Λήξη συναγερμού στις ΗΠΑ; Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι πολύ κοντά σε συμφωνία για το χρέος

Με βάση τους όρους της διαγραφόμενης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας κυρίως οι πλούσιοι πολίτες, με στόχο να ενισχυθούν περεταίρω τα δημόσια ταμεία

Must Read

Όλα δείχνουν πως μία ακόμη εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για τις ΗΠΑ οδηγείται σε λύση, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου βάζουν σήμερα Παρασκευή τις τελευταίες «πινελιές» στην επίμαχη συμφωνία που θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης για δύο χρόνια.

Ειδικότερα, οι διαπραγματευτές του Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα, όπως τα ανώτατα όρια δαπανών και η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS) και του στρατού, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι δαπάνες για οτιδήποτε άλλο, εκτός από στρατιωτικούς και βετεράνους, θα περιοριστούν.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος «στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εργασίας για τους αποδέκτες ομοσπονδιακής βοήθειας, εξακολουθούσαν να καθυστερούν τη συμφωνία». Η υπό εξέταση συμφωνία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για διακριτικές δαπάνες σε στρατιωτικούς και βετεράνους, ενώ, ουσιαστικά, θα κρατήσει τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα του τρέχοντος έτους, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει το σχέδιό του για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της εφορίας (IRS), με την πρόσληψη περισσότερων ελεγκτών και να στοχεύσει πλούσιους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των αξιωματούχων, με έτερο αξιωματούχο να σχολιάζει πως «η χρηματοδότηση για την άμυνα και τις υποθέσεις βετεράνων αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό του Μπάιντεν που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος».

Η συγκεκριμένη συμφωνία, πάντως, αναμένεται να αφήσει πολλές λεπτομέρειες να διευθετηθούν μέσα τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες. Άλλωστε, ο καθένας θα πρέπει να πείσει αρκετά μέλη του κόμματός του στο στενά διχασμένο Κογκρέσο να ψηφίσουν για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία, με τους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους να λένε ότι δεν θα υποστήριζαν καμία συμφωνία, χωρίς σαρωτικές περικοπές δαπανών και τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς να αντιστέκονται στις νέες απαιτήσεις εργασίας και στα προγράμματα κατά της φτώχειας.

«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε, είναι με μια δικομματική συμφωνία. Και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και που προστατεύει τους εργατικούς Αμερικανούς αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μπάιντεν χθες Πέμπτη, με τον Πάτρικ ΜακΧένρι, έναν εκ των Ρεπουμπλικάνων διαπραγματευτών, να υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και είναι πολύ καλά κατανοητές. «Γι’ αυτό είμαστε ακόμα εδώ, στις 23:00 και παλεύουμε για σοβαρά πράγματα σοβαρών συνεπειών», δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους.

Προς… πώληση χρέος αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ένα πράγμα που έχει προστεθεί στην πολυπλοκότητα της υπόθεσης, είναι ότι δεν είναι σαφές μέσα σε πόσο καιρό πρέπει να ενεργήσουν οι νομοθέτες. Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιήθηκε ότι ενδεχομένως να μην μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του από την 1η Ιουνίου, αλλά την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι θα πουληθεί χρέος αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι περισσότεροι νομοθέτες έχουν εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον για την αργία της Memorial Day (η εθνική επέτειος των ΗΠΑ στη μνήμη εκείνων που πέθαναν υπηρετώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας), ωστόσο οι επικεφαλής τους έχουν προειδοποιήσει να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για τις σχετικές ψηφοφορίες, όταν επιτευχθεί τελικά η συμφωνία. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης δεν θα επηρεαστούν, παρόλο που προβλέπεται ότι θα ωθήσουν τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων του Μπάιντεν σε εταιρείες και πλούσιους πολίτες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αντιστάθηκε στις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών να ενισχύσουν τις απαιτήσεις εργασίας σε ορισμένα προγράμματα κατά της φτώχειας και να χαλαρώσουν τους κανόνες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων διαπραγματευτών, Γκάρετ Γκρέιβς, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι ο Λευκός Οίκος «αρνείται να διαπραγματευτεί για τις εργασιακές απαιτήσεις», κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «παράλογο». Είπε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και του προγράμματος Υγείας «Medicare» έναντι των απαιτήσεων εργασίας, συνεχίζουν να αποτελούν ζήτημα μεταξύ των δύο πλευρών. Οι επικεφαλής της Βουλής έχουν πει ότι οι νομοθέτες θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να συζητήσουν τη συμφωνία.

Αναμενόμενα, η συγκεκριμένη αντιπαράθεση έχει εκνευρίσει (και) τους επενδυτές, ωθώντας στην αύξηση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης κατά 80 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Wally Adeyemo. Μάλιστα, αρκετοί οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν πει ότι έχουν θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση, η οποία θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού της χώρας.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This