13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

Μάχες μαίνονται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Must Read

Πηγαίνοντας κυριολεκτικά στο πουθενά εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αφού αφήνουν πίσω τις πόλεις του Νότου καθώς σε πεδίο μάχης και σφαγής αμάχων έχει μετατραπεί ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας.




 

Και ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται στο βόρειο και νότιο τμήμα του θύλακα χιλιάδες Παλαιστίνιοι, σε μια προσπάθεια να σώσουν τα παιδιά από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού, εγκαταλείπουν για να σωθούν.

«Τυφλή» μανία του ισραηλινού κατοχικού στρατού

Ο θάνατος πέντε στρατιωτών του από φίλια πυρά, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ. Σύμφωνα με την Haaretz, μια πρώτη έρευνα για τον θάνατο των πέντε στρατιωτών των IDF («Αμυντικές Δυνάμεις» όπως είναι η επίσημη ονομασία του ισραηλινού στρατού) αποκαλύπτει ότι ισραηλινά άρματα μάχης που βρίσκονταν μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, «αναγνώρισαν ένα όπλο» και έριξαν βλήματα εναντίον μιας δύναμης των IDF που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.




 

Η δύναμη αυτή είχε εισέλθει στο βόρειο τμήμα της Γάζας και είχε καταλάβει κτίρια. Τα τανκς έριξαν δύο οβίδες για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι επτά στρατιώτες, οι τρεις σοβαρά.

Οι IDF διερευνούν γιατί εκτοξεύθηκαν οι οβίδες και αν οι στρατιώτες εκλήφθησαν ως ένοπλοι μαχητές.

Διαφωνία στρατού με Νετανιάχου

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη «έκρηξη» της λανθάνουσας κρίσης του στρατού με την κυβέρνηση Νετανιάχου, που εκφράστηκε ανοιχτά την Τατάρτη, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αμφισβητήθηκε δημοσίως από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με αφορμή τα μεταπολεμικά σχέδιά του για τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε την αντίθεσή του σε έναν μακροπρόθεσμο στρατιωτικό έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.




 

Ο Γκάλαντ είπε ότι, από την αρχή του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είχε προσπαθήσει να προωθήσει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας από του Παλαιστίνιους.

Η κρίση αυτή αντανακλά και τη διάρρηξη, ουσιαστικά, της ισραηλινής λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αφού, όχι μόνο οι δηλωμένοι στόχοι του δεν επιτυγχάνονται, δηλαδή η διάλυση της Χαμάς και η επιστροφή των ομήρων, αλλά «κατάφερε» να στρέψει όλον τον πλανήτη εναντίον του Ισραήλ, με το αθώο αίμα να ρέει άφθονο.

13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

Να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας καλούν το Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών δεκατριών κρατών. Σύμφωνα με το φύλλο της Süddeutsche Zeitung που κυκλοφορεί, οι υπουργοί καλούν επίσης να φθάσουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό στον θύλακο.

Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται οι ΥΠΕΞ των έξι από τις επτά χώρες της G7, πλην ΗΠΑ.




 

Στο τετρασέλιδο κείμενο με παραλήπτη τον ομόλογό τους Ισραέλ Κατς, υπογραμμίζουν πως υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα και θυμίζουν πως καταδίκασαν την επίθεση του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα καλούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ωστόσο η ίδια έχει προκαλέσει.

Πιο συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, καλούν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν όλες τις χερσαίες διελεύσεις προς τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Πριν από μια εβδομάδα και πλέον, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να διεξάγει επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, και μονάδες του κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης. Έκτοτε, η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σταματήσει μέσω αυτού του νευραλγικής σημασίας περάσματος. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αλληλοκατηγορούνται για το γεγονός αυτό.

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των επικεφαλής της διπλωματίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς επίσης και της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε την ανάπτυξη περαιτέρω δυνάμεων στη Ράφα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες έχουν βομβαρδιστεί ήδη εκατοντάδες θέσεις της Χαμάς και έχουν καταστραφεί αρκετές υπόγειες σήραγγες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν πλέον φύγει από την πόλη.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This