Νέα απόπειρα εισβολής δια θαλάσσης στο Ισραήλ – Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χαμάς

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ με το βλέμμα στη χερσαία επίθεση. Σφοδρές συγκρούσεις με 8 νεκρούς

Must Read

Σε δύσκολη θέση παραμένει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τα απανωτά πλήγματα στη Μέση Ανατολή, τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες και τους ομήρους για τους οποίους αγωνιούν οι οικογένειές τους. Όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για χερσαία επιχείρηση, με τον χρόνο στην «κλεψύδρα» της Γάζας να αδειάζει… 

 

Φόβοι για «επέκταση» του πολέμου

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς δεν έχει προηγούμενο στη μακροχρόνια ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Προμηνύεται ακόμη μεγαλύτερη απώλεια ζωών στη Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις με την υποστήριξη τανκς και πυροβολικού πραγματοποιήσουν τη χερσαία επίθεση που προγραμματίζουν με στόχο την συντριβή μαχητών της Χαμάς. Την ίδια ώρα, σε θέση μάχης βρίσκεται σε όλα τα κρίσιμα σημεία ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, κάτι που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

 

 

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Νεκρός ο ισχυρός διοικητής του τάγματος North Khan Younis της Χαμάς

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα. Επίσης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος North Khan Younis της Χαμάς, Ταϊσίρ Μουμπάσερ, σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το IDF, ο Μουμπάσερ υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και κατείχε επίσης αρκετές θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων της τρομοκρατικής ομάδας. «Ο Μουμπάσερ είχε μεγάλη εμπειρία στον στρατό διευθύνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις και θεωρείται ότι βρισκόταν κοντά στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς», αναφέρει το IDF σε κοινή δήλωση με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ. Υποστηρίζεται δε ότι ο Μουμπάσερ ήταν πίσω από τη θανατηφόρα επίθεση του 2002 στην προστρατιωτική ακαδημία Atzmona στο Gush Katif, μεταξύ άλλων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του IDF.

Δύο οικογένειες έχασαν συνολικά 47 μέλη σε ένα ισοπεδωμένο σπίτι στη Ράφα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το χτύπημα σε τετραώροφο κτίριο στο Χαν Γιουνίς σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 μέλη της οικογένειας Σακαλάχ, δήλωσε ο Αμμάρ αλ Μπούτα, συγγενής που επέζησε από την αεροπορική επιδρομή. Είπε ότι στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είχαν φύγει από την πόλη της Γάζας. Ένα άλλο χτύπημα κατέστρεψε μια πολυσύχναστη αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι οικογένειας, σύμφωνα με επιζώντες, οι οποίοι είπαν ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι παρέμειναν θαμμένοι. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 704 ανθρώπους την τελευταία ημέρα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν αυτόν τον αριθμό των νεκρών. «Το Υπουργείο Υγείας διοικείται από τη Χαμάς και νομίζω ότι όλα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οτιδήποτε δημοσιοποιούν» τόνισε. Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 5.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.300 ανηλίκων. Ο αριθμός περιλαμβάνει τον αμφισβητούμενο απολογισμό από έκρηξη σε νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μάχες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ – κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των ισλαμιστών ηγεμόνων της Γάζας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς προήλθαν από επιδρομές των ισραηλινών στρατευμάτων, αλλά υπήρξε επίσης αύξηση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται άμαχοι καθώς και μαχητές και από τις δύο πλευρές. Από τις 7 Οκτωβρίου, οι δολοφονίες έχουν αυξηθεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να φτάνει τους 101, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που εδρεύει στη Ραμάλα. Την ίδια περίοδο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε επιδρομή.

 

 

Περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και περίπου ένα στα τρία νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενώ το Ισραήλ επέτρεψε σε μικρό αριθμό φορτηγών γεμάτα βοήθεια να εισέλθουν, απαγόρευσε τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα για να τα κρατήσει μακριά από τα χέρια της Χαμάς. Ο ΟΗΕ είπε ότι η επιχείρηση διανομής βοήθειας θα σταματήσει το απόγευμα της Τετάρτης εάν δεν λάβει καύσιμα. Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε έτσι στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα. «Ζητήστε από τη Χαμάς αν μπορεί να σας δώσει», έγραψε ο ισραηλινός στρατός. Τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας έχουν ξεμείνει όμως και από τρόφιμα, νερό και φάρμακα από τότε που το Ισραήλ απέκλεισε την περιοχή μετά την καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: 

Μπαράζ ρουκετών σε κεντρικό και νότιο Ισραήλ: Αγωνία για την τύχη των ομήρων 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This