Ένας στους πέντε Ευρωπαίους στα όρια της φτώχειας – Κι όμως, κάποιοι περνούν «ζωή και κότα»

Η Ελλάδα, ειδικά, συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της μακρόχρονης λιτότητας, της υποτονικής ανάκαμψης και της ακρίβειας, με τα ευάλωτα νοικοκυριά να πιέζονται διαρκώς.

Must Read

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2024 δείχνουν μια σκληρή πραγματικότητα: περισσότεροι από 93 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 21% του συνολικού πληθυσμού, ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μία βασική πτυχή της καθημερινής τους ζωής –όπως το εισόδημα, η πρόσβαση σε βασικά αγαθά ή η σταθερή εργασία– είναι σοβαρά προβληματική.

Η φτώχεια δεν αφορά μόνο την έλλειψη χρημάτων, αλλά και την αδυναμία συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, την πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και εργασία. Σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης, οι δυσκολίες αυτές έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Λιθουανία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους υψηλότερους δείκτες κινδύνου φτώχειας, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανισότητες ανάμεσα στον «πυρήνα» και την «περιφέρεια» της Ευρώπης παραμένουν έντονες.

Η Ελλάδα, ειδικά, συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της μακρόχρονης λιτότητας, της υποτονικής ανάκαμψης και της ακρίβειας, με τα ευάλωτα νοικοκυριά να πιέζονται διαρκώς. Η αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει επαρκή κοινωνική στήριξη, αλλά και η περιορισμένη πρόσβαση σε σταθερές θέσεις εργασίας, συντηρούν έναν κύκλο φτώχειας που δύσκολα σπάει.

Αντιθέτως, υπάρχουν χώρες που φαίνεται να αντιστέκονται καλύτερα στην κοινωνική απορρύθμιση. Η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ιρλανδία καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά πληθυσμού που κινδυνεύουν από φτώχεια ή αποκλεισμό. Σε αυτές τις χώρες, ισχυρότερα κοινωνικά δίκτυα προστασίας, καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και χαμηλότερη ανεργία συμβάλλουν σε ένα πιο σταθερό βιοτικό επίπεδο.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν μια Ευρώπη με δύο ταχύτητες. Από τη μία, εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τα βασικά, ενώ από την άλλη, ορισμένες κοινωνίες συνεχίζουν να απολαμβάνουν σχετική ευημερία. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η Ε.Ε. θα μπορέσει –και θα θελήσει– να γεφυρώσει το χάσμα, πριν οι κοινωνικές πιέσεις μετατραπούν σε πολιτική αστάθεια.

Δείτε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This