Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, συναντήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Θα συγκροτήσουμε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας, που θα συνέρχεται τακτικά για να δίνει επιχειρησιακές απαντήσεις στα κοινά στρατηγικά μας θέματα» δήλωσε ο οικοδεσπότης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ιλισίων.
La promesse d’un élan et une même exigence : faire avancer l’Europe. À nous de réussir. Bienvenue à Paris, @Bundeskanzler ! pic.twitter.com/jYE2qPpi7k
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 7, 2025
Οι δύο ηγέτες επιδιώκουν την αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα ως κινητήριας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
🇩🇪🇫🇷 Le nouveau chancelier allemand Friedrich Merz, à peine élu, a été accueilli mercredi par Emmanuel Macron à l’Elysée avec l’ambition affichée de redonner du lustre au couple franco-allemand et tout son poids à l’Allemagne en Europe #AFP
➡️ https://t.co/4sCJ4Z9uvW pic.twitter.com/2OeYsJFj6V
— Agence France-Presse (@afpfr) May 7, 2025
Ο Μερτς δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με την Γαλλία και την Βρετανία για το ζήτημα της πυρηνικής αποτροπής στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί χωρίς ισχυρότερη πολιτική και στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν αυτό. Η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να εγγυηθεί μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός» υποστήριξε.
Nous voulons travailler main dans la main pour relancer ensemble le réflexe franco-allemand. pic.twitter.com/TjtWnbecFN
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 7, 2025
Η ενίσχυση «του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ» δεν αποδυναμώνει την Βορειοτλαντική Συμμαχία. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη ευθύνη για τους ίδιους τους Ευρωπαίους, επισήμανε από την πλευρά του ο Μακρόν.
«Είναι απολύτως φυσικό να συζητούνται όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού της πυρηνικής αποτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορίες μας, τις ιδιαιτερότητές μας» πρόσθεσε.
«Θα επιταχύνουμε τα γαλλογερμανικά προγράμματα, θα αναπτύξουμε νέες δυνατότητες» κυρίως άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι δύο χώρες θα συντονίσουν και θα μοιραστούν τις στρατηγικές τους αναλύσεις τους, καθώς να ξεκινήσουν ένα «γαλλογερμανικό πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας, ώστε να αναπτύξουν τις αναγκαίες καινοτομίες που απαιτούνται για τους πολέμους του μέλλοντος».
Avec un nouveau grand ami.
Mit einem neuen guten Freund. pic.twitter.com/Xh8yCNS3Df— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 7, 2025
Δείτε επίσης:
- Ο Τραμπ βάζει τρικλοποδιά στον Μερτς
- Στο Παρίσι σήμερα ο Μερτς: Πρώτο τεστ μετά την οριακή νίκη, το ραντεβού με Μακρόν
Είναι πολλά τά ΛΕΦΤΆ ΜΕΛΠΟΜΈΝΗ.
Ή Πολιτική ΠΟΙΝΙΚΉ ΜΑΦΊΑ σέ ΟΛΗ τήν Ευρώπη, προσπαθεί νά φάει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί τών λαών της Ευρώπης.
Καί μέχρι τώρα τά καταφέρνει ΑΡΙΣΤΑ λόγω τού ύπνου στον οποίο έχουν βυθισθεί ΟΛΟΙ όι λαοί καί λόγω τών Ισχυρών Ναρκωτικών πού μας δίνουν
τά ΔΙΕΦΘΑΡΜΈΝΑ Μέσα ΔΙΑΣΤΡΈΒΛΩΣΗΣ.
Όταν ξυπνήσουμε θά είναι ΑΡΓΆ πολύ ΑΡΓΆ.
Για τά Παιδιά μας Κυρίως.