Η Σερβία ζήτησε πολεμικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία

Η παραγγελία αφορά 12 αεροσκάφη το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 3.000.000.000 ευρώ

Must Read

Κινητοποίηση στα Βαλκάνια. Ειδικότερα, η Σερβία επιθυμεί να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκεπτόμενος το Παρίσι.

Η γαλλική πλευρά εμφανίζεται ακόμη διστακτική, λαμβάνοντας προφανώς υπόψιν τις στενές σχέσεις που διατηρεί το Βελιγράδι τόσο με την Μόσχα όσο και με το Πεκίνο. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία Dassault δεν θέλησε να σχολιάσει το σερβικό αίτημα, συμπληρώνοντας όμως ότι η σερβική παραγγελία αφορά 12 αεροσκάφη. Το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 3.000.000.000 ευρώ… Η Γαλλία και η Σερβία, σημειωτέον, έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας από το 2011, η οποία ανανεώθηκε το 2019.

Οι αμυντικές δαπάνες της Σερβίας υπερβαίνουν πλέον το 2% του ΑΕΠ και τα 10 τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν φτάνοντας στο 1,4 δισ. ευρώ! Μεταξύ 2014-2023 η Σερβία δαπάνησε 2,67 δισ. ευρώ, για την αγορά οπλικών συστημάτων από Κίνα και Ρωσία. Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει μεν καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να… ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Όπως υποστηρίζουν Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να πουλήσει η Γαλλία τα Rafale στην Σερβία, προτάσσοντας ως επιχείρημα τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This