Την απόφασή του να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 6/5, ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι ισλαμιστές αντάρτες της μεσανατολικής αυτής χώρας δήλωσαν επίσημα ότι «δεν θέλουν πλέον να πολεμούν».
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο, όπου υποδέχτηκε τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Χούθι έχουν ενημερώσει την κυβέρνησή του ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις στις ναυτιλιακές οδούς της Ερυθράς Θάλασσας. «Απλά δεν θέλουν να πολεμήσουν και θα το σεβαστούμε αυτό. Και θα σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα τους πιστέψουμε όταν λένε ότι δεν θα ανατινάζουν πια πλοία», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι Χούθι είπαν “παρακαλούμε μη μας βομβαρδίζετε και εμείς δεν θα επιτεθούμε στα πλοία σας“».
«Μόλις το μάθαμε. Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ θετικό… Θα δεχτώ τον λόγο τους και θα σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς, με άμεση ισχύ», πρόσθεσε, ολοφάνερα ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται ανοιχτά από το Ιράν «συνθηκολόγησαν».
Trump says Houthis in Yemen announced they want to stop fighting, US to stop bombing Houthi positions effective immediately pic.twitter.com/CIU63qzOd6
— João Henrique 🇵🇹 (@Vagasvaux) May 6, 2025
Σημειώνεται πως σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «έθεσε εκτός λειτουργίας» το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά και έβαλε στο στόχαστρό του «σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» στην περιοχή της πρωτεύουσας της Υεμένης, καθώς και μια τσιμεντοβιομηχανία, λίγο βορειότερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Χτυπήθηκαν οι διάδρομοι απογείωσης, αεροσκάφη και υποδομές».
Οι Χούθι φέρεται να προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους ότι «η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη».
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
- Δείτε επίσης: Το Ισραήλ βομβάρδισε τουρκικά πλοία!