Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν συνεχίζονται, με ολόκληρο τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς πρόκειται για δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά.
Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 8/5, υπήρξε νέα επίθεση στην περιοχή του Κασμίρ και πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της πόλης Τζαμού στο ινδικό Κασμίρ. Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ κοντά στην περιοχή έπεσαν 16 «αντικείμενα».
»⟩ Pakistan attacked Jammu Airport….
But
»⟩ Indian Air Defence system Neutralises Pakistan Drone in #jammu #IndiaPakistanWar #IndianArmy #OperationSindhoor pic.twitter.com/tUAZ2TrScU
— Newser (@Newser_Official) May 8, 2025
Ινδικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο βρετανικό Μέσο ότι το αμυντικό σύστημα στο Τζαμού έχει ενεργοποιηθεί, ενώ σε όλη την πόλη ηχούν σειρήνες για επίθεση από αέρος. Την πληροφορία για πολλαπλές εκρήξεις στο αεροδρόμιο επιβεβαίωσε και μια πηγή ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Πηγές του Ινδικού στρατού ανέφεραν ότι επρόκειτο, πιθανότατα, για επίθεση που εξαπέλυσε το Πακιστάν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).
Σύμφωνα δε με πληροφορίες από τον ιστότοπο Times of India, το Πακιστάν εξαπέλυσε επιθέσεις σε πολλές τοποθεσίες του Τζαμού, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, τις οποίες αντέκρουσαν οι ινδικές δυνάμεις.
Missiles are flying over our houses in Jammu RIGHT NOW. This is not hearsay, I’m witnessing and recording it myself. The threat is real. Civilian lives are at stake. pic.twitter.com/rORUIdcg5l
— Deepika Pushkar Nath (@DeepikaPNath) May 8, 2025
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC ότι οι αγορές και τα καταστήματα έχουν κλείσει, ενώ άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι για να βρουν καταφύγιο. Επίσης, η παροχή ρεύματος σε ολόκληρη την πόλη έχει διακοπεί, με αποτέλεσμα να έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.
The entire Jammu is currently in darkness, and there’s an atmosphere of fear all around. pic.twitter.com/63A0la6d2a
— Mehran Anjum Mir (@MehranAnjumMir) May 8, 2025
Σε αποκλιμάκωση της κατάστασης καλεί ο Ρούμπιο
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ είχε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε την ανάγκη οι δύο χώρες να εργαστούν στενά για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Secretary Marco Rubio spoke today with Pakistani Prime Minister Muhammad Shehbaz Sharif. The Secretary emphasized the need for immediate de-escalation. He expressed U.S. support for direct dialogue between India and Pakistan.
Read full readout here: https://t.co/OilB1zKkSl— U.S. Embassy Islamabad (@usembislamabad) May 8, 2025
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρωθυπουργικό γραφείο του Πακιστάν ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της χώρας να προασπίσει «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα με κάθε κόστος». Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της πακιστανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα παραμένει αποφασισμένη να προστατέψει τις ζωές αμάχων και την ηρεμία στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη νότια Ασία, καθώς είναι προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: