Μια σκοτεινή και περίπλοκη υπόθεση με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον εκτυλίσσεται στην Ιταλία, με επίκεντρο τα διυλιστήρια ISAB στη Σικελία, τη μεγαλύτερη μονάδα διύλισης πετρελαίου της χώρας. Η υπόθεση αυτή συνδέει γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικές διαμάχες και την εμπλοκή του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου με τον διαβόητο, αμετάκλητα καταδικασμένο για διαφθορά Μπένι Στάινμετζ αλλά και την οικογένεια Μητσοτάκη!
Η πολιτική εμπλοκή στην συγκεκριμένη υπόθεση, ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα καθώς μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάποια «τζάκια» θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιχειρηματικές τους κινήσεις.
Η αρχή της κρίσης: Η πώληση από τη Lukoil
Η ιστορία ξεκινά το 2023, όταν η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil, δεύτερη μεγαλύτερη στη Ρωσία, αναγκάστηκε να πουλήσει τα διυλιστήρια ISAB, τα οποία βρίσκονται στην Πριόλο Γκαργκάλο της Σικελίας, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Οι κυρώσεις περιόρισαν τη δυνατότητα της Lukoil να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ΕΕ, καθώς οι τράπεζες δίσταζαν να χρηματοδοτήσουν συναλλαγές που συνδέονταν με ρωσικές εταιρείες. Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση στην κυπριακή εταιρεία G.O.I. Energy, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η ομαλή λειτουργία της μονάδας. Ως μέρος της συμφωνίας, η ελβετική εταιρεία εμπορίας Trafigura ανέλαβε να προμηθεύει τα διυλιστήρια με αργό πετρέλαιο και να αγοράζει τα τελικά προϊόντα, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της παραγωγής.
Η ελληνική εμπλοκή: Ο ρόλος του Γιώργου Οικονόμου και η Αλεξία Μπακογιάννη
Στο επίκεντρο της υπόθεσης σήμερα βρίσκεται ο Γιώργος Οικονόμου, γνωστός για τις επενδύσεις του στη ναυτιλία και την ενέργεια. Ο Οικονόμου, μέσω του κυπριακού επενδυτικού του οχήματος Argus, κατέχει την πλειοψηφία της G.O.I. Energy, η οποία αγόρασε τα διυλιστήρια ISAB. Με δυναμικότητα επεξεργασίας 320.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, τα διυλιστήρια καλύπτουν το 20% των αναγκών διύλισης της Ιταλίας, καθιστώντας τα κρίσιμα για την εθνική ενεργειακή ασφάλεια. Ο Οικονόμου μπορεί να μην επιβεβαιώνει την εμπλοκή του στην συγκεκριμένη υπόθεση, μία δικαστική διαμάχη όμως μεταξύ των μετοχών, δίνει μία τελείως διαφορετική και άκρως επιλήψιμη διάσταση σε ένα project που βασίστηκε ακριβώς στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες αποτελούν αμιγώς πολιτική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times και του dnews.gr, έγγραφα που κατατέθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας στη βάση αγωγής που κατέθεσε η κυπριακή εταιρεία της Αλεξίας Μπακογιάννη Completicos Holdings σε βάρος της GOI Energy και των μετόχων της, επιβεβαιώνουν πως εκείνος που επένδυσε αρχικά το 90% των συνολικών χρημάτων για την αγορά του διυλιστήριού της ISAB ήταν όντως ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου και πως ο Μπένι Στάινμετζ κάλυψε μόλις το 10%. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον που προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, είναι ότι η Αλεξία Μπακογιάννη μέσω της κυπριακής εταιρείας COMPLETICOS HOLDINGS LTD, κατείχε το 2% των μετοχών της GOI!
Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για την πρωτοφανή ασυλία που απολαμβάνει ο αμετακίνητα καταδικασμένος για σχηματισμό της οικογένειας του προέδρου της Γουινέας, Μπένι Στάινμετζ, καθώς η Ελλάδα σκανδαλωδώς αρνήθηκε την έκδοση του στην Ρουμανία, μία χώρα εταίρο στην ΕΕ και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ!
Η διαμάχη με την Trafigura και η κρίση
Δύο χρόνια μετά την επεισοδιακή πώληση, τα διυλιστήρια ISAB βρίσκονται σε κρίση. Μια σοβαρή διαμάχη προέκυψε μεταξύ της G.O.I. Energy και της Trafigura, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για τους όρους προμήθειας αργού πετρελαίου, τις τιμές και τις συνθήκες παράδοσης. Η Trafigura απείλησε με νομικές ενέργειες αν δεν επιλυθούν οι διαφορές, ενώ η ένταση οδήγησε σε διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, επηρεάζοντας τη λειτουργία των διυλιστηρίων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς τα διυλιστήρια είχαν ήδη αντιμετωπίσει οικονομικές πιέσεις, με την ISAB να καταφεύγει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους υπό δικαστική εποπτεία το 2024, λόγω δυσκολιών στην αποπληρωμή προμηθευτών και πιστωτών.
Οι συνέπειες για την Ιταλία και η πιθανή πώληση
Η κρίση στα διυλιστήρια ISAB έχει προκαλέσει ανησυχία στις ιταλικές αρχές, καθώς η μονάδα αποτελεί βασικό πυλώνα για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης καυσίμων. Η αδυναμία της να λειτουργήσει ομαλά θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο. Πριν από την πώληση, τα διυλιστήρια εξαρτιόνταν κατά 30-40% από ρωσικό αργό, και η μετάβαση σε διεθνείς αγορές αποδείχθηκε πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, φημολογείται ότι ο Γιώργος Οικονόμου εξετάζει την πώληση των διυλιστηρίων, καθώς τα συνεχιζόμενα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα καθιστούν τη διαχείριση της μονάδας όλο και πιο δύσκολη.
Η υπόθεση των διυλιστηρίων ISAB δεν είναι απλώς μια εμπορική διαμάχη, αλλά αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο, αν και αναγκαία, έχει δημιουργήσει κενά στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ η εμπλοκή ενός Έλληνα επιχειρηματία, μιας πολιτικής οικογένειας και ενός διεφθαρμένου δισεκατομμυριούχου που συνδέεται με την ανηψιά του Έλληνα πρωθυπουργού, προσθέτουν μια επιπλέον διάσταση στην ιστορία.
Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα εάν στενό συγγενικό πρόσωπο ενός πρωθυπουργού επιχειρούσε να κάνει «μπίζνες» εκμεταλλευόμενο μια πολιτική απόφαση στην οποία πρωτοστάτησε ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός (όπως π.χ. οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας), θα είχε ξεσπάσει σκάνδαλο ιστορικών διαστάσεων.
Εδώ προφανώς η έννοια της πολιτικής ηθικής έχει χαλαρώσει επικίνδυνα…
Σαπιλα παντου . Ολα για το χρημα , δεν τους ενδιαφερη τιποτες .Και ο Μαλακιαρης , δεν καταλαβενει τιποτας, και δεν ξερει τη θα του ξημερωσει , αλλα αυτος το βιολι του .
Ηθική ? Τί θα πει αυτό ? Πού βρίσκεται ? Ποιος την κουβαλάει στην καμπούρα του ?