Γαλλικά ΜΜΕ απαιτούν στοιχεία από το Twitter

Δικαστήριο του Παρισιού διέταξε χθες την πλατφόρμα X να παράσχει στα μέσα σειρά δεδομένων εμπορικού χαρακτήρα

Must Read

Τάξη στο άναρχο τοπίο που επικρατεί στα social media αναφορικά με την εκμετάλλευση – αναπαραγωγή ύλης των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης (κυρίως του έντυπου Τύπου) επιχειρεί να βάλει απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την προσφυγή περίπου 10 γαλλικών μέσων ενημέρωσης, δικαστήριο του Παρισιού διέταξε χθες την πλατφόρμα X (πρώην twitter) να παράσχει στα προαναφερόμενα μια σειρά δεδομένων εμπορικού χαρακτήρα που θα επιτρέπουν σε αυτά (τα ΜΜΕ) να αξιολογήσουν τα έσοδα που αποκομίζει το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης από το περιεχόμενό τους που κοινοποιεί στην πλατφόρμα του.

Η διαμάχη μεταξύ του X και αυτών των ΜΜΕ, στα οποία περιλαμβάνονται οι εφημερίδες «Le Monde», «Le Figaro» και το Γαλλικό Πρακτορείο, αφορά το συγγενικό δικαίωμα που σχετίζεται με τα πνευματικά δικαιώματα. Το συγγενικό δικαίωμα επιτρέπει στις εφημερίδες, στα περιοδικά ή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να λαμβάνουν αμοιβή όταν το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται από διαδικτυακές πλατφόρμες. Το δικαστήριο διέταξε το Χ να κοινοποιήσει «μέσα σε δύο μήνες» στα μέσα ενημέρωσης που έκαναν την προσφυγή τον αριθμό των προβολών (views) και το ποσοστό των «κλικ» στις δημοσιεύσεις τους, τον μέσο αριθμό retweets, αναφορών, απαντήσεων, likes, κοινοποιήσεων, μεταξύ άλλων, καθώς και τα διαφημιστικά έσοδα που αποκομίζει στη Γαλλία το X από αυτές τις δημοσιεύσεις. Συγχρόνως, απαιτείται περιγραφή της λειτουργίας των αλγορίθμων του Χ που οδηγεί στην προβολή των δημοσιεύσεων. Αυτά τα δεδομένα, τα οποία πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικά μεταξύ των μερών, είναι απαραίτητα για μια «διαφανή αξιολόγηση» των αμοιβών, που τα ΜΜΕ θεωρούν ότι οφείλουν να λάβουν βάσει συγγενικού δικαιώματος.

Πάντως, οι μιντιακοί όμιλοι τώρα θα πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν αυτήν την πληρωμή, επί της οποίας δεν έχει αποφανθεί ο αρμόδιος επί των ασφαλιστικών μέτρων δικαστής.

Το περασμένο καλοκαίρι οι όμιλοι Le Monde (Le Monde, Télérama, Courrier International, Le Huffington Post, Malesherbes Publications και L’Obs), Le Figaro και Les Échos-Le Parisien υπέβαλαν αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της X και της γαλλικής θυγατρικής της λόγω της άρνησής τους να διαπραγματευτούν. Το ίδιο έπραξε και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This