Στην άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι και της εντολής εκκένωσης περιοχών στα παράλια της επαρχίας Μαγκαγιάνες, στο νοτιότερο άκρο της χώρας, έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 7,4-7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Γη του Πυρός, προχώρησαν οι αρχές της Χιλής, καθώς δεν συντρέχει, πλέον, κάποιους κίνδυνος για τις ζωές των πολιτών.
«Η εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους ολοκληρώθηκε. Δηλαδή, όλοι επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους. Όλοι οι τομείς θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά, με εξαίρεση όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στα παράλια», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χουάν Κάρλος Αντράντε, περιφερειακός διευθυντής της υπηρεσίας πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών στο Μαγκαγιάνες.
🌍 Un sismo de magnitud 7.8 sacudió el extremo sur de Chile, 305 km al sur de Puerto Williams. El SHOA emitió alerta de tsunami para Magallanes, luego bajada a condición de precaución. #Sismo #Chile #Tsunami pic.twitter.com/xq1ogN4KFG
— Canal Antigua (@CanalAntigua) May 2, 2025
Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση που έπληξε συγκεκριμένα το Πέρασμα Ντρέικ, τη θαλάσσια, δηλαδή, περιοχή ανάμεσα στο ακρωτήριο Χορν και την Ανταρκτική, καταγράφηκε στις 9:58 τοπική ώρα (15:58 ώρα Ελλάδας).
Από τον συναγερμό για τσουνάμι δόθηκε εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους και σε κατοίκους της κοινότητας Πουέρτο Αλμάνσα στη νότια Αργεντινή.
Προσοχή επιτέλους στη γλώσσα! Των εκκενωθεισών και όχι των εκκενωθέντων περιοχών!