Γραπτό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μέρος του πακέτου ReArm Europe Plan/Readiness 2030, υπέβαλαν 16 χώρες, όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής παρέχει πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών εντός των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Οι 16 χώρες που επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία για να ενισχύσουν την αμυντική τους ικανότητα, σύμφωνα με δήλωση του Συμβουλίου είναι οι εξής:
- Βέλγιο,
- Βουλγαρία,
- Τσεχία,
- Δανία,
- Γερμανία,
- Εσθονία,
- Ελλάδα,
- Κροατία,
- Λετονία,
- Λιθουανία,
- Ουγγαρία,
- Πολωνία,
- Πορτογαλία,
- Σλοβενία,
- Σλοβακία και
- Φινλανδία.
Η εξαίρεση δίνει στις χώρες το περιθώριο να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες έως και 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «πρόσθετα αιτήματα αναμένεται να υποβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο (σ.σ. η προθεσμία έληξε 30/4), καθώς αρκετά κράτη μέλη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να επωφεληθούν από τη ρήτρα αυτή».
Το πού θα μπορούσαν να πάνε όλα αυτά τα χρήματα και να πιάσουν τόπο, δεν απασχόλησε κανέναν από τους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών. Η μπίζνα του πολέμου και η ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων κερδίζει πάντα άλλωστε…