Αβοήθητοι στα ανοιχτά της Μάλτας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς οι επιβαίνοντες του πλοίου «Conscience», το οποίο δέχτηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), βρισκόμενο σε διεθνή ύδατα και ενώ κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές.
Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιασεμίν Ακάρ, συντονιστής Τύπου της διεθνούς ΜΚΟ FFC (The Freedom Flotilla Coalition – Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας), η οποία και οργάνωσε την συγκεκριμένη αποστολή, εμφανίζεται να λέει ότι στο πλοίο βρίσκονται 30 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να ζητά βοήθεια για τη διάσωσή τους. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται καθαρά οι τεράστιες ζημιές που υπέστη το πλοίο από την επίθεση, αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα.
⚡️🇵🇸🇮🇱 BREAKING: Footage from the Freedom Flotilla ship shows the moment the ‘Conscience’ (Wujdan) was struck by two Israeli drone bombs at 00:23 in international waters off Malta. The vessel, carrying 30 international human rights activists en route to Gaza, caught fire and… pic.twitter.com/RubLHa4lyh
— Aditya Juans Mandagie (@AdityaMandagie) May 2, 2025
«Εδώ και 60 ημέρες, ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, ούτε ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φθάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Τώρα αυτό το πλοίο δέχθηκε επίθεση σε διεθνή ύδατα 13 μίλια από τις ακτές της Μάλτας. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε είτε από το Ισραήλ είτε από έναν από τους συμμάχους του. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν θέλουν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους. Θέλουν να λιμοκτονήσουν τους Παλαιστίνιους. Μιλάμε για 2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Πεθαίνουν από την πείνα και, καθώς σας μιλάμε εδώ, όλες αυτές οι συνυπεύθυνες χώρες το γνωρίζουν αυτό και εμπλέκονται σε αυτή την επίθεση. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, είναι τώρα ή ποτέ», δήλωσε σχετικά ο ίδιος.
Το «Conscience» βομβαρδίστηκε από δύο UAV, τα οποία στόχευσαν τη γεννήτριά του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κατάστρωμά του και να υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εμπλεκόμενοι, την ώρα της επίθεσης πέρα από τους δεκάδες ακτιβιστές από διάφορες χώρες, στο πλοίο βρίσκονταν και 12 μέλη πληρώματος.
Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη αποστολή φέρεται να είχε οργανωθεί υπό άκρα μυστικότητα, με την αναχώρησή της να καθυστερεί για λίγες ημέρες εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων στο λιμάνι της Μάλτας.
- Δείτε το ρεπορτάζ: