H Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποκάλυψε δίκτυο κατασκόπων που διαχειριζόταν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για να αποσπά πληροφορίες για την άμυνα του Κιέβου.
Το καθεστώς Ζελένσκι υποστηρίζει ότι το δίκτυο δρούσε στην περιοχή της Υπερκαρπαθίας συλλέγοντας λεπτομέρειες για την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και άλλες στρατιωτικές δυνατότητες στην περιοχή.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της SBU, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ουκρανίας που η Υπηρεσία αποκάλυψε δίκτυο πρακτόρων της ουγγρικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
СБУ вперше в історії України викрила агентурну мережу воєнної розвідки Угорщини, яка шпигувала проти нашої держави
➡️ https://t.co/rxDSJjdFuA pic.twitter.com/zks8E52Px8
— СБ України (@ServiceSsu) May 9, 2025
Οργίλη αντίδραση
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι οι ουκρανικές κατηγορίες περί αποκάλυψης δικτύου κατασκοπείας στην Ουκρανία είναι «προπαγάνδα».
«Θα ζητούσα από όλους να είναι προσεκτικοί σχετικά με όλες αυτές τις αναφορές, που εμφανίζονται στην ουκρανική προπαγάνδα» δήλωσε ο Πίτερ Σίγιαρτο σε συνέντευξη Τύπου.
«Εάν λάβουμε λεπτομέρειες ή επίσημες πληροφορίες, τότε θα είμαστε σε θέση να ασχοληθούμε με αυτό. Έως τότε, πρέπει να καταχωρίσω αυτό ως προπαγάνδα που θα πρέπει να χειριστεί κανείς με προσοχή» πρόσθεσε.
Σε ανάρτησή του ο Ούγγρος ΥΠΕΞ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν δείξει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στον χώρο της πληροφόρησης. Η αντιουγγρική προπαγάνδα χρησιμοποιείται συχνά χωρίς καμία πραγματική βάση.»
The past three years have shown that the war in Ukraine is being fought not only on the battlefield, but also in the information space. Anti-Hungarian propaganda is often used without any factual basis. https://t.co/l5x0OscNo4
— Péter Szijjártó (@FM_Szijjarto) May 9, 2025
Δείτε επίσης:
- Οι 28 ηγέτες που βρέθηκαν στη Μόσχα για την Παρέλαση της Νίκης
- Ο Τραμπ απειλούσε, ο Ζελένσκι φλυαρούσε – Πίεση στη Ρωσία για άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία