Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου αναζητεί χρηματοδότη

Must Read

Την υπόσχεση πως θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ιστορικού ορφανοτροφείου της Πριγκήπου φέρεται να έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του εκκλησιαστικού Τύπου, ο αρχιμανδρίτης μετέβη στο Φανάρι στο πλαίσιο επίσκεψης του για τη γιορτή του διευθυντή του γραφείου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μ. Εκκλησιάρχη Αέτιου.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και φέρεται να εξέφρασε στον κ. Βαρθολομαίο την επιθυμία να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση του εμβληματικού αυτού κτιρίου για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι η Europa Nostra έχει συμπεριλάβει το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στη λίστα με τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξύλινο μνημείο της Ευρώπης το οποίο ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο κτίριο αυτό έχουν βρει στέγη και μόρφωση χιλιάδες ορφανά, κατά τη διάρκεια των προηγουμένων πολλών δεκαετιών.

Την τελευταία δεκαετία, οι Έλληνες που μένουν στην Κωνσταντινούπολη αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση του ιστορικού ορφανοτροφείου.

Στα περίπου 50 χρόνια που το Ορφανοτροφείο παρέμενε υπό την κατοχή του τουρκικού δημοσίου μέχρι και την οριστική επιστροφή του στο Πατριαρχείο το 2012, δεν σημειώθηκε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την κατάρρευσή του.

Σύμφωνα με κάποιους πρόωρους υπολογισμούς από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα εκκλησιαστικών ιστοσελίδων, για να είναι πάλι επισκέψιμο το μνημείο απαιτούνται περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια.

Το ερώτημα που προκύπτει και διατυπώνεται στα δημοσιεύματα, είναι πώς θα υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση του στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πρόκειται για μια πρόθεση την οποία κοινοποίησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή ως ιδιώτης;

Στην περίπτωση που ο αρχιμανδρίτης λειτούργησε ως ιδιώτης είναι απορίας άξιο πως θα μπορέσει να συγκεντρώσει ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό. Όπως και να έχει, μια τέτοια υπόθεση, αυτή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, έχει τεράστια σημασία τόσο για την Ομογένεια της Πόλης όσο και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά. Κάθε προσπάθεια για την αναβίωση αυτής της ιστορικής δομής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

(Πηγή φωτογραφίας ertnews.gr)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This