Τουρκία: Μετά από 8 χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου παρέδωσε τα ηνία στον Χακάν Φιντάν

«Όπου υπάρχει Τούρκος, υπάρχει κράτος, και όπου υπάρχει κράτος, υπάρχει διπλωματία...», δήλωσε ο απερχόμενος ΥΠΕΞ

Must Read

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παραδίδει τα ηνία στον Χακάν Φιντάν, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια στο νευραλγικό αυτό  διπλωματικό πόστο.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα χρόνια όπου εργάστηκε ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αποχωρεί γεμάτος ευγνωμοσύνη και τονίζοντας πως παραμένει στη διάθεση του Ερντογάν. «Εργάστηκα με μεγάλη τιμή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2014. Η διπλωματία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας. Σήμερα γιορτάζουμε την 500ή επέτειο από τη θεμελίωση της βαθιά ριζωμένης εξωτερικής μας υπηρεσίας. Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι όπου υπάρχει Τούρκος, υπάρχει κράτος, και όπου υπάρχει κράτος, υπάρχει διπλωματία. Εργάστηκα με τη σιγουριά ότι θα βασιστώ σε αυτή τη βαθιά ριζωμένη παράδοση. Αυτό ήταν μια μεγάλη ευθύνη. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συναδέλφους μου», είπε αρχικά ο τέως ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «τώρα είναι η σειρά μας να παραδώσουμε τη σημαία. Μετά από 8 χρόνια υπηρεσίας, παραδίδω τη σημαία των Εξωτερικών Υποθέσεων στον αξιότιμο αδελφό μου Χακάν Φιντάν. Ο Χακάν Φιντάν είναι ένας συνάδελφος που γνωρίζει τόσο την πρακτική όσο και τη θεωρία των διεθνών σχέσεων. Στις πιο δύσκολες γεωγραφικές περιοχές, ο Χακάν Φιντάν κι εγώ προστατεύσαμε μαζί την επιβίωση της χώρας μας στα πιο ευαίσθητα ζητήματα. Πολεμήσαμε μαζί κατά της τρομοκρατίας. Θα είμαι πάντα στη διάθεση και έτοιμος να υποστηρίξω το υπουργείο μας και τον υπουργό μου».

Και, καταλήγοντας δήλωσε ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου και την οικογένειά μου. Χωρίς την υποστήριξή τους, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φέρουμε εις πέρας αυτό το καθήκον. Με τον Πρόεδρό μας, με τον οποίο έχω την τιμή να πορεύομαι μαζί, το καθήκον μας τώρα είναι να οικοδομήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου από τον Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η φιλία τους ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών του χρόνων στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ. «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που μου έδειξε για τον διορισμό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι εξίσου υπεύθυνο, μετά από 13 χρόνια εξαιρετικά υπεύθυνης υπηρεσίας στο MİT. Η φιλία μου με τον κ. Τσαβούσογλου ξεκίνησε στο ίδιο σχολείο κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ. Εκτελέσαμε από κοινού κρίσιμα καθήκοντα με μεγάλη αρμονία και εμπιστοσύνη στα καθήκοντά μας. Ως πολιτικός και φίλος, επέδειξε πάντα εξαιρετικές ιδιότητες».

«Σήμερα, είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι μαζί σας για την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας και την 500ή επέτειο της ίδρυσης της Εξωτερικής μας Υπηρεσίας. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ακεραιότητα, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας. Καλή τύχη στο κράτος, το έθνος και την πατρίδα μας. Είθε ο Αλλάχ να μην σας αφήσει να ντρέπεστε» κατέληξε ο Χακάν Φιντάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This