Ο πρώην Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, συμμετείχε στην 28η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μαρμαρά, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μαΐου 2025.
Ο Ιβάνοφ απηύθυνε χαιρετισμό στη συνεδρία «Διάλογος των Παγκόσμιων Ηγετών», αφιερωμένη στο θέμα «Ειρηνικές Λύσεις, Αποκατάσταση της Ειρήνης».
Σε αυτή τη συνεδρία μίλησαν επίσης πρώην πρόεδροι από διάφορες χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Σλοβενία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα οράματά τους για το μέλλον της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.
Στην ομιλία του, ο Ιβάνοφ τόνισε ότι 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολέμους, ανισότητα και νέες μορφές απειλών. Υπενθύμισε ότι οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υποσχέθηκαν έναν νέο κόσμο ειρήνης και ευημερίας, αλλά σημείωσε ότι σήμερα, παρά την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, ο κόσμος απέχει ακόμη πολύ από την εκπλήρωση αυτών των ιδανικών. «Η ειρήνη δεν είναι απλώς η απουσία πολέμου – είναι η παρουσία δικαιοσύνης, ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Είναι κοινή μας ευθύνη», τόνισε ο Ιβάνοφ, ζητώντας επέκταση της δέσμευσης «Ποτέ Ξανά» – όχι μόνο για να μην υπάρξουν πόλεμοι, αλλά και για να μην υπάρχει φτώχεια, αδικία και φόβος.
Από το 2009, ο Ιβάνοφ συμμετέχει παραδοσιακά σε όλες σχεδόν τις Ευρασιατικές Οικονομικές Συνόδους Κορυφής του Ιδρύματος Μαρμαρά, οι οποίες, ως ετήσια εκδήλωση, συγκεντρώνουν τακτικά μεγάλο αριθμό πολιτικών ηγετών, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών από την περιοχή, από την Ευρώπη και την Ευρασία και πέρα από αυτήν. Ο πρώην πρόεδρος Ιβάνοφ είχε αρκετές συναντήσεις και συνομιλίες με ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, στις 9 Μαΐου 2025, ο πρώην πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ ήταν ο τιμώμενος σε επίσημη ακαδημαϊκή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ναμίκ Κεμάλ στη Ραιδεστό (Τεκιρντάγκ).
Σε αυτή την επίσημη εκδήλωση, ο Καθηγητής Δρ. Ιβάνοφ τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα Επιστημών – Doctor Honoris Causa, ως έκφραση αναγνώρισης για την εξαιρετική του συμβολή στην επιστημονική ανάπτυξη, την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και για τη δέσμευσή του στην προώθηση των αξιών της κατανόησης, της συνύπαρξης και της ειρήνης μεταξύ των βαλκανικών λαών. Οι δημόσιες και επιστημονικές του προσπάθειες για την επιβεβαίωση της βαλκανικής ταυτότητας και της πολυπολιτισμικής ζωής τονίστηκαν ιδιαίτερα.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έλαβε την απόφαση να απονείμει αυτή την υψηλή αναγνώριση μετά τη συμμετοχή του Ιβάνοφ στο Πρώτο Διεθνές Βαλκανικό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2024 στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Το συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στο θέμα «Ο Πολιτισμός της Συνύπαρξης στα Βαλκάνια κατά την Οθωμανική Περίοδο», όπου ο Ιβάνοφ -σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog- άνοιξε την εκδήλωση με μια ομιλία που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στους παρευρισκόμενους.
Στην ομιλία του στη τελετή, ο καθηγητής Δρ. Ιβάνοφ εξέφρασε μεγάλη ευγνωμοσύνη για την τιμή και τόνισε ότι η ακαδημαϊκή συνεργασία και η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης αποτελούν βασικά στοιχεία για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος στα Βαλκάνια, βασισμένου στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη, ανέφερε η δήλωση που φιλοξενεί η ιστοσελίδα του Kanal5.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Σκόπια: Ο ΟΑΣΕ ζητά να προστεθεί ο όρος «μειονότητες» στο Σύνταγμα – Αναφέρονται ως «μέρη λαών»
- Σκόπια: Ο βουλγαρικός εφιάλτης του Μίτσκοσκι μετά το αποτυχημένο πείραμα της «αρχαιοποίησης»