Μπουμ! Η Ρωσία σχεδίαζε διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας!

Για να «ταράξει τα νερά» στην Ευρώπη και να ωθήσει την Άγκυρα να συνεχίσει να εμποδίζει τις νατοϊκές υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Must Read

Η Ρωσία είχε εκπονήσει σχέδια για την ενορχήστρωση αντιτουρκικών και αντι-ισλαμικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να σταματήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με φερόμενο αρχείο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύτηκε από φινλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία πέρυσι μπλόκαρε την ένταξη και των δύο χωρών στη Συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι υιοθέτησαν «χαλαρή στάση» απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε αργότερα την αίτηση της Φινλανδίας, αλλά συνεχίζει να καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, διαμαρτυρίες για το κάψιμο του Κορανίου και διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στη Στοκχόλμη.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε σε ένα σημείωμα που υποτίθεται ότι είχε ετοιμάσει ένας Ρώσος αξιωματικός των πληροφοριών και το οποίο διέρρευσε αρχικά στο Dossier Center, ένα κέντρο ερευνητικής δημοσιογραφίας για τις ρωσικές δραστηριότητες, το οποίο διευθύνεται από τη ρωσική αντιπολίτευση.

(Συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται από τον εξόριστο ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Mikhail Khodorkovsky. Η ομάδα ερευνά ιδιαίτερα τις διαθέσεις και τις κινήσεις χρημάτων της ρωσικής ελίτ).

Η μυστική έκθεση πληροφοριών δημοσιεύτηκε από τον φινλανδικό ειδησεογραφικό οργανισμό Yle τη Δευτέρα, σε συντονισμό με το Dossier Center, το οποίο έλαβε τα έγγραφα σε δύο παρτίδες, το πρώτο μέρος στα τέλη του περασμένου έτους και το δεύτερο την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

«Το σχέδιο της υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρει ότι οι βίαιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις πυρπολήσεις του Κορανίου στη Σουηδία, αύξησαν τον φόβο για το Ισλάμ στις χώρες της ΕΕ. Το έγγραφο ζητά περαιτέρω υποκίνηση αυτής της έντασης», αναφέρει η έκθεση.

Η φινλανδική αστυνομία ασφαλείας επιβεβαίωσε στην Yle ότι γνώριζε τα σχέδια της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών να υποκινήσει διαδηλώσεις και στη Φινλανδία. Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σχέδιο στη χώρα των χιλίων λιμνών υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, διαδηλώσεις κατά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, είχαν επίσης προγραμματιστεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με το αρχείο που διέρρευσε.

«Μία από τις μεθόδους που αναφέρονται στο έγγραφο είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα γκράφιτι τοίχου κατά του Ισλάμ και του Ερντογάν σε γνωστά μέρη στις πόλεις», προσθέτει η έκθεση και συνεχίζει:

«Το σχέδιο περιελάμβανε ότι το υλικό των διαδηλώσεων θα διανεμηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο το δυνατόν ευρύτερα. Τα μέσα ενημέρωσης αναμενόταν επίσης να αναφέρουν τα γεγονότα».

Το Dossier Center λέει ότι σε άλλα έγγραφα που διέρρευσαν, υπήρχαν μια σειρά από διαδηλώσεις που καταγράφηκαν ως «ολοκληρωμένες επιχειρήσεις», όπως διαδηλώσεις κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας στο Παρίσι τον Μάρτιο.

Πηγές Τούρκων αξιωματούχων νωρίτερα φέτος, είχαν πει στο Middle East Eye ότι «δεν εξεπλάγησαν» από τις ενδείξεις ότι ορισμένες από τις διαδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανίου συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This