Όταν η τεχνολογία ξεπερνά τα όρια του χρόνου και της ζωής, μια φωνή που έχει σιγήσει από καιρό επιστρέφει για να διεκδικήσει το δικαίωμα στην αλήθεια. Στην αίθουσα ενός δικαστηρίου στην Αριζόνα, ο Κρις Πέλκι -νεκρός από το 2021- «μίλησε» ξανά, μέσα από ένα ψηφιακό είδωλο, αναστημένο με τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ήταν μια κατάθεση που δεν έγινε ποτέ εν ζωή, αλλά που κατάφερε, έστω και καθυστερημένα, να ειπωθεί με λόγια δικά του.
Ο 37χρονος Κρις Πέλκι σκοτώθηκε σε περιστατικό με πυροβολισμούς στο Τσάντλερ της Αριζόνα το 2021. Σήμερα, μέλη της οικογένειάς του χρησιμοποιούν φωνητικές ηχογραφήσεις, βίντεο και φωτογραφίες, για να τον «επαναφέρει» στη ζωή, όπως δήλωσε η αδερφή του, Στέισι Γουέιλς, στο BBC. Η ιδια όπως είπε έγραψε τα λόγια που διάβασε η εκδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστήριο με βάση το πόσο επιεικής γνώριζε ότι ήταν ο αδελφός της.
Η αδερφή του δολοφονημένου άνδρα και ο σύζυγός της τροφοδότησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με βίντεο και ήχο του Πέλκι για να προσπαθήσουν να βρουν μια απόδοση που θα ταίριαζε με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του αγαπημένου τους, κάτι που η Γουέιλς συνέκρινε με έναν «Φρανκενστάιν της αγάπης» στο τοπικό μέσο Fox 10.
«Για τον Γκάμπριελ Χορκασίτας, τον άνθρωπο που με πυροβόλησε, είναι κρίμα που συναντήσαμε ο ένας τον άλλον εκείνη την ημέρα υπό αυτές τις συνθήκες», ακούστηκε να λέει ο «ψηφιακός» Πέλκι στο δικαστήριο, φορώντας ένα γκρι καπέλο του μπέιζμπολ, τονίζοντας: «Σε μια άλλη ζωή, πιθανότατα θα μπορούσαμε να ήμασταν φίλοι. Πιστεύω στη συγχώρεση και σε έναν Θεό που συγχωρεί. Πάντα το έκανα και ακόμα το κάνω».
Η καταδίκη
Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στην καταδίκη του δολοφόνου του -ο Χορκασίτας είχε ήδη κριθεί ένοχος από ένα δικαστήριο- περίπου τέσσερα χρόνια αφότου πυροβόλησε τον Πέλκι σε ένα κόκκινο φανάρι στην Αριζόνα. Ο δικαστής της Αριζόνα που επέβλεψε την υπόθεση, Τοντ Λανγκ, φάνηκε να εκτιμά τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης κατά την ακροαματική διαδικασία. Καταδίκασε τον Χορκασίτας σε 10,5 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
«Λάτρεψα την Τεχνητή Νοημοσύνη και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Όσο θυμωμένος κι αν είστε, όσο δικαιολογημένα θυμωμένη κι αν είναι η οικογένεια, άκουσα τη συγχώρεση. Νιώθω ότι ήταν γνήσια», είπε ο δικαστής Λανγκ.
Από την πλευρά του, ο Πολ Γκριμ, συνταξιούχος ομοσπονδιακός δικαστής και καθηγητής της Νομικής Σχολής Ντιουκ, δήλωσε στο BBC ότι δεν εξεπλάγη που είδε το ΑΙ να χρησιμοποιείται στην καταδίκη του Χορκασίτας.
Και όπως είπε, επειδή χρησιμοποιήθηκε χωρίς την παρουσία ενόρκων, απλώς για να αποφασίσει ένας δικαστής την επιβολή της ποινής, η τεχνολογία επιτράπηκε. «Θα βασιζόμαστε [στην Τεχνητή Νοημοσύνη] κατά περίπτωση, αλλά η τεχνολογία είναι ακαταμάχητη», είπε.