Η Πολωνία νομιμοποίησε πλέον το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο

Must Read

Απόφαση επάρθη.

Η Κάτω Βουλή του πολωνικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο απελευθερώνεται για τις γυναίκες η πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης ημέρας». Η χρήση του χαπιού υπόκειτο ως τώρα σε περιορισμούς από την προηγούμενη, λαϊκιστική συντηρητική κυβέρνηση και γινόταν μόνο με συνταγή γιατρού.

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει βέβαια και τυπικά να περάσει προς ψήφιση από την Γερουσία και στην συνέχεια να επικυρωθεί… και με την βούλα από τον συντηρητικό πρόεδρο, έλαβε 224 ψήφους υπέρ και 196 κατά. Προβλέπει, μέσα σε όλα, ότι επιτρέπεται η χρήση του χαπιού από την ηλικία των 15 ετών, χωρίς μάλιστα συνταγή γιατρού. Η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2017, νομοθέτησε το να χορηγείται το χάπι μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Η απρόσκοπτη ωστόσο πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης ημέρας» υπήρξε από τα βασικά κομμάτια του προεκλογικού προγράμματος του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον Τουσκ. Παραμένει πάντως ασαφές το τι στάση θα τηρήσει ο πρόεδρος της χώρας, Ντούντα, ο οποίος πρόσκειται ως γνωστόν στην μεριά της συντηρητικής αντιπολίτευσης (του Μοραβιέτσκι). Σύμβουλοί του φέρεται να είπαν ότι ο ίδιος διατηρεί επιφυλάξεις για την ηλικία από την οποία θα μπορεί να χορηγείται ελεύθερα το χάπι.

Η Πολωνία, μια χώρα με έτσι κι αλλιώς ισχυρή καθολική παράδοση επί των θρησκευτικών θεμάτων, συνεχίζει να έχει έναν από τους πλέον περιοριστικούς νόμους σε ό,τι αφορά την άμβλωση. Η οποία άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή εφόσον κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Προ τετραετίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ως «αντισυνταγματικό» τον τερματισμό της κύησης στην περίπτωση εμβρυικής δυσπλασίας.

Προ διετίας εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μόνο 161 νόμιμες αμβλώσεις, από περίπου 2.000 που καταγράφηκαν πριν την υιοθέτηση του νόμου, το 2020. Σύμφωνα πάντως με διάφορες φεμινιστικές οργανώσεις, περίπου 100.000 γυναίκες διακόπτουν κάθε χρόνο την εγκυμοσύνη τους, καταφεύγοντας σε χάπια, τα οποία απαγορεύονταν μέχρι πρότινος στην Πολωνία, είτε επιλέγοντας να μεταβούν στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This