το ρεσάλτο των Ιρανών, είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το enikos.gr, ο 53χρονος Έλληνας Π.Θ. επικοινώνησε για πρώτη φορά με την οικογένειά του και τους είπε: «Μην ανησυχείτε, είμαι καλά, θα δούμε τι θα γίνει».

Όπως αναφέρουν ακόμα οι πληροφορίες και από τα όσα διαρρέονται με το σταγονόμετρο από ελληνικής πλευράς, διπλωματικές επαφές είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιράν, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποδέσμευση του δεξαμενόπλοιου.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, στο Niovi βρίσκονται 31 άτομα πλήρωμα, 1 Έλληνας, 18 Φιλιππινέζοι και 12 από Σρι Λάνκα.

Προηγούμενες παρόμοιες ενέργειες από το Ιράν, όπως η υψηλού προφίλ υπόθεση του υπό βρετανική σημαία τάνκερ Stena Impero το 2019, είχαν υπό κράτηση πλοία και πληρώματα για περισσότερους από δύο μήνες.

Δείτε επίσης:

Εννέα Ινδούς απελευθέρωσαν οι Ιρανοί από το παναμέζικο πετρελαιοφόρο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This