Καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου συνεργάτες του Μιλόσεβιτς

Είχαν καταδικαστεί αρχικά το 2021 για λιγότερες κατηγορίες

Must Read

Δικαστές του ΟΗΕ καταδίκασαν σήμερα δύο Σέρβους πρώην αρχικατασκόπους που εργάστηκαν για τον τέως πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε κάθειρξη 15 ετών, ενισχύοντας την αρχική καταδίκη τους στην τελευταία υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης που χρονολογείτο από την εποχή των πολέμων στα Βαλκάνια.

Οι δικαστές του εφετείου έκριναν πως ο Γιόβιτσα Στάνισιτς, πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας της Σερβίας, και ο υφιστάμενός του Φράνκο «Φρένκι» Σιμάτοβιτς ήταν υπεύθυνοι για εγκλήματα σε διάφορες περιοχές της Βοσνίας και της Κροατίας λόγω του ρόλου τους στη χρηματοδότηση και εκπαίδευση Σέρβων παραστρατιωτικών κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας στα χρόνια του 1990.

Οι δύο αρχικατάσκοποι «συμμερίζονταν την πρόθεση να προωθηθεί το κοινό εγκληματικό σχέδιο για τη μόνιμη και διά της βίας απομάκρυνση της πλειονότητας των μη Σέρβων κατοίκων από μεγάλες περιοχές της Κροατίας και της Βοσνίας» ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου Γκρατσιέλα Γκάτι Σαντάνα, στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Στάνισιτς και ο Σιμάτοβιτς είχαν καταδικαστεί αρχικά το 2021 για λιγότερες κατηγορίες που περιελάμβαναν βοήθεια και υπόθαλψη εγκλημάτων σε μία πόλη της Βοσνίας, όμως οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση ώστε να περιληφθούν περισσότεροι δήμοι.

Αρνούνται τις εις βάρος τους κατηγορίες

Οι δύο άνδρες αρνήθηκαν όλες τις εις βάρος τους κατηγορίες και υποστήριξαν πως δεν ασκούσαν καμία πραγματική επιρροή στους Σέρβους παραστρατιωτικούς που πολεμούσαν στη Βοσνία.

Τώρα δεν τους μένει κανένας άλλος νομικός τρόπος για να εφεσιβάλουν τη σημερινή απόφαση, με αποτέλεσμα αυτή να είναι η πρώτη φορά που Σέρβοι κρατικοί αξιωματούχοι καταδικάζονται οριστικά για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου του 1992-95.

«Είναι η μοναδική απόφαση που έχουμε με αξιωματούχους από το Βελιγράδι που καταδικάστηκαν ως τμήμα μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης» η οποία διέπραξε εγκλήματα στη Βοσνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του ΟΗΕ Σερζ Μπράμερτζ αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως οι άνδρες ήταν η άμεση σύνδεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς στη Σερβία και εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλου ενός εκατομμυρίου.

Ο Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006 στο κελί του ενώ διεξαγόταν η δίκη του για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης.

Ο Στάνισιτς, 72 ετών, που ήταν παρών στο δικαστήριο, κουνούσε νευρικά τα χέρια του καθώς οι δικαστές ανακοίνωναν την ετυμηγορία. Ο Σιμάτοβιτς, 73 ετών, παρακολουθούσε τη δίκη μέσω βιντεοσύνδεσης από κέντρο κράτησης του ΟΗΕ σε κοντινή απόσταση.

Οργανώσεις Βόσνιων θυμάτων καλωσόρισαν την απόφαση λέγοντας πως θα μπορούσε να παροτρύνει και άλλους να επιδιώξουν απόδοση δικαιοσύνης. «Είναι επίσης ένα μήνυμα για τις μητέρες στην Ουκρανία, για τις μητέρες στη Συρία να παλέψουν για δικαιοσύνη και θα έχουν αποτελέσματα» δήλωσε η Μουνίρα Σούμπασιτς, πρόεδρος της ένωσης μητέρων της Σρεμπρένιτσα, στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This