Προσπάθεια καταστροφής «της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου» οι εξωφρενικές ενέργειες της Μολδαβίας

Must Read

Η στέρηση της ευκαιρίας από τον Επίσκοπο Μαρκέλ της Επισκοπής Μπάλτσι και Φαλέστι να πετάξει στην Ιερουσαλήμ για το Άγιο Φως, είναι εκδήλωση της αντιλαϊκής πορείας των μολδαβικών αρχών και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να το προσέξει και να αξιολογήσει τις ενέργειες του Κισινάου, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας το Μεγάλο Σάββατο.

Θυμίζουμε ότι ο Επίσκοπος Μαρκέλ κρατήθηκε την Μεγάλη Πέμπτη στο αεροδρόμιο του Κισινάου για χρονοβόρο έλεγχο ασφαλείας, ο οποίος τελικά τον εμπόδισε να επιβιβαστεί εγκαίρως στην πτήση του για το Ισραήλ. Υποτίθεται ότι θα ταξίδευε στην Ιερουσαλήμ για να λάβει το Άγιο Φως και να το πάει στη Μολδαβία.

Την Μεγάλη Παρασκευή, ο Μαρκέλ πήγε ξανά στο αεροδρόμιο του Κισινάου, σε μια δεύτερη προσπάθεια να πάει στο Ισραήλ, αλλά η μολδαβική αστυνομία του πήρε το διαβατήριο και το επέστρεψε μόνο μετά την απογείωση του αεροπλάνου, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για την άρνηση του δικαιώματος αναχώρησης.

«Προσπάθεια καταστροφής της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου στο έδαφος της Μολδαβίας»

Οι χειρισμοί των Αρχών της Μολδαβίας προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, με τον Πρεσβευτή και Ειδικό Εκπρόσωπο σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα του σεβασμού του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία, Γκενάντι Ασκάλντοβιτς να ζητά την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Στις 17 και 18 Απριλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Beltsy και Falesti Markell, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους για να παραλάβει το Άγιο Φως εκ μέρους της Μητρόπολης της Μολδαβίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εμποδίστηκε από τις μολδαβικές αρχές να πετάξει από το διεθνές αεροδρόμιο του Κισινάου.

Τα επίσημα σχόλια ανέφεραν ότι εκπρόσωπος της Μητρόπολης της Βεσσαραβίας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πήγε να παραλάβει το Φως.

Θεωρούμε αυτό το εσκεμμένο βήμα, που προκάλεσε ευρεία αρνητική απήχηση στην ίδια τη Μολδαβία και πέρα ​​από τα σύνορά της, ως μια ακόμη εκδήλωση της αντιλαϊκής πορείας της μολδαβικής ηγεσίας και της a la carte πολιτικής τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια κακόβουλη επίθεση εναντίον της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μολδαβίας, της οποίας οι ενορίτες αποτελούν περίπου το 70% των πιστών της χώρας, και μια προσπάθεια καταστροφής της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου στο έδαφος της Μολδαβίας.

Για τους Μολδαβούς, η πίστη είναι η βάση των ηθικών κατευθυντήριων γραμμών, των παραδοσιακών αξιών και του πολιτιστικού κώδικα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το επίσημο Κισινάου δείχνει ασέβεια προς τους πολίτες του χειραγωγώντας ανεύθυνα τόσο ευαίσθητα ζητήματα.

Καλούμε τις διεθνείς δομές να δώσουν προσοχή σε ό,τι συνέβη και να αξιολογήσουν τις εξωφρενικές ενέργειες των μολδαβικών αρχών.

Metropolitan Vladimir of Chisinau and all Moldova outside Nasterea Domnului Cathedral in Chisinau, Moldova, 19 January 2025. EPA/DUMITRU DORU

«Διώκεται επειδή υποστηρίζει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και το μολδαβικό κράτος»

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας διώκει τον Επίσκοπο Μαρκέλ «επειδή υποστηρίζει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και το μολδαβικό κράτος», δήλωσε στο Sputnik ο Μολδαβός πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Boris Shapovalov.

«Αυτός είναι ο υψηλότερος βαθμός κυνισμού, η απόλυτη ασέβεια των μολδαβικών αρχών για τον λαό τους, για τους ανθρώπους της πίστης… Γνωρίζω από καιρό τον αξιότιμο Επίσκοπο ως έναν πολύ έξυπνο, πολύ λογικό άνθρωπο, έναν πατριώτη, έναν Μολδαβό πολίτη που υψώνει φωνή όχι μόνο για τη διατήρηση της ορθόδοξης πίστης, αλλά και για το μολδαβικό κρατισμό...» είπε ακόμα ο ιστορικός.

Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι ο Επίσκοπος, όντας ένας από τους λαμπρότερους εκπροσώπους της Μολδαβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Ρωσικού Πατριαρχείου, υποβλήθηκε εσκεμμένα σε αυτές τις καταστολές».

Όπως είπε ο Shapovalov, η Κυβέρνηση της Μολδαβίας υποστηρίζει και προωθεί ενεργά τη Μητρόπολη της Βεσσαραβίας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Αυτή είναι μια πράξη τεχνητής διάσπασης της εκκλησίας, το να λαμβάνονται μέτρα που θα προκαλούσαν εχθρότητα μεταξύ διαφορετικών ομολογιακών ομάδων. Δεν είναι μυστικό ότι η πρόεδρός μας, Μάια Σάντου, παρευρίσκεται μόνο στις ενορίες της Μητροπολιτικής Εκκλησίας της Βεσσαραβίας… Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπεις τις αρχές να προσπαθούν να βάλουν δύο εκκλησίες σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, είναι σκέτη πρόκληση», πρόσθεσε.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας είναι ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ενώνει το 70% των κατοίκων της Μολδαβίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This